Rüzgarlı havalarda yüz felcine dikkat

SONBAHARIN

serin yüzünü iyice gösterdiği bugünlerde motor kullananlar başta olmak üzere çoğu kişi yüz felci riski ile karşı karşıyadır. Soğuk hava, yüz felci olma ihtimalini artırır. Dışarı çıkarken mutlaka yüzümüzü örterek, korumak gerekir. Sabahları deniz kenarı yürüyüşleri yapanların yüzlerini sıkı sarmaları ve sakız çiğnemeleri gerekmektedir. Hareket halindeki arabanın camının açık bırakılmasının ya da sıcak banyodan sonra soğuk ortama geçmek de aynı riski oluşturur. Bu durumlara dikkat etmeyenler yüzün mimik kaslarının felç olması ile sonuçlanan rahatsızlığa maruz kalırlar.
Yüz hareketlerini (dudak, yanak, kaş, göz çevresi) yüz siniri (fasial sinir) aracılığı ile sağlarız. Yüz siniri beyinden gelen hareket emirlerini, yüz kaslarına ileterek istediğimiz hareketleri yapmamızı sağlar. Eğer beyindeki veya yüz sinirindeki bazı hastalıklar bu iletiyi engellerse yüz felci oluşur ve yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kaybolur. Yüz felci literatürde fasial paralizi olarak isimlendirilir.
Soğuk ve rüzgara maruz kalınması sonucu oluşan yüz felcinde yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap oluştuğu düşünülmektedir. Sinirin fonksiyonunun kaybolması dışında bir bulgu yoktur. Başka nörolojik bulgu olmamasıyla teşhis konur. Genellikle tamamına yakını iyileşir.

Belirtirler: Yüz sinirinin çalışmamasının en belirgin bulgusu yüz hareketlerinin azalması veya kaybolmasıdır. Kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme, gülme, yanak şişirme gibi hareketler bozulur. Bunun dışında gözyaşı azalması, tükürük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması, gürültüye duyarlılık artışı gibi bulgularda bulunabilir. Yüz felcini yapan asıl sebebe göre ilave bulgular görülebilir. Kavak Yelleri dizisinin oyuncusu Dağhan da yüz felci mağdurlarındandır.

Bulgular: İlk göze çarpan hastanın yüz hareketlerini yapamamasıdır. Su içerken ağız kenarından su kaçar. Yüz Felci teşhisi hastanın yüz hareketlerinin bozulduğunun görülmesi ile konur. Ancak önemli olan asıl sebebin ne olduğudur. Bunu araştırmak için şüphelenilen duruma uygun tetkikler yapılır ve bir hastalık bulunursa onun tedavisi yapılır.

Fizik Tedavi: Yüz kaslarına fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması özellikle uzun süren yüz felçlerinde yüz kasları hareketsizlikten güçsüzleşirler ve daha sonra yüz siniri çalışsa bile yüzde asimetri ve güç kaybı olabilir. Bu nedenle hastanın kendi kendine uygulayabileceği pasif egzersizler ve sakız çiğneme dışında fizik tedavi uygulanması da önerilmektedir. Rahatsızlığın erken tedavisinde sonuç alınabilir. Tedaviye hastalık başlangıcından sonra en kısa sürede başlanması iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Hastanın eğitimi tedavinin ana prensibidir. Hastaya rahatsızlığı açıklanmalı. İlk dönemlerde mutlaka soğuktan korunmalı. 3 hafta süre ile soğuk havada dışarı çıkmamalı. Lokal olarak o bölgeye sıcak kompres uygulanması erken dönemde yararlıdır. Bu tür rahatsızlıklarda gözün kapatılmasında zorluk olabilir. Göz geceleri kapatılmalıdır. Gün boyunca koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Göz kuruluğu için gözyaşı kullanılabilir. Fizik tedavinin de hastalığın iyileşmesine katkısı büyüktür. Fizik tedavi, düzgün çalışmayan 7. siniri uyarmak suretiyle iyileşme süresini kısalttığı gibi, ilerde olabilecek deformiteleri ve asimetriyi önler.

EGZERSİZLER
- Günde 3-5 defa aynanın karşısında yapılmalıdır.
- Dudaklar kapalı iken ağız büzülür.
- Dudakları açarken ağız büzülür
- Alt çene ile üst çene örtülür.
- Yanaklar içeri çekilir.
- Gözler kapalı ağız iyice açılır.
- Üst dudak alt dudağın üstüne çekilir.
- Alt dudak üst dudağın üstüne getirilir.
- Alt çene kaldırılır ve ağız açık tutulur.
- Yanaklar şişirilir ve gözler kapanarak hava sağa ve sola yitilir.
- Islık çalınır.
- Ağız önce büyük O olacak şekilde, sonra yavaş yavaş küçük o’ya doğru küçültülür.
- Gözler kapanır ve açılır.
- Göz kapatılır ve rahatsız olan göz ovalanır.
- Kirpikler açılıp kapatılır.
- Gözler sağa sola döndürülür.
- Alın kaldırılır.
- Alın yukarı kaldırılırken ağız açılır.
- Alnın sağı ve solu gözler açıkken oynatılır.
- Mümkünse alın yukarı aşağı oynatırken, kulaklarında oynatılması sağlanır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber