DİM TV ekranlarında Feyza Mırık’ın hazırlayıp sunduğu Pozitif Yaşam programında bu hafta, çocuklarda ağız ve diş sağlığı, çocuklarda diş tedavi yaklaşımları, çocuklarda genel anestezi altında diş tedavileri konuşuldu. Programın konuğu Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı ve Özel Elitia Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Polikliniği Uzmanı DT. Tuğçe Doğan şunları söyledi:
‘BİZİM KONTROLÜMÜZDE İSE ENDİŞEYE GEREK YOK’
“Biz bir uzmanlık sınavına giriyoruz. Bu uzmanlık sınavının ardından kazandığımız üniversitede çocuk, bebek ve ergenlerin tüm ağız ve diş sağlığı tedavilerini, koruyucu ve önleyici tedavileri ile ilgili eğitim alıyoruz. Ayrıca çocuk psikolojisi, çocuğa yaklaşım, çocukların büyüme ve gelişimi hakkında da eğitim alıyoruz. Yetişkinlerden farklı olarak çocuklara yaklaşımımız farklı oluyor. Sabır gerektiriyor ama çocuklarla ilgilenmek çok güzel. Genel olarak bebeklerin altıncı ayında alt ön dişleri çıkıyor. Ancak 4’üncü ayda da, 8’inci ayda da çıkarabilen, bazen de 14 aylık olsa da çıkarmayan çocuklar da olabiliyor. Gecikme sürecinde bizim takibimizde olursa tedirgin olunacak bir şey yok. Bu tür durumlarda pediatristler ile görüşüyoruz ve eğer altında başka bir neden yoksa takip ediyoruz. Her dişin sürme dönemi de farklı. Altı aylık sarkmalar bizim için normal kabul ediliyor.
‘DİŞ KAŞIYICILARININ SOĞUK OLMASI AVANTAJLI’
Genel olarak tüm anne babalar şahit olmuştur. İlk diş döneminde ateşlenme ve huzursuzluk, kusma,ishal olabilir. Salya artışı, gözlerde sulanma da gördüğümüz belirtiler arasında. Bu süreçte diş kaşıyıcıları kullanabiliriz. Bunların soğuk olması daha avantajlı. Buz dolabında bekletilebilir. Sert sebzeler de kullanılabilir. Çok huzursuz çocuklar için topikal jeller var. Biz bunları çok önermiyoruz ama çok ihtiyaçları varsa yine bizim kontrolümüzde kullanmalarını istiyoruz. Biz bu süreci soğuk diş kaşıyıcıları ve sert sebzelerle atlatılmasını tavsiye ediyoruz.
‘SÜT DİŞLERİ ÇOK ÖNEMLİ’
Süt dişleri ne kadar sağlıklı ise daimi diş de o kadar sağlıklı geliyor. Bu nedenle süt dişleri çok önemli. Tedavi edilmemiş bir süt dişi en başta ağrı yapıyor. Ağrı yapan süt dişi çocuğun iştahını etkiliyor. Çünkü dişi ağrıdığı için çiğneyemeyecek ve ağrı yapacak. Tedavi edilmediğinde bu ilerleyip apseye dönüşebiliyor. Apse de artık daha da ilerlerse enfeksiyon yayılabilir ve bu ciddi bir şey. Çocuk yemek yemediği için büyüme ve gelişimi, konuşması etkileniyor. Süt dişleri daimi dişin yerini tutuyor. O yüzden sağlıklı bir şekilde kurumamız lazım.
‘GECE BESLENMESİNDEN SONRA TEMİZLEMELİYİZ’
Bizim biberon çürümesi dediğimiz bir süreç var. Özellikle gece beslemesinden sonra dişlerin tamamen temizlenmesi lazım. Dişi çıkmamışsa bile temiz ve nemli bir tülbent ile ya da gazlı bezle çocukların ağız içini temizlememiz lazım. Dişleri çıktığında da çocukların yaşına uygun fırçalarla temizlenmeli. Onun haricinde biberonun içindeki süte tatlandırıcı katılmamalı. Mutlaka beslemeden sonra su içilmeli. Dişlerdeki çürükler genelde gece oluşur. Bu gibi tedbirlerle biberon çürükleri önlenebilir.
‘DİŞİN KÖKÜNÜ GÖRMEMİZ İÇİN ÖNEMLİ’
Her zaman almıyoruz ama travma görmüş bir çocukta radyolojik muayene almamız lazım. Bu sayede dişin kökünün ne derece etkilendiğini bulabiliyoruz. Ya da çok derin çürüklü bir dişte köklerin ne derece etkilendiğini ve daimi dişim gelişimi süreci, çene gelişiminde farklılık olup olmadığında, ön dişleri çok ayrık olan çocuklarda şart olan bir süreç
‘FLOR UYGULAMASINI ÖNERİYORUZ’
Çocuklarda flor uygulamasının yapılması gerektiğini tavsiye ediyoruz. Çünkü diş minesini kuvvetlendiren bir element. Hem çürümeyi başlayan bir dişin de ilerlemesini önlüyor. Biz florun miktarını, çocuğun genel durumuna ve çürüğün derecesine göre belirliyoruz. Bunun da zamanları da çocuğun çürük durumuna göre hekim ve çocuğun birlikte karar verdiği bir yöntemdir. 2,5-3 yaşlarında çocuğumuzun ağzında genellikle 20 tane süt dişi olur. 6 yaşında da süt dişlerinin arkasında birinci azılar sürüyor. Bunlar genelde süt dişi diye karıştırılıp bakımı ihmal ediliyor. Bu süreçte yaptığımız daimi uygulama ile de korunabiliyor.
‘OLABİLDİĞİNCE ERKEN BIRAKTIRMALIYIZ’
Emziğin ne kadar sürede kullanıldığı tabii ki ağzı ve çene yapısı için önemli. Parmak emme de aynı şekilde. 4 yaşından sonra emzik kullanımı ve parmak emmenin uzun süre devam etmesi çene yapısını ciddi oranda etkileyen bir şey. Ön dişleri öne, arka dişleri geriye doğru itiyor. Ağızda açık kapanış gibi bir duruma ve çene yapısında istemediğimiz durumlara neden oluyor. 4 yaşından sonraya bıraktırmamız lazım. Olabildiğince bu alışkanlıktan kurtarmamız lazım.
‘TEMEL AMACIMIZ KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ’
Çocuklardaki diş eti kanaması da sağlıksız bir dişi gösteriyor. Bu vitamin eksikliği de olabilir, ağız ve diş bakımının yeteri kadar yapılamadığını, çok fazla çürük varlığını da gösterebilir. Çocuk diş hekimlerinin öncelikli görevi, biz meydana gelmeden müdahale ediyoruz. Temel amacımız koruyucu diş hekimliği. O yüzde küçük aşamada görmek istiyoruz ki ilerlemeden müdahale edebilelim. Bazen çocuklarımız ile iletişim kurmamız zor olabiliyor. Ancak bizim kliniğimiz çocuklarımıza özel hazırlandı. Çizgi diziler açabiliyoruz, oyunlar oynayabiliyoruz. Fırçalama maketimizi çok seviyorlar. Ağız içi kameralarımız da var. Çürükleri kendileri gördüklerinde bu onları da motive edebiliyor. Röntgende dişlerini saymamız onları da mutlu ediyor. İlk tedirgin gelebiliyorlar ama bu zamana kadar hiç iletişim kuramadığım bir çocuğum olmadı. Çocuklarımızı 6 ayda bir görsek iyi olur. Çok düşük riskli çocuklarımızın 12 ay ara ile kontrole gelmesi de yeterli olacaktır. Ama genelde 6 ayda bir kontrolü öneriyoruz. Çünkü çürük çabuk ilerler ve bazı çürükler röntgende görülebilir.” (Gülşah ANAK)
Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.