Kanseri uzay teknolojisi robot ile yendi

Adana’da sağ kolon kanseri hastası, uzay teknolojisinin ameliyathanelere girmiş hali olarak tanımlanan ve kamu hastanelerinde sınırlı sayıda bulunan robotik cerrahi sistem ‘Da Vinci’ ile gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu

OSMANİYELİ Hasan Yılmaz’a kontrol için gittiği hastanede ‘sağ kolon kanseri’ teşhisi kondu. Ardından Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen Yılmaz, burada doktorların önerisiyle robotik cerrahi sistem ‘Da Vinci’ ile ameliyat olmaya karar verdi. Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli gözetiminde, Gastroenteroloji ve Cerrahi Onkoloji uzmanları Doç. Dr. Oktay İrkörücü, Op. Dr. Alper Sözütek ve Doç. Dr. Enver Reyhan’ın katıldığı ameliyat oldukça başarılı geçti.

Sağlığına kavuşan emekli Hasan Yılmaz, “Kızımın sayesinde geldim buraya. Alper Bey ile görüştük. Doktorlarım bana nasıl ameliyat olmak istediğimi sordu. Ben de ‘size güveniyorum’ dedim. Atatürk’ün; ‘Beni Türk hekimlerine emanet edin’ dediği gibi ben de geldim bu şekilde ameliyat oldum. Ameliyattan 2 gün sonra ayağa kalktım ve bol bol yürüdüm. Bir haftada da taburcu oldum. Herhangi bir şikayetim yok” dedi.

“KAMU HASTANELERİNDE BU TEKNOLOJİNİN KULLANILMASI ÖNEMLİ”

Doç. Dr. İrkörücü, ‘Da Vinci’in robotik cerrahi alanında kullanılan yeni teknolojilerden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda ağırlıklı olarak kanser cerrahisinde kullanılan bir yöntemdir. Robotik cerrahisinde hastalar ameliyat sonrası işlerine daha erken dönebiliyorlar. En önemli avantajlarından bir tanesi bu. Daha küçük kesilerden ameliyatlar gerçekleşebiliyor. Daha kontrollü ve iyi bir görüntü ile cerraha konforlu bir ameliyat imkanı sağlıyor. Bu nedenle kamu hastanelerinde bu tip teknolojilerin kullanılması son derece önemli. Bu tip operasyonlar genellikle özel ve vakıf üniversitesi hastanelerinde gerçekleştirilmekteydi. Son dönemde kamu hastanelerinde de ileri teknoloji ile bu tip operasyonlar gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

“ADANA’DA ‘DA VİNCİ’ İLE YAPILAN İLK KOLON KANSERİ AMELİYATI” 

Hasan Yılmaz’ın sağ hemikolektomi ameliyatının son derece başarılı geçtiğini kaydeden Doç. Dr. İrkörücü, “Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağ kolon kanseri olan bir hastaya robotik yöntemle ameliyat gerçekleştirilmiştir. Bu operasyon genel cerrahi kliniği tarafından Adana’da gerçekleştirilen sağ kolon tümörü olarak ilk vakadır. Bu ameliyat son derece başarı ile sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kamu hastanelerinde bu tip operasyonların gerçekleşmesi büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

'Da Vinci' robotu, hareket kabiliyeti sayesinde cerraha 7 eksende hareket özgürlüğü sağlıyor. Üç boyutlu ve yüksek görüntüleme sistemi bulunan robot, insan bileğinin yapamayacağı hareketleri kendi çevresinde 540 derece dönüş yaparak gerçekleştiriyor. Da Vinci ile kardiyovasküler, üroloji, genel cerrahi, kulak burun boğaz, kadın hastalıkları ve doğum ile göğüs cerrahisi yapılıyor.

10 Ara 2015 - 10:16 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber