Muz serası yapmayı planlayanların dikkatine…

Muz, Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen, ağaçsı bir yapısı olan bitki ve bu bitkinin yeşil kabuklu uzun meyvelerine verilen addır. Muz ülkemizde en çok Alanya, Gazipaşa, Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Erdemli’de üretilmektedir. Hem Türkiye’de hem de dünya üzerinde meyvesi en fazla tüketilen bitkilerden biri de muzdur. Çünkü muz, çok besleyici bir besin kaynağı olup, birçok vitamin, protein, mineral ve aminoasit içermektedir. Bununla birlikte muz, kemik gelişimini sağlamakta, sinir zafiyeti ve yorgunluğu da gidermektedir. B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da çok zengindir.

İşte tüm bu nedenlerden dolayı muzun ülkemizde tüketimi dolayısıyla üretimi de önem arz etmektedir. Devletimiz de muzun ülkemizde üretilmesi için seracılık faaliyetlerine uygun olan bölgelerimizde muz üretiminin yapılmasını, muz üretim faaliyetlerinin artmasını, istihdamın artmasını, çiftçinin gelirinin artmasını, muz ithalatının azalmasını sağlamak gibi benzer amaçlarla çiftçilerimize muz serası yapımı için Ziraat Bankası aracılığıyla kredi desteği sağlamaktadır. Sera ise genel olarak tarım üretiminin mevsimlere bağlı kalınmaksızın bütün bir yıl boyunca yapılabilmesine olanak veren üstü örtülü suni tarım alanı olup, yapım maliyeti de yüksektir. Çiftçilerimizin muz serasını kendi imkânlarıyla yani devlet desteği olmadan yapması ise neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle devletimizin çiftçilere yapmış olduğu bu sera destek kredisi özellikle bölgemiz için büyük önem arz etmektedir.

Çiftçilerimizin muz serası yapımı ile ilgili bu krediden yararlanmaları için;

Çiftçilerin kontrollü örtü altı tarım alanının üretim koşullarına sahip olmaları,

Çiftçilere ait muz serasının yapılacağı arazi büyüklüğünün en az 1 dekar olması,

Sera olarak kullanılacak olan arazinin örtü altı kayıt sistemine kayıtlı olması,

Muz serası projesinin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince onaylanması,

Muz Projesi için Banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerince yerinde incelemelerin yapılması gerekmektedir.

Bununla birlikte, çiftçilerin Ziraat Bankası tarafından verilecek olan bu sera kredisi için, T.C. kimlik belgesinin fotokopisini, ikametgah belgesini, seranın yapılacağı araziye ilişkin belgeleri, örtü altı kayıt sistemi belgesini ve teminata ilişkin belgeleri hazırlayıp, bir Ziraat Bankası şubesine gidip başvurularını yapmaları gerekmektedir. Bu başvuru, ilgili birimler tarafından değerlendirildikten sonra bir sonuca varılacaktır.

Ziraat Bankası tarafından çiftçilerimize sağlanacak olan bu sera destek kredisinin vadesi ise toplamda 7 yıldır. Diğer tarımsal kredilerde olduğu gibi bu destek kredisinde de 2 yıl ödemesiz dönem bulunmaktadır. Sera destek kredisinin yıllık faiz oranı % 8,25, aylık faiz oranı ise %0,68’dir. Ayrıca, ilgili banka, muz serası yapımı ile ilgili yapılan harcamaların 75′i kadar çiftçilerimize kredi sağlamaktadır.

Çiftçilerimiz almış oldukları bu kredilerine ilişkin maddi anlamda taksitlerini geri ödemek için herhangi bir sıkıntı yaşarlar ise kendilerine ilgili banka tarafından 24 ay taksit erteleme imkanı sunulacak ve borçlarını 5 yılda ödeyebileceklerdir. Bununla birlikte, mali durumunda herhangi bir sıkıntı olmayan çiftçilerimiz 7 yıl vadeli ve eşit taksitler halinde bu kredilerini geri ödeyebileceklerdir. Ayrıca, çiftçilerimiz bu ödemelerini, aylık, 3 aylık, 6 aylık ödeme şeklinde yapabilecekleri gibi 1 yılda bir de yapabilmektedirler.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zeki Doğan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber