Mayamili genç işadamları

RÜYA

bu ya...

Geçtiğimiz hafta sonu...
Sizin "Miami" diye bildiğiniz Mayami'de, şehir merkezindeyim...
İsmi lazım değil...
Mayami'nin en meşhur işletmelerinden birinde...
Adı bende saklı, tırnaklarıyla kazıyarak belli bir maddi imkana kavuşmuş Mayami'li bir dostumla oturuyoruz...
Kendisi Mayami'nin yerlisi...
Şehri avucunun içi gibi biliyor.
Şehirde ne dolap dönüyorsa haberi var.
Maksat hem iki lafın belini kırmak, hem de kendi ölçeğimizde rutin siyasi ve sosyal analizlerimize devam etmek...
Akşam saatleri, Mayami'nin en meşhur plajı "South Biic" manzarasına karşı oturduğumuz işletmenin önündeki kaldırımın kenarına, son model, lüksün de lüksü diyebileceğimiz bir otomobille, kentin tanınmış simalarından birinin oğluymuş, gelip park ediyor.
Uzay mekiğinden, pardon, son model otomobilinden iniyor, inince bizi fark ediyor, (sanıyorum selam verme şekli bu) uzaktan bizim Mayami'nin yerlisi dostuma göz kırpıp kendi klanına mensup gençlerin olduğu tarafa doğru yöneliyor.
"Kim abi bu?" diyorum...
"Nasıl tanımazsın, Mayami gazetelerinin magazin sayfalarında sık sık 'Şehrin tanınmış genç işadamı' diye yazar" yanıtı geliyor.
Hafızamı zorluyorum, magazin sayfalarına dalıyorum, evet o! O an anımsıyorum.
Medyada kendisinden sık sık "tanınmış genç işadamlarından" diye söz edilen, kentin müstesna gece kulüplerinde, halka kapalı plajlarında boy boy sosyal medya resimleri veren, magazin dergilerinin vazgeçilmez simalarından olan, burnu düşse eğilip yerden almayacak kibirde olan delikanlıyı o an hatırlıyorum.
"Ne iş yapar abi bu genç işadamı?" diyorum.
"Babasından harçlık alır" yanıtı geliyor.
"Ama 'genç işadamı' deniliyor. Ticaret falan yapmaz mı? Babasından sadece okula giden veya işsiz çocuklar harçlık alır" diyorum.
Gülümsüyor...
"Sorun da zaten burada birader" yanıtı geliyor.
Benim boş boş bakan gözlerimden bir şey anlamadığımı fark edince, "Mayami'nin yerlisi, malı mülkü bol ailelerin çocuklarının durumunu anlatayım da Alanya'ya gidince halinize şükredin" deyip başlıyor anlatmaya...
***
"Bizim Mayami'ye para 80'li yıllarda turizmle beraber girdi. Eskiden eşek bağlasan durmaz yerler bir anda otel, motel, gece kulübü, bilmem kaç katlı site olunca, Mayami'nin yerlisi coştukça coştu. E haliyle ikinci kuşak dediğimiz çocuklar 90'larda Dolar'ın, yani paranın içine doğdu. Çoğu yerlinin bedavadan oteli, çarşı merkezinde bilmem kaç tane dükkanı, bilmem kaç katlı binası olunca ikinci kuşak çocuklar çalışmaz, iş üretemez oldu. 2.000'li yılların başlarında birinci kuşağın çoğu vefat edince Mayami'deki paranın malın mülkün idaresi ikinci kuşağın kontrolüne geçti. Bu az önce arabasından inen, gazetelerin 'genç işadamı' diye yazdığı çocuk, birinci kuşağın torunu, ikinci kuşağın oğlu, yani üçüncü kuşak. Bunlar da 2. kuşaktan olan babalarının kontrolündeki dairelerden, dükkanlardan, otellerden gelen kira ve kazançları yiyen kesim. Pek çoğu sırf "üniversite mezunu" kimliği taşımak için orta zeka düzeyi gerektiren üniversiteleri ve tırışka bölümleri bitirip Mayami'ye geri dönerler, aralarında matematik dahisi, tıp profesörü, uzay bilimcisi çıkanı henüz görülmemiştir. Bunlar, kontrolü ölene kadar bırakmak istemeyen babaları vefat edene kadar babalarından harçlık almaya devam ederler. Misal, evlenirler ama yine harçlık almayı sürdürürler. Babaları vefat edince mal mülk bunlara kalır, tabi belli bir yaşa gelinceye kadar iş hayatının içinde olmadıklarından ticari zekaları bu yüzden gelişmez, miras kalan malı da üç beş senede yarıya indirirler."
Ben dinlerken beynim yoruldu, o anlatırken yorulmadı.
"Abi tamam, dur gözünü seveyim. Yeter artık" deyip susturdum.
Mayami'den bugünlük bu kadar.
Bitti mi?
Elbette bitmedi.
Daha size; etliye sütlüye dokunmayan bir yaşam benimseyen, gettoda yaşayanları beğenmeyip gettodan gelenlerin yönettiği Mayami'de babasından/abisinden harçlık alarak yaşayan genç işadamlarının neler yaptıklarını, simbiyotik yaşamsal ilişkilerini de anlatacağım.
Az bekleyin.
Üç beş güne görüşmek üzere...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber