Boynunuzdaki fıtıklaşmış bir disk, özellikle başınızın arkasında baş ağrısına neden olabilir. Fıtıklaşmış diskler aynı zamanda bir veya her iki kolda karıncalanma, uyuşukluk, boynunuzda ve omzunuzda yanıcı ağrıya neden olabilir. Kaymış disklerden, fıtıklardan veya yaralanmadan kaynaklanan baş ağrılarına servikojenik baş ağrıları denir. Çoğu uzman, fıtıktan kaynaklanan bu ağrının belirlenmesinin zor olabileceği konusunda uyarır. Bu baş ağrıları migrenle benzer semptomlara sahip olabilir. Boyun ağrısı ve baş ağrısı sıklıkla aynı anda anılır, çünkü ense sertliği baş ağrısına neden olabilir. Aslında birçok boyun problemi boyundaki sinirleri tahriş edebilir, zorlayabilir veya sıkıştırabilir ve bu da baş ağrısını tetikleyebilir. Çoğu zaman boyun ağrısına kötü duruş, boyun gerginliği veya yaralanma neden olur.
Boynunuzdaki fıtığın yan etkileri nelerdir?
Boynunuzu hareket ettirirken boyunda ve kürek kemiğinin yakınında derin ağrı. Ayrıca üst kola, ön kola ve parmaklara doğru ilerleyen bir ağrı ile omzunuz, dirseğiniz, ön kolunuz ve parmaklarınız boyunca uyuşma hissedebilirsiniz. Bunlar boynunuzda fıtıklaşmış bir disk olduğunda sık görülen semptomlardır.
Beklenen Semptomlar:
- Uyuşukluk veya his kaybı
- Daha yavaş veya eksik kas refleksleri
- Daha zayıf kas gücü
- Duruşunuz veya omurganızın eğriliği
Başka bir testte ise, başınızın üstüne hafif bir aşağı doğru baskı uygulanırken başınızı öne ve yanlara doğru eğeceksiniz. Bu test sırasında artan ağrı veya uyuşukluk genellikle boynunuzdaki bir sinir üzerindeki baskının işaretidir. Servikojenik baş ağrısı, boyundan başın arkasına yayılan donuk, zonklayıcı olmayan bir ağrı ile karakterizedir. Ağrı kafa derisi boyunca yayılabilir ve alnı, şakağı ve göz veya kulak çevresini etkileyebilir. Boyunda altta yatan bir kaynaktan gelen ağrının kafada hissedilmesiyle ortaya çıkan ikincil bir baş ağrısıdır. Yaygın nedenleri arasında boyundaki omurgada yaralanma, travma, kanser veya enfeksiyonlar gibi sistemik durumlar yer alır.
Boyun kaynaklı baş ağrıları boyunda başlar ve genellikle belirli aktiviteler veya duruşlarla ağırlaştırılabilen sabit, donuk bir ağrı olarak hissedilir. Tipik olarak tek taraflı bir ağrı olsa da şiddetine bağlı olarak boynun her iki tarafı da ağrılı olabilir. Hafif tablolarda boyun ağrısı genellikle sadece etkilenen tarafta mevcuttur; ancak ciddi vakalarda boynun her iki tarafı da ağrılı olabilir. Ancak ciddi vakalarda etkilenen taraftaki ağrı daha baskındır. Ayrıca bir miktar boyun sertliği ve azalmış hareket açıklığı da eşlik edebilir.
Boyun ağrısı olmadan da baş ağrısı meydana gelebilir. Bu durumlarda boyun ağrısına neden olmayabilir ancak dokunmaya duyarlı olabilir. Anormal baş hareketleri veya boynun arkasına baskı uygulamak ağrıyı tetikleyebilir. Boyun kaynaklı baş ağrıları aralıklı olabilir veya sürekli bir baş ağrısı olarak ortaya çıkabilir. Boyun ağrısına ek olarak diğer yaygın semptomlar şunları içerebilir:
Baş ağrısı:
Boyun ağrısı saçlı deri boyunca başın arkasına doğru yayılır ve başın tepesine doğru yayılır. Baş ağrısı, hafif ila orta şiddette, donuk, zonklamayan bir ağrı olarak hissedilir. Ağrının diğer bölgelere yayılması. Ağrı alına, şakaklara ve göz çevresindeki bölgeye veya kulağa yayılabilir.
Omuz ve kol ağrısı:
Etkilenen tarafın omuzunda veya kolunda ağrı da yaygındır. Ağrı her zaman başın ve boynun bir tarafını etkiler.
Bulanık görüş:
Etkilenen taraftaki göz bazı durumlarda bulanık görüşe sahip olabilir. Mide bulantısı, ışığa veya sese duyarlılık ve baş dönmesi gibi diğer birçok semptom mümkündür ancak daha az yaygındır. Aralıklı bir baş ağrısı olarak başlayabilir ve zamanla sürekli bir kronik baş ağrısına dönüşebilir. Baş ağrısının şiddeti ve süresi, her atak ile hafiften şiddetliye kadar değişir.
Servikojenik ağrı ile diğer baş ağrılarının karşılaştırılması:
Boyun kaynaklı baş ağrıları ayrı bir hastalık olmasına rağmen bazı semptomlar migren veya gerilim tipi baş ağrılarını taklit edebilir. Boyun kaynaklı ağrılar gibi migrenler de genellikle başın bir tarafında meydana gelir; ancak servikojenik ağrı zonklayıcı değildir ve her zaman aynı tarafı etkiler. Nadiren mide bulantısı, ışığa ve sese hassasiyet gibi migren belirtileri görülebilir.
Baş ve boyun kaslarındaki hassasiyet hem boyun kaynaklı ağrılarda hem de gerilim tipi baş ağrısında yaygındır. Migren baş ağrısı veya gerilim tipi baş ağrısıyla aynı anda ortaya çıkabilir, hatta onları tetikleyebilir. Kuaförlük, marangozluk ve şoförlük gibi bazı mesleklerde çalışanlarda başın pozisyonu nedeniyle servikojenik ağrı riski de artabilir.
Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.