Kimse İstiklal Marşı’na dokunamaz!

SON

söyleyeceğimizi baştan söyleyeyim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstiklâl Marşı bestesine ilişkin açıklaması kabul edilemez. Milli Marşımız kutsaldır, hiç kimse dokunamaz.

Geçtiğimiz hafta olmayacak yerde böyle bir tartışmanın içinde bulduk kendimizi. Tek taraflı bir tartışma olarak sürse de Alanya özelinden baktığımızda bazı müzikle uğraşan çevrelerin pek de oralı olmadıklarını gördük. Yıl içerisinde Alanya’mızda bilinen dernek ve grupların aybaşına düşen etkinlikleriyle karşılaşıyoruz. Müziğe ilgi ve bilgi var. Fakat nedense böyle önemli bir durumda ses yok, görüntü de yok. Neyi bekliyorsunuz. Buradan söyleyelim. Size rağmen İstiklal Marşımıza olan saldırılara dur diyeceğiz. Siz kendinizi eğlendirmeye devam edin.

İSTİKLAL MARŞI TARTIŞMASINA SON NOKTAYI KOYUYORUZ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu konuşmada İstiklâl Marşımızın müziğinin yüreklere nakşedemediğini, bu nedenle Mehmet Akif Ersoy’un şiirinin yeniden bestelenmesi gerektiğini belirtmiş ve güfte var, beste yok demiştir. Buna dayanarak İstiklâl Marşımız, sözleri yayılarak, prozodisi bozuk, ilahî müziğe benzer, ancak bozuk bir türde söylenmeye başlanmıştır. Bilgisizce yapılan bu girişimler ayrıca şiire de büyük zarar vermektedir. Milli Marşımız kutsaldır, hiç kimse dokunamaz!

İlahiler, Allah yolunda secde etmeyi, diz çökmeyi anlatır. Bu dünyayı değil, başka bir varoluştan söz eder. Ancak Milli Marşlar bir milletin gerçeklerini, onurunu, gururunu, zaferlerini ve asla diz çökmeyeceğini ifade eden şiir ve müziğin birlikteliğidir. Milli Marş bir milleti temsil eder.

İstiklal Marşımıza, Türkçemize durup dururken dayanaksız eleştiriler yapmak, tartıştırmak yerine Türkiye’nin ve halkımızın ağır sorunlarına çözüm getirmek gerektiğini düşünüyoruz.

MEHMETÇİĞİ SIRTINDAN VURMAYIN!

Bu temel anlayış doğrultusunda Türk Milletinin dokunulmazı olan İstiklâl Marşımızın müziği hiç bir bilimsel temele dayanmadan ‘yüreğime hitap etmiyor’ diyerek kişisel bir kararla ‘ülkemizin Milli Marşı’ tartışmaya açılamaz, itibarsızlaştırmak yoluyla halkın millî duyguları ile oynanamaz. Mehmetçiğimiz Afrin’de vatan mücadelesi verirken, onun en büyük dayanağı İstiklâl Marşımıza yapılan bu tür saldırıları kabul etmiyoruz.

Sınır boylarında, cephede Mehmetçiğimizin bayrağı öperek, yüreği vatan sevgisi ve ecdadının gururu ile göğsü kabararak söylediği İstiklâl Marşımızı şimdi değiştirelim demenin mantığını açıklamak mümkün değildir.

Bunca yıldır İstiklal Marşımızın müziğini yüreğine sindiremeyenler var ise onlara müziği değil, yüreklerini değiştirmelerini öneriyoruz. İstiklal Marşımızın ne şiirine, ne de müziğine kimseye dokundurtmayacağız.

MEHTER MÜZİĞİ MİLLİ MARŞ OLAMAZ

Alanı olanlar konuşmayınca söz bize düşüyor. Son tartışmalarda milli marşımız Mehter müziği olsun gibi öneriler yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile birlikte gelişen sanat anlayışımız, günümüzde müze müziği olan Mehter marşlarını aşmış, birçok alanda olduğu gibi sanat alanında da büyük bir devrim yapmayı başarmıştır. Halkımızdan bu devrimleri unutup tekrar kapanmış bir dönemin müziğine geri dönmesi beklenemez. Kaldı ki müze müziği haline gelmiş Mehter marşlarımız kendini geliştiremediği için sadece kendini tekrarlayarak bugüne kadar gelebilmiştir.

Ayrıca incelemeden araştırmadan İstiklal Marşımızda kelimeler arasında yapılan kesintiler ile ilgili eleştiriler yapılmıştır. Hece kesintili prozodi uygulaması 1600’lerden 1920’lere kadar süren temel prozodi anlayışıdır, melisma (nağme) uygulamalarıyla birlikte bütün geleneksel Türk müziği bestelerinde görülür. Buna göre, prozodi uygulamasında müzik sözü, müzik cümlesinin bölünmelerine uyarlanırken, sözcüğün sonraki müzik dizininde devamı ile ifadenin sürekliliği sağlanırdı (“o be-nim” gibi). Geleneksel ‘Fasıl’da toplu okuma sırasında grubun bazı üyeleri nefes yerini müzik cümlesine göre, bazı üyeleri de müzik sözünün bütünlüğüne göre iş bölümü yaparlardı, böylece hem müzik, hem şiir bütünlüğü sağlanırdı. Itri’nin, Dede Efendi’nin başta olmak üzere bütün geleneksel Türk müziğinin en önemli yapıtları gazel formu dışında İstiklal Marşında, olduğu gibi bölünmeli prozodi uygulamalarıdır. Yaklaşık beş yüz yıllık bütün geleneksel Türk müziği bestelerinde durak, yapıtın en alt perdesi ile meyanın en üst perdesi arasında görülür. Buna göre bir Itri bestesini söylemek İstiklal Marşını söylemekten yüz kat daha zordur. İstiklal Marşı halk tarafından benimsenmiş, gururla okunan bir besteye sahiptir. İyi müzik kulağına sahip olanlar bestesiyle, diğerleri sadece güftesiyle İstiklal marşını okumaktadırlar. Bu, dünyanın başka uluslarının ulusal marşlarında da böyle uygulanıyor.

GENÇ CUMHURİYETİN SESİ İSTİKLAL MARŞI

İstiklal Marşımız çağına uygun, bilimsel anlamda marş formunda, melodi, armoni, ritim ve orkestrasyon olarak çok başarılı, uygar dünyada ülkemizi gururla temsil eden bir eserdir. İstiklal Marşımız, yedi düvele karşı İstiklal Savaşını kazanıp zaferin coşkusunu, genç Türkiye Cumhuriyetinin heyecanını müziği ile en güzel şekilde yansıtmayı başarmış gerçek anlamda bir Milli Marştır.

OSMAN ZEKİ ÜNGÖR VE MEHMET AKİF ERSOY’U MİNNETLE ANIYORUZ

Duyulduğu anda 80 Milyon Türk evladını ayağa kaldırmayı başaran İstiklal Marşımızın iki yaratıcısı şair Mehmet Akif Ersoy ve besteci Osman Zeki Üngör’ün ruhları şâd olsun.

Cumhuriyetimize sahip çıkmakla eş anlamlı olan İstiklal Marşımıza şiiri ile müziği ile sonuna kadar sahip çıkacağımızı buradan duyuruyoruz. Ve bu konuya son noktayı koyuyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Evren Kurtoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber