Bu listedeyseniz dikkat edin!

Dr. Fevzi Özgönül, “Birçok diyeti, çeşit çeşit egzersizleri ve her türlü hileyi denediniz ama yine de kilo veremediniz mi? Hatta belki de kilo aldınız. Kişiliğiniz zayıflamak ya da formda kalmak için yaptığınız diyeti sabote ediyor olabilir” dedi

ÖZGÖNÜL, kilo alınmasına ve verilememesine neden olabilen kişilik çeşitlerini ve yapmaları gerekenleri listeledi.

TEMBEL VE UYUŞUKLAR

Bu tür kişilikte olanlar genelde hazıra düşkünlerdir. Sağlıklı ve düzgün beslenemezler.En kolay yoldan tok hissetmeye çalışırlar. Bu kadar kötü beslendikleri halde, aldıkları bir zayıflama ilacının onları zayıflatacağına ve her şeyi yoluna koyacağına inanırlar. Bu kişilikte olanların en başta böyle bir zayıflama mucizesi olmadığını anlamaları gerekir. Bedenimizi düzgün beslemezsek, ona ihtiyacı olan protein, yağ ve vitamin mineralleri vermezsek, bedenimizin ideal yapısına geri dönemeyeceğini ve dolayısı ile zayıflayamayacağını öğretmek gerekir. Zayıflamanın, aç kalarak değil düzenli ve besleyici gıdalar ile olabileceğini bilmeliler.

KARBONHİDRAT DELİSİ OLANLAR

Bu gruba dahil olanlar karbonhidrat yemeden yapamazlar, ya tatlı, ya ekmek, ya hamur işi yiyecekler veya meyve yemek isterler. Başka türlü mutlu olmaları mümkün değildir. Aslında bu gruba dahil olanlar bebekken mamalarını gayet güzel yiyerek büyümüşlerdir. O dönemde mamalarını yiyerek büyüyebildiklerine göre sindirim sistemlerinin yardımı ile mamalarının içerisindeki karbonhidratları proteinleri ve yağları sindirebilmişler demektir. O dönemde şeker istemeyen bedenleri , bu sindirim işlemini yapamadığı için dışarıda fabrikada sindirime ihtiyaç duymadan şekere dönebilecek şekilde üretilen tatlı ve hamur işi gıdaları istemeye başlamıştır. Karbonhidrat düşkünleri,eğer bir süre düzenli beslenirse ve tatlı - hamur işi gıdalardan uzak dururlarsa, yiyecekler sindirimi düzeldiği için bu istekleri de azalacaktır.

AŞIRI ÇALIŞKAN VE İŞKOLİK OLANLAR

Bu kişilikteki kişiler için iş o kadar önemlidir ki, sabah bir parça simit veya azıcık bir tost sanki akşama kadar bedenlerine yeter de artar. Bu tarz sağlıksız bir beslenme yüzünden akşam çok acıkmış olurlar, önlerine ne gelirse yemeye çalışırlar. Sonra da neden ben akşam yemek yemeden duramıyorum diye düşünürler. Kendilerini düzgün beslemedikleri için şişmanlık onların kaderidir Bu gruptakiler ‘‘ben yemiyorum ki ,neden şişmanım’’ diye yakınırlar. Aslında yemedikleri için bedenlerine düzgün bakamadıkları için şişman olduklarına bir türlü inanamazlar. Tek ihtiyaçları, önce kendi bedenleri ve bedenlerinin ihtiyaçlarıdır. Mevzu bahis bedenimiz ve sağlığımızsa gerisi teferruattır.

SABIRSIZLAR

Bu tip kişiliğe sahip olanlar kilo vermek konusunda da çok sabırsızdırlar. Onlar için yemedikleri zaman kiloların hemen gitmesi gerekir. Her sabah aç karına tüm giysilerini çıkarıp tartılırlar. Giydikleri çorabı bile çıkartıp öyle tartılılar ki tam gramı görebilsinler. Sabah kahvaltı yapmamak onlar için 500 gr kayıp, öğlen yemedikleri yemek 1 kilo kayıptır. Böyle bir performansla haftada 10 kilo hedeflerler. Ama ne yazık ki haftaları pazartesi sabah başlar ve en geç salı öğlen biter. Böylece 10 kilo hedeflerine ulaşamazlar üstelik çok aç oldukları için bin bir zahmet ile verdikleri 1-2 kiloyu da fazlası ile geri alırlar. Bu kişiliğe sahip olanlara önerimiz atladıkları er öğünün ödemedikleri bir fatura olduğunu unutmamaları ve bu faturaları eninde sonunda ödemek zorunda kalacaklarını hatırlamaları. Sağlıklı ve düzenli beslenmek bedeni güçlendirir ve obeziteyi yenebilmesini sağlar.

KARARSIZLAR

Bu gruba dahil olan kişiler bir türlü ne yapacağına karar veremezler, 1-2 gün diyet yaparlar. Biraz kilo vermeye başlayınca heveslenip spora başlarlar. Sporu abarttıkları için daha çok acıkırlar. Daha çok acıktıklarında nasıl olsa spor yapıyorum diye yemeye başlarlar. Diyeti bırakıp spora devam ederler. Zamanla sporu da devam ettiremezler ve daha çok kilo almış olarak hayatlarına devam ederler. Bu gruptakilere önerimiz hiçbir spor yediklerinizi eritemez. Sporu sindirim sistemini daha iyi çalıştırmak için yapın. Kısaca spor harcamak için değil sindirimi güçlendirmek için yapılmalı ve özellikler gece hiçbir şey yemeden önce çok yorulmadan yapılmalıdır.

ABUR CUBUR VE HAZIR YEMEK YİYİCİLERİ

Her yemedikleri öğünde kar ettiklerini düşünürler, fakat arada yedikleri abur cuburu hiç hesaba katmazlar. Genelde güzel besleyici bir yemek yemek yerine, daha kolay ulaşabilecekleri ve karbonhidrat oranı çok olan hazır yemekleri tercih ederler. Düzenli beslenemedikleri için kendilerince hiçbir şey yemedikleri halde, bir türlü kilolarından kurtulamazlar. Bu gruptakiler düzenli beslenmeye geçmeli , mutlaka sabah kahvaltı ve öğle yemeğini yemeleridir. Böylece zamanla abur cubur istekleri azalır ve daha iyi beslendikleri için bedenleri gücenir kilo probleminden kurtulurlar.

ISRARA DAYANAMAYANLAR

Bu gruptaki kişiler nasıl olsa gittiğim yerde yiyeceğim diye düşünerek sabah kahvaltısı ve öğle yemeğini geçiştirirler. Her gittikleri yere aç gittikleri için zayıflamaya kararlı ve belli bir diyet programında olsalar bile ısrarlara fazla dayanamazlar. Ertesi gün daha az yerim diye düşünüp, 2. 3. Israrda ikram edilen her şeyi yiyip pişman olurlar. Üstelik ölümden çok korktukları için olsa gerek yemezsen ölümü gör lafı ile tam teslimiyete geçerler. Hemen hemen hepsi kiloludur ve kilo vermeye çalışırlar. Bu gruptakilere tavsiyemiz, alışverişe çıkan hanımlara tavsiye edildiği gibi bir toplantı veya davete giderken sabah ve öğlen tıka basa yemek yemeleri ve davete öyle katılmalarıdır. Tok gittiğiniz bir davette her türlü ısrara çok kolay ‘‘Hayır’’diyebilirsiniz.

ISRARCI OLANLAR

Bu gruptakiler yemek yapmayı, özellikle hamur işi ve tatlı yamayı çok severler. Bu tür gıdaları tek başlarına yemek istemedikleri için kendilerine mutlaka bir arkadaş ararlar. Sırf bu yüzden çok ısrarcı olurlar ve arkadaşlarının da gereğinden fazla bu tür gıdaları tüketmenize neden olurlar. Hem kendilerinin hem de yakın arkadaşlarının kilo problemi vardır. Yakın arkadaşlarının kilo vermelerine dayanamazlar ve ne yapıp edip onların tekrar kilo almasını sağlarlar. Bu gruptakilere tavsiyemiz, ikram ettikleri yiyeceklerin çeşidini değiştirmeleri ve daha besleyici gıdaları ikram etmeye başlamalarıdır. Böylece hem kendileri hem de arkadaşları daha düzenli ve kaliteli beslendikleri için yavaş yavaş kilo problemlerinden kurtulmaya başlarlar

Dr. Fevzi Özgönül daha sonra şunları kaydetti; “Aç kalmak sizi zayıflatmaz, bedeninizi zayıf düşürüp hastalanmanıza ve daha kilolu olmanıza neden olur. Obezite, kilo problemi azken,1-2 kilo vermek amacı ile yapılan bilinçsiz diyetlerle başlar, Bir çok yöntem deneyerek artar, çaresiz bir şekilde kilolarınız ile mutlu olmaya karar verdiğinizde durur.”  

17 Eki 2015 - 10:21 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber