Dağı altına dönüştürdü

“Bu nasıl olur?” demeyin. Yatırımcılığın altın kurallarını harfiyen uygulayan başarılı işadamı Kerim Aydoğan, kimsenin almaya yanaşmadığı dağ yamacındaki arsasını müthiş bir projeyle altına dönüştürdü

TÜRKİYE’DE vergi ve yatırım deyince hepimiz “en azını”,  kârlılık deyince hepimiz “en çoğunu” isterken, Alanya’da tüm Türkiye’nin tanıdığı yatırımları ile öyle bir kişilik var ki, o bu konularda hep tersini yapıyor. Bahsi geçen kişi 2006, 2007 ve 2008 yıllarının Alanya vergi rekortmeni, aynı zamanda Antalya vergi sıralamasında beşinci olan Aydoğan A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı F. Kerim Aydoğan’dan başkası değil elbette. Balık tutmak ve okey oynamaktan hoşlanan, yalan ve haksızlıktan nefret eden, içimizden biri kadar mütevazı bir insan Kerim Aydoğan.
Aydoğan’ın özgeçmişi kısaca şöyle: 5 Ocak 1961’de Alanya’da dünyaya geldi. Alanya’ya hatırı sayılı birçok hizmeti getiren bir aileye mensup olan Kerim Aydoğan, henüz çok küçük yaşlarda ticaret hayatına atılarak, hayatı yaşayarak öğrenmiş ve birçok sektörde başarıyla faaliyet göstererek Alanya’nın sevilen, saygın iş adamlarından biri oldu. Gıda sektörüyle başlayan ticari hayatına profil demir ve ferforje alanında devam eden Kerim Aydoğan, gösterdiği üstün performansla profil demir satışında Türkiye dokuzuncusu, ferforje alanında ise Türkiye birincisi olarak başarısını ulusal platforma taşıdı. Bir dönem parti yöneticiliği, Alanyaspor Kulübü Yöneticiliği yapan ve halen Alanya ve Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO)  Başkanlığı görevine devam eden Kerim Aydoğan, hayallerini süsleyen, birçok kişinin “imkansız” dediği bir projeyi, kurak bir dağı muhteşem bir şehre dönüştürerek, Gold City markasıyla, Alanya ve Türkiye turizminin hizmetine sundu ve bu bağlamda aralarında Danimarka Prensi Joachim Holger Waldemar’ın da  bulunduğu “Cartina Racing” takımına, Danimarka Hentbol Takımı’na ve Uluslararası Triatlon Yarışları’na sponsor olarak Alanya’nın uluslararası alanda tanınmasında önemli bir rol oynadı. Kurulmakta olan Gazipaşa Yat Limanı İşletmecisi ve hali hazırda faaliyet gösteren Alanya Limanı kurucu ortaklarından olan Kerim Aydoğan, aynı zamanda milli sporcular yetiştiren, uluslararası şampiyonalarda dereceye giren Dağ Bisikleti Milli Takımı’nın kurucu başkanlığını yaparak, Türk sporunun gelişimine de aktif katkı sağladı. Katıldığı sayısız etkinlik, fuar ve tanıtım organizasyonlarında Alanya’yı ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek, bölgemizin turizm kalkınma hamlelerine de öncülük eden Kerim Aydoğan, Gazipaşa Havalimanı’nın açılması yolunda göstermiş olduğu çabalarla da taraflı tarafsız her kesimin takdirini kazandı.
- Kerim Aydoğan’ı Gold City’de ziyaret ettik ve şu zincirleme soruyu sorduk: Neden yatırım yapıyorsunuz ve neden daha fazla kâr etmek varken, bu kadar vergi ödüyorsunuz?
Öncelikle ben ülkenin yatırımla kalkınacağına inanıyorum. Varlıklı ailelerin fertlerinin her birinin üreten olması gerekiyor. Ülkedeki istihdam sorununu ancak böyle aşacağız. Bunun yanı sıra yapılan her yatırım işadamı için bir risk olsa da aynı zamanda toplum için yeni bir umuttur. O başarılı olursa, bunun topluma yansıması da çok olur. Evet, vergi rekortmeni oldum ve hala ciddi rakamlarda vergiler ödemekteyim. Bu benim ve ailem için gurur vesilesidir. Yatırım yaparken de yani masraflı bir durumda bile vergi ödenebileceğini göstermek lazım. Bu konuda topluma örnek olunmalı. Vergi vermeyi özendirmek lazım diye düşünüyorum.
- Peki biraz da Gold City’den bahsedelim. “Burası benim rüyamdı” demişsiniz geçmişte. Bizimle öyküsünü paylaşır mısınız? (Gerçekten önemsediği bu projeden söz açılınca Sayın Aydoğan tebessüm ediyor ve anlatıyor.)
Bu arazi bana ait bir alandı. Yıllarca satmak için inanılmaz çaba gösterdim ama nafile. Kimseyi almaya ikna edemedim. Bir gün tanıdığım bir kişi bana gelerek bir villa yaptırmak istediğini belirtti. Sonuçta işimiz. 55 bin Euro karşılığında anlaştık. 7 ay sonra teslim ettim. 26 İrlandalıyla başlayan Gold City yolculuğumuz 2 yıl içerisinde 400 adedi buldu. Tabii bu zamana gelmek için çok zor ve meşakkatli bir yoldan geçtik. Bu arsayı satmak için çok uğraşmıştım. Ama bir türlü satmak kısmet olmadı. Hiç unutmuyorum, çok değerli arkadaşım Ertuğrul Akay bana ‘Üzülme’, ileride burası çok gelişecek, altından bir şehir olacak’ demişti. ‘Senin arsan da çok kıymetlenecek’ diyerek de teselli ederdi. Gold City adı da oradan doğdu.  O zaman benim arazi dağda, sadece eşeklerin gezdiği boş bir alandı. Yani para etmiyordu, hiçbir kıymeti yoktu insanlar için. Gold City tamamıyla bana ait bir projedir. Bu projeyle ben, insanın isteyip, azmedip çok çalıştıktan sonra gerçekleştiremeyeceği hiçbir hayal olamayacağını ispat ettim.
- Gold City’nin konsepti nedir?
Gold City’de müşterilerimizin genel ihtiyaçları içinde yaşayanların şahsi gereksinimlerine göre bir yönetim anlayışı kurduk. Bu model, özellikle ABD’de de yoğun olarak işleyen “condominium” sistemden çıkartıldı. Villa, daire, restoranlar ve otel gibi farklı alanları bir konseptte birleştirmişti. Oralara gidip incelemeler yaptık ve bu sistemi bünyemize adapte ederek, geliştirerek uygulamaya karar verdik. ‘İşte bu benim aradığım fikir’ diyerek Türkiye’ye döndüm. Burada otel de dahil 24 saat işletmecilik yapıyoruz. Amacımız burada kitle turizmi yapmak değil. Herşey Dahil sunumunu da direkt pazarlama aracı olarak merkeze oturtmuyoruz. İsteyen oda-kahvaltı, isteyen yarım pansiyon kalabilir. Arzu eden açık büfeden yararlanabilir, etmeyen temalı dünya mutfaklarını ya da snack mutfağını tercih edebilir. Bizim görevimiz, mönüleri ve lezzeti tercihlerine bırakmak. Son yıllarda yabancılardan gelen rezidans, konut vb. taleplerin de yükselmesiyle birlikte bu vizyon şekillenerek bugünkü villa+rezidans+otel kompleksinden oluşan SPA, health center, dünya mutfakları, irish pub, bowling ve daha da çoğunu bünyesinde barındıran 1000 ünitelik kaliteli bir yatırım ortaya çıktı. Kısacası, tüm turizm profesyonellerinin özlediği condominium sistemini biz altın şehirde kurduk. Biz en iyiyi sunuyoruz, hakkımızı misafirler versin. Bunun için kalite-fiyat dengesini koruyarak farkımızı ispat etmiş olduk. 175 bin metrekare alan üzerine yaptığımız, aynı anda 4 bin 930 kişiyi ağırlayabilen Gold City Turizm Projesi, 150 milyon Euro’luk bir yatırım olarak hizmete açıldı. 493 villa, 487 rezidans, 5 yıldızlı otel, SPA merkezi, eğlence mekanları, restoranlar, yüzme havuzları alışveriş merkezleri, gece kulüpleri ve salonları ile dev bir kompleks olan Gold City 2 bin işçi, 135 teknik personel ve idari personelin gece gündüz özverili çalışmasıyla inşa edildi. Ülkemizde alanında ilk olan bu konsept proje, 21 restoran, havuzları, doktorları ve güvenlik görevlileri ile küçük bir şehir gibidir. Daha doğrusu adına layık bir Altın Şehir burası. Ayrıca yeni hizmete sunulan Gold City arkasındaki spor kompleksi de misafirlerimizin hizmetine açılmıştır. İçerisindeki futbol, voleybol, basketbol sahaları, tenis kortu, yürüyüş ve koşu yolları ile sağlıklı yaşam kompleksimizle misafirlerimize en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Tabi bu proje bize yeni ilhamlar da verdi. Önümüzdeki sezonda 2 farklı proje ile yatırımcılara hitap edeceğiz.
- Bize bu projelerden bahsedebilir misiniz?
Önümüzdeki sezon iki yeni beş yıldızlı oteli daha hizmete sunmayı amaçlıyoruz. Gold Island ve Hotel G olarak adlandırdığımız bu otellerimiz de hem mimari yapıları hem de kaliteleri ile adından çok söz ettirecek. Bu projelerle hem Alanya’nın cazibesini artıracak hem de bir çok insanımıza daha iş imkanı sağlayacağız.
- “Tabii her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. O kim?” dediğimizde tereddütsüz “Eşimin destek ve katkısı olmasa bu kadar olamazdı” diyen Aydoğan’ın gerçekleştirmek istediği en önemli projeleri de çocuklarının geleceğini kurabilmek. Aydoğan sözlerini şöyle tamamladı:
Okuyabildikleri kadar okusunlar istiyorum. Ben anarşi sebebi ile okuyamadım. Bu benim uhdemdir. Bu sebeple onların iyi eğitim almaları benim için çok çok önemli. Her zaman çocuklarıma benim yaptığım her şeyi unutmalarını, önce kendi ayakları üzerinde durmaları gerektiğini anlatırım. Çünkü insanın kendi başarısıyla var olduğuna inan birisiyim.

#

26 Tem 2010 - 00:00 - Magazin


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber