Kas ve fıtık ağrıları arasındaki fark nedir?

BEL

ve boyun bölgemizde sık sık ağrılı durumlar ortaya çıkabilmektedir. Sebebi birçok etken olabilirken, hastalar bunun acaba fıtık sonucunda mı, yoksa kas ağrısı sebebi ile mi ağrıdığını hep merak etmektedir. Boyundan kollara ve belden bacaklara vuran ağrı, uyuşma ve güçsüzlük her zaman dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Ancak şu önemli detay unutulmamalıdır ki, MR sonucunda bel veya boyun fıtığı tespit edilmiş bir kişinin mevcut ağrı sebebi fıtık kaynaklı olmayabilir. Yani fıtık var diye o an çektiğiniz sıkıntı kesin fıtık ağrısı diyemeyiz. Bu ağrı başka sebepten de olabilir. Böylelikle, fıtık olması hastanın ağrı tedavisinde çoğu zaman hedef sapmasına sebep olur ve yanlış tedavilerle sonuçlanabilir.
Bel ve boyun ağrılarının en sık sebebi mekanik, bunun da en sık sebebi kas kaynaklı ağrılardır. Kaslardaki aşırı zorlanmaların zedelenmelere yol açması, aşırı kullanım sonucu gelişen kas yorgunluğu, bel ve boyun kaslarının sürekli kasılması ve spazmı, kullanılmamaya bağlı kaslardaki kondisyon kaybı sonucu kas ağrısı oluşur. Bele destek vermeden öne eğilerek oturmak, aynı pozisyonda uzun süre kalmak, ani sıcaklık değişiklikleri, dikkat etmeden gelişigüzel ve aşırı iş yapmak kas kaynaklı ağrılara yol açabilir.
Boyun fıtığının en sık belirtisi olan boyun ve kol ağrılarının nedenleri çok geniş bir yelpaze oluşturur. Bu ağrılar, boyun fıtığı dışında başka sebeplerden de kaynaklanabilir. Bunlar; basit bir kas spazmı, mekanik boyun ağrısı, eklem ve omurga kireçlenmeleri, yumuşak doku hastalıkları ve zorlanmaları, omurganın ve yumuşak dokuların iltihabı, kemik hastalıkları ve kırıklar, romatizmal ve iç organ hastalıkları, çeşitli tümörler ve daha birçok hastalıktan kaynaklanabilir. Bu nedenle, ağrılarınızın kaynağı, özellikleri, sürecin sorgulanması, çok yönlü sistemik ve nörolojik değerlendirme, temel ve ileri tetkikler ve görüntülemeler olası hastalıkların ayrımında yararlıdır. Bu nedenle boyun, kol, bel ve bacak ağrılarınız tanıya yönelik önemli ipuçları verebilir. Ağrının yeri, başlangıç şekli, zamanı, şiddeti, süresi, yayılımı, niteliği (yanıcı, batıcı, delici), ağrıyı tetikleyen ya da artıran ve azaltan faktörler, ağrının iklim şartları ile ilgisi, ağrının istirahat ve hareket ile ilgisi, gece şiddetlenmesi, uykudan uyandırması hatta uyutmaması kesin tanıyı belirlemede önemlidir.
Basit mekanik bel ve boyun ağrılarında ya da omurilik ve sinir basısı yapmayan fıtıklarda cerrahi tedavi uygulanmaz. Cerrahi tedavinin alternatifleri; boynun istirahate alınması, ilaç tedavisi, boyunluk, fizik tedavi ve egzersizlerden oluşur. Ancak, omurilik ya da belirgin sinir kökü basısı yaparak kuvvet kaybı, yürüme bozukluğu, idrar ve dışkı kontrol kusuru gibi nörolojik belirti ve bulgulara yol açan; klinik tablo ile görüntüleme bulgularının uyumlu olduğu bel ve boyun fıtıklarında zaman geçirmeden acil olarak gerekli uzmana yönlendirilmelidir. Sinir kökü basısının belirgin olduğu ve felç ile seyreden ya da cerrahi dışındaki tedavilere yanıt vermeyen, şiddetli ve ısrar eden ağrılarda da hasta yine cerraha yönlendirilmelidir.
Kas ağrılarından kaynaklanan bel ve boyun problemlerinin tedavisi fıtık kaynaklı ağrıların tedavisinden daha kolaydır. Fıtık meydana gelmiş ise bel veya boyun bölgesinde yapısal bütünlük bozulmuş demektir. Kas ağrısı olan bölgede ise yapısal bütünlük bozulmamış olup, spazm veya tendinit tarzı problemler mevcuttur.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber