Alanya'da vatandaşlık krizinden sonra ikamet krizi: Satışlar dibe vurdu

Türkiye'den vatandaşlık almak isteyen yabancılar için yapılan konut satışında alt sınırın 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılması ile birlikte yaşanan emlak piyasası krizi, ikamet verilmemesi ile birlikte tavan yaptı. Alanya'da da ciddi oranda hissedilen satışların bitmesi inşaat sektörünü endişelendiriyor.

Yabancıya vatandaşlık amaçlı konut satışında alt sınırın geçen yıl 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasından sonra, ikamet amaçlı konut satışında da sınır yükseltildi.

10Haber'de yer alan bilgilere göre, 16 Ekim 2023 tarihinden itibaren yabancıların ikamet izni alabilmek için alacakları taşınmazlarda 75 bin dolar olan alt sınır 200 bin dolara çıkarıldı.

DÖVİZ KURU ESAS
Konuyla ilgili açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Dr.Mustafa Koçak ise şunları kaydetti:

Edinme (satın alma) tarihi 16.10.2023 ve sonrasında olan taşınmazlar üzerinden taşınmaz amaçlı kısa dönem ikamet izni başvurusunda, Tapu üzerindeki satış bedelinin tüm şehirler için tapunun alındığı gündeki (tapu edinim tarihi) Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınarak asgari 200 bin dolar karşılığı Türk Lirası olması şartı aranacaktır. 16.10.2023 tarihinden sonra edinilecek tapularda taşınmaz değerleme raporu kabul edilmeyecek olup tapu üzerindeki satış bedeli esas alınacak.

Düzenlemenin kapsamıyla ilgili de bilgi veren Mustafa Koçak, "Bu uygulama için başvuru türü (ilk/geçiş/uzatma) fark etmemektedir. Edinme tarihi 16.10.2023 tarihinden önce olan taşınmazlar üzerinden yapılacak başvurular bu uygulama kapsamında değildir. 26.04.2022’den 16.10.2023 tarihine kadar edinilen taşınmazlarda büyükşehirler için 75 bin dolar, diğer şehirler için 50 bin dolar şartı aranmaya devam edecek olup bu başvurular için taşınmaz değerleme raporu istenmeye devam edecek" diye konuştu.

TEPKİLERİN ARDINDAN 400 BİN DOLARA ÇIKARILMIŞTI

13 Haziran 2022’de yapılan son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.

Bilindiği gibi vatandaşlık için gayrimenkul alımlarında gerekli olan fiyat Eylül 2018’den itibaren 1 milyon dolardan 250 bine düşürülmüş, gelen tepkilerin üzerine geçen yıl 400 bin dolara çıkarılmıştı.

SATIŞLAR AZALDI

Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında yüzde 42 azalarak 2 bin 930 konutla sınırlı kalmıştı.

Bu dönemde toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan satışların payı yüzde 2,9 olarak gerçekleşti.

Ocak-eylül döneminde ise yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde 43,5’lik bir azalma kaydedilerek 28 bin 64 konutun yabancılara satıldı.

Yabancılar 2018-2022 arasında yıllık ortalama 50 bin civarında konut satın aldılar. 2020 haziranda yabancılar tarafından alınan konut sayısı ertesi yıl haziranda yüzde 185 artışla 4.826’ya yükseldi.

2021 yılının ilk altı ayında satın aldıkları konut sayısı 20 bini geçti. Yabancılara konut satışı 2022 yılında rekor kırdı. 2019 yılında 46 bin iken 2022 yılında 68 bini geçti.

Kaynak: Haber Merkezi

30 Eki 2023 - 14:30 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Fukara - Not : allah bir daha başka marş yazdirmasin..bu ukraynali ve ruslarin eline dusmeye gor...yaw okul cikisi cocuk almaya gittim istiklal marsi okunuyor kadin elinde telefon agzinda sakis whatsaaptan gule gule konusuyor ukraynali..napiyosun dedim eliyle tersliyor..bana vatandaslik kartuni gosteriyor..siz neyi savunuyosunuz arkadaslar neyi...bitmis alanya anlamiyormusunuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Kasım 17:20
04

Fukara - Baslik yanlis olmus..bu kriz degil..olmasi gereken yapildi yazsak daha guzel olurdu..bi gitsinler bi gitsinler turizm bagimliligindan kurtulalim kaliteli gelsin az gelsin..oyle yabancilara gore ucuz paralarla ve capulcularla turizm batiyor ve demografik yapisi alanyanin bozuluyor..

Yanıtla . 2Beğen . 1Beğenme 31 Ekim 08:16
03

Ahmet - Daire değil, aslında vatandaşlık satıyorlardı. Sadece daire satma zamanı gelmeli artık. Filistin olmamalıyız.

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 30 Ekim 20:47
02

isyancı - 4 milyondan ucuz ev yok, beyfendiler krizdeymiş...umarım daha da kötü olur da belki millet ev alabilir

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 30 Ekim 16:02
01

Alanya -

T.C vatandaşlığı en az 1 Milyon $ olmalı!

Yok öyle kelepir varandaşlık!

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 30 Ekim 15:21

Çorum Haber