Kalp hastalarında egzersiz

GENÇ

ve sporcu bireylerde bile ani ölümlerin olması herkesi şaşırtsa da, ani ölüm olarak tanımlanan bu duruma, sık rastlanmaktadır. Her yıl yaklaşık 100 bin kişiden biri ani kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bilinen kalp damar rahatsızlığı olanlarda ise bu oran 7–8 kat daha fazla görülebilmektedir. Bu risk özellikle önceden kalp krizi geçirmiş olan, kalp kasılmasında yetersizlik bulunan veya daha önceden ciddi ritim düzensizlikleri atlatmış olan hastalarda daha belirgin bir şekilde artar.

SPORA VEDA MI?
O zaman kalp hastaları egzersizden ve spordan uzak mı kalacaklar? Egzersiz tabii ki yapılmalı ancak ağır egzersiz ve sportif müsabakadan kaçınmalıdırlar. Vücut ağırlığını ya da dışarıdan ağırlık kullanarak egzersiz yapmaları tavsiye edilmez. Örnek olarak ise barfiks, şınav ve halter gibi ağır egzersizlerden kaçınmak gereklidir. Egzersiz yemeğin üzerinden en az 2-3 saat geçtikten sonra yapılmalıdır. Aşırı soğuk ya da sıcak havalarda fazla efor gerektiren sporlar yapılmamalıdır. Özellikle bilinen kalp hastalığı olanlar ya da kalp hastalığı için risk faktörü taşıyanlar buna dikkat etmelidir. Soğuk suda duş veya yüzme tehlikeli olabilir. Yürürken rüzgârı arkamıza almakta fayda vardır. Nabız kontrolü de çok önemlidir. Aktivite sırasında nabzın bir buçuk katına çıkması kabul edilebilir. Bunu dengede tutmak için yarım saatte bir 10 dakika ara ile nabız sayısı kontrol edilerek aktiviteye devam edilmelidir. Hastalara yürüyüş, yüzme, masa tenisi gibi sporlar tavsiye edilebilir. En kolay yapılabilen spor yürüyüş olduğundan, yürüyüş bantlarında ya da doğada yürüyüşler uygundur. Bunun için koşudan ziyade günde 45 dakikalık bir tempolu yürüyüşü daha çok önermekteyiz. Ancak sakın alışveriş merkezlerinde mağaza gezerken yaptığınız yürüyüşle karıştırmayın. Kalbe en faydalı yürüyüş, oksijenli ortamda ve tempolu yapılan yürüyüştür.

EGZERSİZİN FAYDALARI
* Kalbe giden kan miktarı artar.
* İyi kolesterol miktarını arttırır..
* Kan basıncını azaltır.
* Solunum sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
* Kilo verilmesini sağlar.
* Kan şekerinizin düzenlenmesini sağlar.

Egzersiz programı kardiyolog veya kalp-damar cerrahının kontrolünden geçtikten sonra, fizyoterapist kontrolünde uygulanmalıdır.
Egzersiz kalp hızınız 90 ile 126 atım/dakika arasında olmalıdır. Orta yoğunluktaki egzersizin ağır yoğunluktaki egzersize göre kan basıncını daha etkin düzeyde düşürdüğü kanıtlanmıştır. Ancak egzersiz programına başlamadan önce risk analizi yapılmalı ve ön bir egzersiz testinden geçmelidir. Özellikle aerobik aktiviteler yüksek kan basıncımızı kontrol etmemizi sağlar.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
* Egzersiz sırasında kalp atım hızı izlenmelidir.
* Egzersiz sonunda aktivite düzeyi yavaş yavaş azaltılmalıdır.
* Egzersiz sırasında nefes tutulmamalıdır.

Alanya’da sabah yürüyüşleri çok popülerdir. Ancak sabah saatleri egzersiz için risk taşımaktadır. Bu saatlerde tehlike, stres, ağrı gibi organizmayı rahatsız eden durumlarda ortaya çıkan sempatik sinir sistemi aktif hale gelir; adrenalin ve efedrin gibi tansiyonu yükselten, çarpıntıya neden olan hormon artışları gözlemlenir. Kanın pıhtılaşma eğilimi artar. Sabah saat 7.00 civarında kan basıncı en keskin yükselişini yapar. Vücut zayıftır ve bu saatlerde kalp krizi riski artış gösterir. Uykudan uyandıktan yarım ile bir saat sonrasında toparlanma olur. Bu nedenle erken saatlerde spor yapmaktan kaçınılmalıdır. Spor yapmak için en uygun saatler, öğleden sonra saat 16.00 ile 19.00 arasıdır. Akşam saatlerinde spor yapıldığında sindirim sistemi hızlanır ve vücutta yağ birikimi engellenir. Günün hangi saatinde egzersiz yapılırsa yapılsın, beraberinde mutlaka su içmeyi ihmal etmeyin.
Sonuç olarak sağlık için egzersiz şarttır. Bunu sağlamanın yolu hareketi hayatımızın bir parçası olarak kabul etmektir. Ama unutmamalıyız ki bunu da ancak sağlıklı bir kalple gerçekleştirebiliriz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber