Türkiye'de gençler mutsuz

Türkiye, gençlerin en stresli olduğu ülkelerin başında geliyor. Ayrıca gençlerin yüzde 42’lik bir kısmı hükümetin kendilerini önemsemediği görüşünde

-Ceren ŞAHİN

KÜRESELGençlik Refah Endeksi’nin 2017 yılında sunmuş olduğu rapora göre, 30 yaşın altındaki gençler, dünya nüfusunun yarısını oluşturuyor. Çalışmanın özetinde “Uluslararası toplum, sürdürülebilir gelişim hedeflerini gerçekleştirmek için uğraşırken, çok sayıda gencin hayati becerilerden, ekonomik fırsatlardan, yerel topluluklardan ve ulusal hükümetlerden kopuk yaşadığı” sonucuna ulaşılıyor.

“Refah” kavramı, bir kişinin fiziksel ve akıl sağlığını, eğitim seviyesini, ekonomik konumunu, güvenliğini, özgürlüklere erişimini ve sivil hayata katılabilme yetisini içeren çok yönlü bir kavram olarak tanımlanıyor. Araştırma sonucuna göre ise dünya çapında gençlerin refah seviyesi, 2014- 2017 yılları arasında yalnızca yüzde 2 oranında bir iyileşme gösterdi.

TÜRKİYE CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE VATANDAŞLIK SÜRECİNE KATILIMDA SON SIRALARDA 

Toplamda dünya genç nüfusunun yüzde 70’ini kapsayan 30 ülkenin dahil edildiği araştırmada Türkiye, 57 puanla genel listeye 20'nci sıradan girebiliyor.

Listede Türkiye en yüksek puanı bilgi ve teknoloji alanında alarak bu alanda 12’nci sıraya yerleşmiş. Raporda Türkiye’deki bireylerin yüzde 78'inin internet kullandığı, gençlerin yüzde 56'sının evinde bilgisayar ve internet erişimi olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin en düşük sıralarda yer aldığı konular ise cinsiyet eşitliği ve vatandaşlık sürecine katılım. Türkiye’nin 24’üncü sırada olduğu bu kategoriler, kadınların toplumsal özgürlüklerinin az olmasından ve yüzde 10 oranında genç yaşta evlendirilmelerinden kaynaklanıyor.

Türkiye demokrasi konusunda 20’nci, kişi başına düşen gelir açısından ise 10'uncu sırada yer alıyor. Gençler arasında işsizliğin yüzde 18’le oldukça yüksek olduğu ve eğitim almayan genç sayısının yüzde 25 gibi yüksek bir oranda olduğu görülüyor.

Gençlerin yüzde 61'i eğitim sisteminden memnun, ancak bu oran, araştırmanın ortalaması olan yüzde 71 seviyesinin altında kalıyor.

Gençlerin yüzde 42'si hükümetin kendilerini önemsemediği görüşünde. Bu oran araştırmanın ortalaması olan yüzde 68'in oldukça altında.

Gençlerin en stresli olduğu ülke ise Türkiye! Son dönemde yaşanan olumsuzluklar ekonomik sistemde stres yaratsa da etki sadece bununla sınırlı değil. Türkiye, yüzde 72’lik bir oranla gençlerin en stresli olduğu ülkelerin başında geliyor.

Konuya ilişkin Yeni Alanya’nın yönelttiği sorulara siyasipartilerin Alanya Gençlik Kolları Başkanları şu yanıtları verdiler:

AK PARTİ ALANYA GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI YILMAZ İÇMEN  

“Bu araştırma verilerinde bence bizi en çok ilgilendirmesi gereken ve diğer maddelerin de kaynağı olan kısım, ‘Hükümetin kendilerini önemsemediğini’ düşünen yüzde 42'lik kısım. Araştırmada ortaya konan diğer bütün veriler, bu yüzde 42'lik kitlenin bir şekilde kendi hayatlarından, çevrelerinden veya medya/sosyal medya ile haberdar oldukları örneklerden duyarak dile getirdikleri sıkıntılar. Özellikle cinsiyet eşitsizliği, erken evlilik yaşı, çocuk gelinler gibi son yıllarda en çok tepki gelen konularda her ne kadar Ak Parti iktidarında önemli atılımlar yapıldıysa da bunların vatandaşlara, özellikle gençlere duyurulmasında, onların haberdar edilmesinde hatta atılacak adımlarda onlardan farklı yollarla fikir alınmasında fayda olacağını düşünüyorum. Bahsi geçen sorunlar sadece Ak Parti iktidarıyla başlayan sorunlar olmayıp yaşadığımız coğrafyanın çok uzun yıllardır dile getirilen sorunlarıdır. Bizim hem bu sorunlarla baş edebilmemiz hem de gençlerin, iktidar tarafından dikkate alındıklarını düşündürebilmemiz için sosyal sorumluluk projelerinden Meclis kararlarına kadar, yani en küçük adımdan en büyüğüne kadar gençleri ve onların fikirlerini de dinlememiz gerekiyor. İnternet üzerinden yapılacak resmi anketler, iletişim formları, sokaklarda açılacak stantlarda bire bir görüş almaya, hükümet yetkililerinin bir defaya mahsus değil belirli aralıklarla farklı yaş, eğitim ve kültürel çevrelerden oluşan gençlik temsilcilerini ağırlamasına kadar geniş bir diyalog zemini oluşturulabilir.”

CHP ALANYA GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI ÇAĞDAŞ ERDEM 

“Türkiye nüfusunun 20 milyona yakını yani yaklaşık yüzde 25'i, 15-29 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. Nüfusumuzun önemli bir bölümünün yani gençliğin, eğitimden sosyokültürel yaşama, sağlıklı yaşamdan çalışma hayatına birçok alanda yaşadığı sorunları ve özellikle de istihdam alanındaki sorunları her geçen gün artarak devam etmektedir. 
Kendi ülkemizi yani Türkiye’yi ele alırsak işsizlik oranları gün geçtikçe artmaktadır. Gençlerin umutları tükenmeye devam etmektedir.

Her üç gençten ikisi hükümetin onların istek ve ihtiyaçlarını önemsemediğini düşünüyor. ‘Refah’ kavramı, bir kişinin fiziksel ve akıl sağlığını, eğitim seviyesini, ekonomik konumunu, güvenliğini, özgürlüklere erişimini ve sivil hayata katılabilme yetisini içeren çok yönlü bir kavram olarak tanımlanır. Refah konusunda dünya üzerinde İsveç, listede 83 puanla birinci sırada yer alırken onu 81 ve 80 puanla Avustralya ve İngiltere izliyor. Almanya 78 puanla dördüncü, Amerika 73 puanla beşinci sırada yer alıyor. Türkiye ise 57 puanla genel listeye 20'nci sıradan girmiş. Ülkede bir şeylerin doğru gitmediği büyük oranda belli olmaktadır. İlk başta gençler ülkede artık huzur istemektedir. Huzurun sabit olduğu yerlerde refah seviyesi de yükselmektedir. Eğitimde tökezledik, sağlıkta tökezledik. Tarımda, sanayide, ihracatta her yerde tökezlemiş durumdayız. Bu ülkenin geleceği, gençlerin, genç beyinlerin himayesinde yön bulacak.

Dünyadaki gelişmiş ülkelerde hep devlet politikaları vardır ve en az 20 yıllık projeler üretilir. Bizim ülkemizde ise sadece hükümet politikaları vardır, her yeni gelen hükümet kendine göre yeni proje ve politikalar üretir ve bu da her zaman bizim gelişmekte olan ülkeler sıralamalarında hep geride kalmamıza sebep olmaktadır.

Ülkede başarının sağlanması için genç beyinlerin kabiliyetlerine göre yönlendirilerek, her biri vasıflı bireyler haline getirilerek ülkenin geri kalmışlığından uzaklaştırılıp, güçlü ve  kendinden emin adımlarla yürüyen ve geliştiren bireylerin himayesinde olmasını sağlamak hepimizin görevidir.”

ALANYA ÜLKÜ OCAKLARI BAŞKANI ABİL GÜNDOĞDU 

“Türkiye’deki gençlerin, bugün yaşadığı sorunlar 12 Eylül ihtilali sonrası ekonomik sosyal dünyaya entegrasyon sürecinde oluşturulan sosyal politikaların bugüne yansımalarıdır.
80 sonrası Türk Gençliğinin ülke ve uluslararası konulardan uzaklaştırılıp, apolitik düşünemeyen, düşünmesi istenmeyen milli tarihi ve manevi değerlerinden uzaklaşmış bir sosyal politika geliştirilmiştir.

Sonuçları itibari ile bugün, bu politikaların getirdiği eğitim sisteminde bencil umursamaz kapitalist dünyanın para endeksli, ruhen maddecileşmiş, tarihinden kopuk, geleceğinden habersiz, anlık ve günlük yaşayan kaygılı ve stresli bir gençlik karşımıza çıkmaktadır.

Nitelikli bir gençlik, bir milletin aydınlık yarınlarında olabilir, niteliksiz gençlik bir milletin yarınlarının kararmasına da sebep olabilir. Ülkü Ocakları olarak, Türk Milletinin ve gençliğin kurtuluş reçetesi olarak, milli ve manevi değerlerini benimsemiş dünyaya entegre olan Türklük gururu ile şuurlanan, İslam ahlakıyla faziletlenen bir nesil oluşturmak istiyoruz.

Devletin tüm kurumlarının da eğitim sisteminde sadece gençlerin maddi dünyasıyla değil manevi dünyasıyla da ilgilenen, binlerce yıllık Türk Dünyası ve İslam Medeniyeti’nin yükünü omuzlarında taşıyan, azimli, bilinçli ve başarılı nesiller yetiştirmek en büyük gayemizdir.”

İYİ PARTİ ALANYA GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI FATİH UYAR 

“Türkiye 16 yıllık AKP iktidarında bir çok konuda ilerlemesi gerekirken, maalesef geriye gitmiştir. Bu geriye giden konuların başında ise demokrasi ve özgürlükler yer almaktadır. Türkiye'de şu anda bir çok genç, kendini özgür hissetmemektedir. Sosyal medya üzerinden görüş beyan eden gençlerin göz altına alınması, kadına yönelik şiddete karşı mahkemelerin caydırıcı cezalar vermemesi, OHAL şartlarında gidilen seçimler, Türkiye'de gençlerin demokrasiye ve siyasete olan inancını azaltmıştır. Bu güvensizlik ortamında gençlerin taleplerinin yerine getirilmesi de oldukça zor gözükmektedir. Gençler, cinsiyet ayrımcılığının yapılmadığı, kadına şiddetin azaldığı, kişi hak ve özgürlüklerinin sınırsız olduğu, özgür düşüncenin yargılanmadığı bir Türkiye istemektedir. Genel Başkanımız sayın Meral Akşener'in hemen her konuşmasında vurgu yaptığı, demokrasi ve özgürlüklerin genişletilmesi gençlerimizin en büyük beklentisidir. Ancak 16 yıllık AKP iktidarı, bu gelişim ortamının sağlanamayacağını bizlere göstermiştir. Gençliğin hükümete güveni azalmıştır. Zaten OHAL şartlarında vatandaşlardan özgürlükler noktasında bir güven beklemek de doğru olamaz. Bizlere düşen, İYİ Parti iktidarında son 16 yılda ortaya çıkan tüm demokrasi ve özgürlük kısıtlamalarını ortadan kaldırmak ve gençlerimize yeniden istedikleri huzur ve güven ortamını sağlamaktır.”

19 May 2018 - 11:15 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


MOBİL SİTE GÖREVLİSİ

MOBİL SİTE GÖREVLİSİ * Motor ehliyeti bulunan, * Bahçe ve havuz işlerini bilen, * Ortak alan temizliği yapabilecek, * Kalacak ev veriyoruz. * 12 ay iş...

0 242 515 03 21

MUHASEBE BÜROSUNA

 Deneyimli bay/bayan yardımcı Muhasebe Personeli alınacaktır. 

0 532 287 06 36

Algida SMB GRUP DONDURMA

Bünyesinde 12 ay çalıştırılmak üzere ( B+C+D+E ) sınıf ehliyetli SRC ve PSiKOTEKNiK belgesi olan Dağıtıcı Personel aranmaktadır. Maaş+ Prim+ Yemek Kar...

0 554 307 07 48

SAHİBİNDEN KİRALIK DÜKKAN

AVSALLAR’da Termo Petrol Karşısı 110 m2’lik 2 Adet dükkan SAHİBİNDEN KİRALIKTIR. Not: Kurumsal firmalara, restoran ve hamam işletmesi için uygun.

0 507 455 32 55

Al-et ALANYA ENTEGRE ET TESİSLERİ

Şirketimiz bünyesinde çalıştırılmak üzere aşağıdaki niteliklere sahip çalışma arkadaşları aramaktayız. SEKRETER * Tercihen lise mezunu, * Misafirleri...

0 242 515 15 15

AVSALLAR MAHALLESİNDE

 Bulunan Emerald Park Sitesine GÜVENLİK ve KAPICI Personel alınacaktır. 

0 543 628 30 43

HİD TOPTAN MEŞRUBAT GIDA FİRMAMIZA

* Satış Elemanları, * Muhasebe Elemanı, * Şoför (B-C sınıfı ehliyeti olan) Çalışma Arkadaşları arıyoruz. Adres: Şekerhane Mahallesi Yeniveliler Sok. M...

0 542 734 34 71

Moda Plaza Center

 İş yerimize; * Yabancı dil bilen Bay/Bayan Eleman, * Katlamacı, * Mutfak işlerinden anlayan Bayan Eleman aranıyor. 

0 533 222 98 19

TOMBİK TANTUNİ MAHMUTLAR

Birlikte çalışacak Ekip Arkadaşları arıyoruz.

0 555 339 79 79

5 YILDIZLI OTELİMİZİN

SPA Bölümüne Bayan Kasiyer, Market Satış Elemanı ve Resepsiyonist alınacaktır. 

0 533 338 71 11
Çorum Haber