Kas ağrılarında bantlama yöntemleri

BANTLAMA

(taping) yaklaşık 25-30 yıl önce geliştirilmiş fakat Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda tanınmış özel bir bantlama yöntemidir. Bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık problemleri yanında ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi sonrasında da kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir.

Elastik bantlama uygulamalarının temelde iki amacı vardır:
• Ağrısız ve daha kolay hareket edebilmeyi sağlamak,
• Yumuşak doku iyileşmesini desteklemek
Bantlama bir tedavi yöntemi olarak, yıllardır fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında tercih edilmiştir, özellikle sporcu sağlığı ve koruyucu yaklaşımlar alanında bilinen bu tedavi şekli pek çok farklı malzeme ile uygulana gelmiştir.

KULLANILAN BANTLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Piyasada birçok farklı isim ile satılır. Bu bantlar oldukça ince ve hassas dokunmuş pamuklu bir malzemeden imal edilmiştir.
Bu bant, yapışkan yüzeyde bulunan özel hava kanalları sayesinde çok hızlı şekilde kuruduğundan, ıslanma ve terleme durumunda dahi cilt üzerinde kalabilmektedir.
Bant cilt üzerine yapıştırılmış halde iken duş almak ya da uygulama bölgesini yıkayabilmek mümkündür.
Bant uygulamanın yapıldığı cildin yapısı ve ortam koşullarına bağlı olmak üzere uygulama bölgesinde çıkmaksızın 3 ila 7 gün kalabilmektedir.
Bandın en önemli özelliklerinden biri de cildin esneme kapasitesine uyumlu oluşudur, bu özellik sayesinde, bant hareket halinde iken ciltte oluşan gerilme ve gevşemelere uyum sağlayabilmektedir.
Vücutlarımız hareket etmek üzere tasarlanmıştır ve bu hareketin temel unsurları kas-iskelet-sinir sistemidir. Kaslar, iskelet dokusuna yapışmış halde bulunur ve normal koşullarda kasılıp gevşeme yolu ile hareketi doğururlar.
Bantlar esasen uzak doğunun renklerle tedavi felsefesinden yola çıkarak daha sonra kişisel tercihlere de cevap verebilmek amacıyla, siyah, pembe, mavi ve ten rengi başta olmak üzere farklı renklerde üretilmiştir.
Her renk materyal olarak aynı özellikte olup, uygulama da farklı renklerin tercihi uygulama yapan uzmanın ya da hastanın insiyatifine bırakılmıştır.
Bu bantlama yönteminin etki mekanizması nasıldır?
Eğer bir kas çok uzun süre gevşemeksizin çalışmak durumunda kalır ya da kapasitesinin üzerinde çalışma durumunda kalırsa kas dokusunda küçük ya da büyük boyutlarda yaralanmalar oluşur.
Oluşan bu yaralanmaların neticesinde iyileşme süreci olarak bilinen ve tıbbi olarak inflamasyon kelimesi ile ifade edilen süreç başlar.
İnflamasyon ile bölgede artan sıvı hacmi cilt ile kas dokusu arasındaki bölgede baskıya neden olur ve bu basınç lenfatik akıma engel oluşturur. Lenfatik sistem vücudumuzun bağışıklık, savunma ve iyileşmesinde rol alan önemli bir sistemdir ve baskılanması ilgili bölgede iyileşmeyi geciktirir.
Bantlama (Taping) teorik olarak, cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede yaralanma yada hastalık sonucu oluşan baskıyı hafifletmektedir.
Yaralanma bölgesindeki baskının azalması bölgede ki kan dolaşımın artışı ile sonuçlanmaktadır. Azalan gerginlik ve hassasiyet neticesinde deri altında var olan ağrı alıcılarının uyarılmasını önlenmiş olur ve ağrısız hareket imkânı sağlanmış olur.
Tekniğin temel amacı ağrısız harekete destek olmak ve bu yolla iyileşmeyi hızlandırmaktır.

• Bantlama (Taping) yöntemi kasların çevresine ya da üzerine gerektiği şekilde yapıştırıldığında kasların çalışmasına yardımcı olabileceği gibi kasların aşırı çalışmasını önleyebilmektedir.
-Ağrılı eklemlerin fonksiyonel bir destekle hareket etmelerini sağlayabilir, yorgun ya da zayıf kasların çalışmasına destek olabilirsiniz.
• Yöntemi lenf akımına destek olacak tekniklerle uygularsanız 24 saat boyunca sürecek bir lenfatik akım desteği sağlamış olursunuz.
• Uygulamalarda yer alan düzeltme teknikleri ile vücuttaki dokuları destekleyebilir böylece kişinin daha erken dönemde ağrısız şekilde hareket edebilmesini sağlarken doku iyileşmesini hızlandıracak etkiler oluşturabilirsiniz.
• Bantlama (taping) uygulamaları temel olarak sinir sistemi, kas iskelet sistemi ve dolaşım sistemi üzerine etki etmektedir, Özellikle kas dokusunun vücut fonksiyonları ve metabolizması üzerindeki önemi göz önüne alındığında uygulamanın iyileşmeye ve ağrısız harekete olan katkısı iyileşmenin hızlandırılmasında oldukça önemli bir unsur olarak ön plana çıkacaktır.

Bantlama (taping) hangi problemlerde kullanılabilir?
Son derece esnek ve etkin kullanım şekli ile baştan ayağa pek çok problemin tedavisinde tek başına yada yardımcı bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir
• Çeşitli sebeplerden kaynaklanan bel-sırt-boyun ağrıları,
• Kireçlenme, romatizmal hastalıklar veya bir yaralanma sonucu gelişen kalça, diz, ayak-ayak bileği ağrıları ile omuz, dirsek, el-el bileği ve parmakları ilgilendiren ağrılı problemler.
[ayak bileği burkulmaları, ayak tabanı ağrısı, tenisçi dirseği, karpal tünel sendromu, donuk omuz, hamilelik süresince gelişen ağrılı eklem problemleri. vb]
• Spor yaralanmaları sonrasında yada yaralanma öncesi önleyici uygulamalar
• Postür ve duruş bozuklukları
• Nörolojik hastalıklarda görülen kas kuvvet yetersizlikleri ile hareket algısı ile ilgili bozukluklar
• Cerrahi sonrası yada hamilelik süresince görülen ödem/şişlik durumlarında
Bu yeni yöntem bugün dünyanın pek çok yerinde kullanılmakta alınan başarılı sonuçlar bilimsel verilerle desteklenmektedir.
Özellikle omuz ağrılarında ve diz kapağı problemlerinde mekanik düzeltmelerle çok verimli sonuçlar alınmaktadır.
Bantlama yönteminde bantların, hangi bölgeye, hangi tekniklerle, hangi yönde ve hangi amaçlarla uygulanacağı doğru sonuca ulaşmak açısından oldukça önemlidir. Tekniğin başarı ile uygulanması kaslar, eklemler, bağlar ve dolaşım sisteminin anatomisini bilmekten ve duruma uygun doğru teknikleri uygulamaktan geçmektedir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber