Postür nedir?

GÜNÜMÜZDE

en önemli sağlık sorunlarının temeline baktığımızda karşımıza hareketsiz yaşamın sonucunda ortaya çıkan postur (duruş ) bozukluklarına rastlamaktayız. Vücudumuzun anatomik yapısını incelediğimiz zaman bizi diğer tüm canlılardan ayıran en önemli özelliğin iki ayak üzerinde dik durabilme ve yürüme yeteneğinin olduğunu görürüz. İskelet sistemi ve kas sistemi ayakta dik pozisyonda iken bizi sürekli olarak dünyanın merkezine doğru çeken yer çekimine karşı koyarlar. Kemik ve eklemlerin bir araya gelerek vücudumuzun çatısını oluşturan iskelet sistemi ve bu sistemi harekete geçirmede gerekli olan hareket enerjisini açığa çıkaran vücudun kas sistemidir. Hareket etme üzerine tasarlanmış insanoğlu bu iki sistemini iyi kullandığı ve güçlü tutabildiği müddetçe ayakta dik ve düzgün bir duruşa sahip olabilir.

İnsan vücudunun günlük yaşam hareketlerine baktığımızda 3 çeşit postür görülür:
* Dinamik postür
* Statik postür
* Statik ve dinamik postür

1.Dinamik postur: Vücudumuzun kas, kemik ve eklem gruplarını kullanarak yapmış olduğu yürüme, koşma vb. hareketler sırasındaki almış olduğu hareketli duruşlardaki pozisyona dinamik postür denir. Gün içinde yapmış olduğumuz hareketlerde özellikle eklem ve eklem gruplarımızı doğru kullanmayı öğrenmeli ve tüm yaptığımız işlerde doğru eklem açılarında maksimum kas lifini devreye sokmayı amaçlamalıyız. Örneğin ağır bir cismi yerden kaldırırken doğru bir duruş çok önemlidir. Bu bizi sakatlanmalardan da korur.

2.Statik postur: Vücudumuzun kas ve iskelet sisteminin belirli bir eklem hareket genişliğinde sabit bir pozisyonda hareketsiz kalmasıdır. Gün içerisindeki fiziksel aktivitelerimize baktığımızda statik duruşu ayakta dururken, otururken ve yatma pozisyonlarında görmekteyiz. İster masa başında çalışın, ister arabanızın koltuğunda oturun, isterseniz TV karşısında uzanın, vücudunuzun hareketsiz bulunduğu ortamlarda en önemli iki şeye dikkat etmelisiniz: Bunlardan birincisi kaslarınızda zorunlu bir kısalma gerçekleştirmeyecek pozisyonları tercih edin. İkincisi eklemlerinizin olması gereken hareket açısında olduğundan emin olun.

3.Statik – Dinamik duruş: Konsantrasyon ya da aşırı dikkat gerektiren işleri yaparken vücudumuzun belirli bölgelerini hareketsiz sabit tutarken diğer eklem gruplarını belirli açılarda hareket ettirerek almış olduğumuz duruş pozisyonudur. İnsan anatomisinin ayakta durma ve hareket etme üzerine şekillenmiş bir yapısı vardır. İlk çağlardaki insanların hayatta kalma mücadeleleri incelendiğinde beslenebilmesi için avını kovalama, yakalama aynı zamanda kendisi av olmamak için kaçma ve saklanmaya ihtiyacı olduğunu düşünürsek. Vücudunun sürekli olarak dinamik ve hareketli bir postur yapısında sahip olduğunu görürüz. İlk çağ insanından günümüze doğru geldiğimizde dinamik ve hareketli duruş yapısının yerini tamamen statik bir duruşun aldığını görmekteyiz.
Teknolojik gelişmelerin ve iletişim sektörünün hızlı bir şekilde hayatımızın içine girmesi günlük yaşam aktivitelerimizin de azalmasına sebep oldu. Aktif yaşam içerisindeki fiziksel koşuşturmalar yerini zihinsel koşuşturmalara bıraktı. Hareket etmede vücudunu daha az kullanan insan ciddi duruş bozuklukları ile karşı karşıya kalmaya başladı.
İnsanın omurga yapısı, kafatasımızın arka ve alt duvarından başlayan ve aşağıya kuyruk sokumuna doğru uzanan 33 omur kemiği ve bu omurların arasında bulunan disk şeklindeki kıkırdak yapıların bir araya gelmesinden oluşan “S” şeklindeki eğrilikten oluşur.
Omurgada boyun ve bel bölgesinde hafif öne doğru olan lordoz dediğimiz kavisler bulunur. Aynı zamanda sırt ve sakrum ( kuyruk sokumu) bölümünde de kifoz dediğimiz hafif arkaya doğru kavisler bulunur.
Omurga eğrilikleri yeni doğan bir bebekte sadece sırt omurlarındaki arkaya doğru yuvarlak bir “C” şeklinden oluşmaktadır. Boyunda ve bel bölgesinde bulunan eğrilikler belli belirsizdir. Bebeklik döneminden çocukluk döneme geçişte ve emekleme pozisyonundan iki ayakları üzerinde yürümeye başladıktan sonra boyunda ve belde olan öne doğru eğrilikler belirginleşmeye başlar. Bu yüzden bebeklik dönemden çocukluk döneme geçişte çocuklarımızın düzgün bir postür alışkanlığı kazanmaları çok önemlidir. Bir çok omurga rahatsızlığının küçük yaşlarda çocukların gelişim dönemlerinde kazandıkları yanlış duruş alışkanlığından olduğunu unutmamalıyız.

Omurgamızın ergonomisini koruyabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Ayakta düzgün postür için: Başımız dik, gözler karşıya bakacak şekilde, çenemiz yere paralel ve yandan bakıldığı zaman kulaklarımız omuzlarımızla aynı hizada, boynumuz omuzlarımız içerisine gömülmüş bir pozisyona değil başımızı öne doğru düşmesini engelleyen bir diklikte ve düz( başımızın üstünde bir kitap koyduğunuzda düşürmeden rahatlıkla yürüyebilmelisiniz), omuz başları yere paralel öne doğru düşmüş bir pozisyonda olmamasına dikkat edin, sanki iki kürek kemiğimiz arasındaki bir pinpon topunu tutuyormuş gibi sırtınız gergin, gövde dik ve omurga eğrilikleri düzgün “S” biçiminde ( başın önde olduğu veya sırtın kambur durduğu veya bel çukurunun aşırı genişlediği bir açıda olmadığı), göğüs dik bir pozisyonda, sırt dik, eller gövdenin yanında avuç içleri karşıya bakar bir pozisyonda ve parmaklar dümdüz, karın duvarı düz içeride ve gergin bel hafif çukur, kalça kemiği ( kemer çizgisi veya bikini çizgisi ) yere paralel, diz kapakları düz ve birbirine paralel ( içe “x” şeklinde veya parantez değil), ayaklar bitişik ve birbirinde paralel, ayak tabanı çukurluğu düzgün olmalıdır.

Otururken düzgün postür için: Otururken en önemli nokta insan anatomisinde oturma özelliği bulunmamasıdır. İnsan vücudu ayakta durma ve hareket etme üzerine dizayn edilmiştir. Anatomik yapısı incelendiğinde kas ve eklem gruplarının ve sinir sisteminin kası çalıştırma işleyişinin hep ayakta olduğu pozisyonda maksimum verim verdiğini görmekteyiz. Hareketsiz kaldığımız zaman dilimini azaltmayı hedeflemeliyiz. Omurganın fizyolojik eğrilikleri çalışma anında da korunmalıdır. Oturduğunuz sandalye, çalıştığınız masa, baktığınız bilgisayar ekranı, kullandığınız klavye, mouse vb. tüm oturma alanları boynun ve belin doğal çukurluğunu desteklemeli, sırtınızı kamburlaştıran, boynunuzu düzleştiren bir açı oluşturması engellenmelidir. Omurganızın normal “S” korumak için dik durmak şarttır. Dik durmak için de boyun, sırt, göğüs, bel ve karın kaslarının kuvvetli olması gerekir. İnsanların fiziksel aktiviteden uzaklaşması ve işe ayrılan hareketsiz zaman diliminin artması, gelişen teknoloji insanları evlere, ofislere, arabalara mahkûm olmasına sebep oldu. Oturarak bir insanın kas gücünü koruması mümkün değildir. Ciddi omurga rahatsızlıklarına yakalanmamak için kısalan kas gruplarımıza esneklik kazandırmalı, yerçekimine karşı koyan kaslarımıza direnç antrenmanı yaptırarak kuvvetlenmelerini sağlamalıyız. Bunu sağlamamız için haftada en az 3 gün düzenli spora vakit ayırmalı ve yüzmeyi de ihmal etmemeliyiz.

Yatarak düzgün postür için: Hareketsiz kalan kas ve eklem gruplarımızın bu süre zarfında doğru bir duruşta olması çok önemlidir. Doğru bir yatış pozisyonu yattığınız zeminin çok yumuşak veya aşırı sert olmamasını gerektirmektedir. Vücudunuzun sağına yatmanız gece boyunca kalbinizin daha rahat çalışmasını sağlar, dolaşımınızı rahatlatmış olursunuz. Dizler anne karnındaki bebeğin pozisyonu gibi dizler hafif bükülü olmalı ihtiyaç duyulursa dizlerin arasına yumuşak bir yastık konulabilir. Yastığınızın yüksekliği boynunuzu destekleyecek yükseklikte olmalı, çok sert veya çok yumuşak yastık kullanımından kaçınılmalıdır. Başınızla gövdenizin uyumunu sağlayacak yumuşaklıkta boynunuzu destekleyecek ortopedik yastıkları tercih etmenizde büyük yarar vardır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber