Lösemi nedir?

LÖSEMİ

, kan kanseri ya da ilik kanseri olarak bilinen bir hastalıktır. Olgunlaşmamış kemik iliği hücrelerin çoğalarak normal ilik hücrelerinin yerini alması ile meydana gelen bir hastalıktır. Bir başka deyişle kemik iliğinde kan yapımından sorumlu hücrelerin kanserleşmesidir. Kanserleşen ilik hücreleri sağlıklı kan üretmedikleri gibi, iliği istila etmek suretiyle sağlıklı kan üretebilecek hücrelere de yer bırakmazlar. Hastalardaki klinik bulgular da sağlıklı kan hücrelerinin azalmasına bağlı olarak gelişir. Örneğin; kan pıhtılaşmasında rol oynayan trombositlerin azalmasına bağlı kanamalar, vücudumuzun savunma sisteminde rol oynayan lökositlerin azalmasına bağlı olarak ateş, kolay ve sık enfeksiyon gelişimi olur. Kırmızı kan hücrelerinin azalmasına bağlı olarak da anemi ve anemiye bağlı bulgular yani, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı gibi bulgular gelişir. Ancak lösemi hastalarında bu bulguların hepsi olabileceği gibi sinsi bir şekilde gelişip bulgu da vermeden karşımıza çıkabilmektedir.
Lösemiler akut ve kronik olmak üzere 2 guruba ayrılırlar. Akut ve kronik lösemiler de kendi içerisinde alt tiplere ayrılmaktadır bunlar; AML, ALL, KML, KLL olarak sıralanır.

Akut Lösemiler

Akut lösemide, anormal hücrelerde sürekli bir artış yaşanmaktadır ve normal kan hücrelerinden daha fazla hale gelmektedirler. Bu anormal hücreler diğer organlara da yayılabilir ve organların fonksiyonlarını bozabilirler.

Akut Lenfoid Lösemi (ALL) : Çocukluk çağında daha sık görülen ALL, yetişkinler de daha nadirdir. Normalde lenfosit adı verilen olgun kan hücresi tipine dönüşmesi gereken lenfoblast isimli olgunlaşmamış kan hücrelerin kontrolsüz biçimde artması ile karakterizedir.
Akut Myeloid Lösemi (AML) : Yetişkin yaş grubunda ALL’ye göre daha sık görülür.
Kronik Lösemiler

Kronik lösemi, görünüşte olgun hücreler olup da normal olgun kan hücrelerinin yaptıkları normal fonksiyonları yapamayan kan hücrelerinin aşırı üretimi ile karakterizedir. Kronik lösemiler genelde daha yavaş ilerler. Temel olarak iki alt grubu vardır:
Kronik Lenfoid Lösemi (KLL) : Olgun görünüşe sahip lenfosit dediğimiz hücrelerin aşırı üretimi ile kendini gösterir. Ancak bu anormal hücreler normal lenfositler gibi vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyamazlar. KLL de, kanser hücreleri kemik iliğinde, kanda ve lenf bezlerinde bulunurlar ve lenf düğümlerinde şişmeler meydana gelir. KLL 30 yaşın altında nadiren görülür, görülme sıklığı yaşla birlikte artar ve en sık olarak 60-70 yaş arasında gözlenir.
Kronik Myeloid Lösemi (KML) : Bu lösemi, olgun görünüşlü myeloid hücrelerin (beyaz kan hücreleri gibi) aşırı üretimi ile kendini gösterir. Olgunlaşmasını tamamlamamış kemik iliği hücrelerinin kan dolaşımına geçmesi ile hastaların kanında lökosit sayısının aşırı artılı ile karakterizedir. Sıklıkla Philadelphia kromozomu denilen kromozom anomalisi bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.
Lösemi Belirtileri Nelerdir?
1. Kan Hücresi Sayısında Azalış
Kan hücrelerinin sayısında meydana gelen azalışla oluşur. Kemik iliğindeki lösemi hücreleri, normal kan hücrelerinin sayısını geçer ve kısa sürede belirtiler baş gösterir. Bu belirtiler ise yorgun ve halsiz hissetme, baş dönmesi veya sersemlik hissi, nefes darlığı oluşumu, yüksek ateş, sürekli devam eden ve etkileri sona ermeyen enfeksiyonların oluşumu, ufak bir darbede bile çürüme oluşumu ve son olarak da çeşitli kanamalar bu tip belirtiler arasında sıralanabilir.
2. Genel Belirtiler
Kilo kaybı, yüksek ateş, gece uykusunda terlemeler, yorgunluk ve iştah kayıpları olarak ifade edilir.
3. Karında Şişlik
Lösemi hücreleri akciğer veya dalak gibi belirli bölgelerde gruplanarak, büyüme işlemini gerçekleştirebilir. Bu durumda da sürekli tokluk hissinin olması, bel bölgesinde tıkanma veya en ufak bir şey dahi yenilse tokluk hissinin gelmesi gibi belirtiler gözlenir.
4. Lenf Düğümlerinde Genişleme
Tüm lösemi çeşitlerinde lenf düğümlerine sıçrama ve vücudun dış yüzeyine doğru bir büyüme olabileceği bilgisi bulunur. Örnek olarak boynun yan tarafı, kasıklar ve koltuk altı bölgesi verilebilir. Bu bölgelerde meydana gelen şişlikler kolayca fark edilebilir.
5. Kemik veya Eklem Ağrıları
Bazı durumlarda lösemi hücreleri kemik etrafına veya eklemlerin içinde büyüyebilir. Bu gibi durumlarda kemik ve eklem ağrıları da kaçınılmaz olur. Bu da bir lösemi belirtisi olarak sayılabilir.
6. Diğer Belirtiler
Bu belirtiler genellikle lösemi hücrelerinin diğer organlara yayılması ile meydana gelir. Oluşan belirtiler ise;

Beyin ve omurgaya yayılması ile baş ağrıları, halsizlik, nöbetler, kusma ile meydana gelen denge kaybı, bulanık görme ve yüz bölgesinde hissizlik meydana gelmesi,

Göğüs kafesine yayılması ile sıvı birikimi ve nefes alma zorlukları,

Nadiren de olsa lösemi hücreleri göze, testislere, böbreklere ve diğer organlara yayılabilmektedir.

Lösemi Risk Faktörleri Nelerdir?
Çeşitli hastalıklar veya rahatsızlıklar ile birlikte lösemi risk faktörleri de artmaktadır. Bunlar ise;

Kanser hastalarının kemoterapi ve radyasyona maruz kalması sonucu lösemi hastalığı gelişebilir.

Genetik faktörler de lösemi gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle down sendromu gibi genetik düzensizlik sonucu lösemi oluşabilir.

Benzen gibi çeşitli kimyasallar ile çalışan kişilerde de lösemi riskinde artış olduğu gözlenmiştir.

Sigara içmek de akut miyeloid lösemi riskini arttırır.

Son olarak da aile arasında lösemi hastası bulunan kişilerin de lösemi geçirme ihtimali diğer insanlara göre daha fazladır.

Lösemi Teşhisi Nasıl Yapılır?
Lösemi semptomları belirmeden önce, yapılan herhangi bir rutin kan testi ile kronik lösemi belirlenebilir. Ancak tespit edilmediği durumlarda belirtileri incelemek gerekir.

Fizik Muayene : Solgun ten rengi, lenf düğümlerinde tıkanma olması sebebiyle şişlik oluşumu ve akciğerde şişme meydana gelmesi gibi belirtiler

Kan Testi: Anormal seviyedeki beyaz kan hücreleri veya trombositler lösemiye işaret eder.

Kemik İliği Testi: Kalça kemiğinizden alınan bir örnek ile birtakım incelemeler yapılır.

Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın özelliklerine göre çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
1 Kemoterapi:Kimyasal ilaçlar ile lösemi hücrelerinin öldürülmesi sağlanır. Bir diğer yöntem de biyolojik tedavidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve lösemi hücreleri ile savaşılan bir süreçten ibarettir.
2 Radyoterapi: X-ray ışınları ile yapılan radyasyon tedavisi
3. Kök hücre naklidir.
Hepsindeki ortak payda ise lösemi hücrelerinin etkisinin ortadan kaldırılmasıdır

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Dulum - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber