‘Gurbetçi seçmen nasıl oy kullanacak?’

CHP Antalya Milletvekili Acar, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanabilmeleri için yapılan değişikliklerle ilgili soru önergesi verdi

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Gürkut Acar, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların oy kullanabilmeleri için yapılan veya yapılacak olan yasal değişikliklerin neler olduğunun yazılı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi. Yurtdışında yaşayan vatandaşların demokratik haklarını rahat bir şekilde kullanabilmeleri için çeşitli düzenlemeler yapıldığını anımsatan Acar, “Yurtdışında yaşayan yurttaşlarımıza yönelik yeni düzenlemeler ve yurtdışı seçmen kütüğüne yazılmaları konusunda bilgilendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede yurtdışında yaşayan ve seçmen niteliğini taşıyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı nedir? Yurttaşlarımızın kaçı yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırmıştır? Seçmen kütüğüne kayıt konusunda gerekli bilgilendirme yapılmış mıdır? Bu yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi ülkelerde elçilik ve temsilciliklere sandık konulacaktır?” diye sordu.
‘GURBETÇİYE ZORLUK ÇIKARILIYOR MU?’
Türk vatandaşlarının yaşadığı ve Türkiye’nin temsilciliğinin bulunduğu bütün ülkelerde sandık olup olmayacağını da soran Acar, cevabını istediği sorularına şu şekilde devam etti: “Elçilik ve temsilcilik dışındaki yerlerde de oy kullanılabilmeleri için hangi ülkelerde temaslarda bulunulmuş ve ne sonuç alınmıştır? 2011 seçimlerinde havaalanlarında yurttaşlara oy kullanmada güçlük çıkarıldığı ve oy kullandırılmadığı yönünde çok sayıda şikâyet gelmektedir. Bu şikâyetlerle ilgili ne işlem yapılmıştır? Yurttaşlara zorluk çıkaran kamu görevlileri hakkında bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamış ise gerekçesi nedir? Benzer sorunların yaşanmaması için bir adım atılacak mıdır? Yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın oluşturduğu örgütlenmelere, proje ve etkinlikler için maddi destek sağlanmakta mıdır? Son 5 yılda hangi ülkedeki hangi sivil toplum örgütü, dernek veya vakfa ne kadar maddi destek verilmiştir? Almanya’daki bütün konsolosluklarda eğitim ve çalışma ataşesi var mıdır? Eğitim ve çalışma ataşesi açığının giderilmesi için ne beklenmektedir?”

08 Oca 2014 - 16:37 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber