Özel eğitim kurumları kurumlar vergisi istisnasından yararlanabilir mi?

KURUMLAR vergisi mükellefi olarak eğer okul öncesi eğitim (anaokulu), ilköğretim (ilkokul), özel eğitim ve orta öğretim özel okulları (ortaokul ve lise) özel kreş ve gündüz bakımevleri ile Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinden birini işletiyor ve bu faaliyetlerinizden doğan kazançlarınız var ise bu kazançlarınız 5 hesap dönemi boyunca kurumlar vergisinden istisna tutulabilmektedir yani bu kazançlarınıza ilişkin kurumlar vergisi ödemeyebilirsiniz.

            Bu istisnadan yararlanabilmeniz için ise eskiden olduğu gibi Maliye Bakanlığı’na müracaat etmenize gerek kalmamıştır. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nca verilen kurum açma izin belgesine sahip olmanız yeterli. Fakat kurum açma belgesini aldıktan sonra söz konusu kurumunuzu mutlaka faaliyete geçirmeniz gerekmektedir. Örneğin kurum açma belgenizi  11 Aralık 2019’da aldınız fakat söz konusu kurumlardan birini 1 Ocak 2020’de faaliyete geçirmiş iseniz bu istisnadan 2019 hesap döneminde değil ancak 2020 hesap döneminde yararlanabilirsiniz.

Bununla birlikte bu istisnalar, ancak özel okulların eğitim ve öğretim, merkezlerin ise rehabilitasyon faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına uygulanabilmektedir. Yani, okullarınızdaki eğitim tesisleriz ile rehabilitasyon merkezlerinizde yer alan kantin, büfe, kafeterya, kitap satış yeri gibi benzeri tesislerin gerek bizzat işletilmesinden gerekse kiraya verilmesinden elde ettiğiniz bir kazancınız var ise bu kazançları bu istisna kapsamına alamazsınız. Fakat, yemek ve konaklama hizmetlerinizi okulunuz bünyesinde veriyor iseniz yani yemek ve konaklama bedelini okul ücretine dahil etmiş iseniz, herhangi bir ayrıma tabi tutmaksızın elde etmiş olduğunuz bu kazançları istisna kapsamına dahil edilebilirsiniz.

Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan, öğrencileri istedikleri derslere yetiştirmek, bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren dershaneler ile kişilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek veya serbest zamanlarını değerlendirmek üzere faaliyet gösteren özel öğretim kurumları (üniversiteye veya fen ve anadolu liselerine hazırlık, bilgisayar, sürücü, dans, bale, mankenlik ve spor kursları gibi) ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar da eğitim ve öğretim faaliyeti dışında elde edilen kazançlar olarak değerlendirildiği için istisna kapsamına alınamamaktadır.

Bununla birlikte, temel lise faaliyetleri çerçevesinde öğrencilere derslerde eksik kaldığı konularda, ders saatleri dışında ve belli bir ek ücret karşılığında verilen takviye kursları da eğitim ve öğretim faaliyetleri dışında ve öğrencileri istedikleri derslere yetiştirme ve bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla yürütülen faaliyetler kapsamında değerlendirildiği için istisna kapsamına alınamamaktadır.

Eğitim ve öğretim faaliyetlerden elde edilen kazançlara sağlanan bu istisnanın dışında ayrıca, 625 sayılı Kanun hükümlerine tabi özel okullar tarafından ilgili dönem kapasitelerinin %10’unu geçmemek üzere verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri de katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zeki Doğan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber