Türkiye'deki en önemli tarım ürünleri arasında yer alan pamuk, bu yıl üreticilerin yüzünü güldürmedi. Hasat zamanı başlarken pamuk alım fiyatlarının hala açıklanmaması üreticiyi Tedirgin ederken mazot, gübre ve ilaç gibi girdi maliyetlerinin artışı destek ödemelerini de yetersiz kılıyor. Pamuk üretiminde düşüş görülürken hem ülke ekonomisi hem de tekstil sektöründe ciddi bir tehlike ortaya çıkıyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
PAMUK FİYATLARININ ÖNEMİ
Beyaz altın olarak bilinen pamuk fiyatlarının alım öncesinde açıklanması bekleniyor. Üreticilerin planlama yapmasındaki süreci hızlandıran bu yöntem gelir belirlenmesini sağlamaktadır. Pamuk alım fiyatları piyasa fiyatlarını etkilerken alımların düşük olması durumunda piyasada pamuğun değerinin düşeceği belirtiliyor. Bu durumda üreticiler zarar etmekten korkarken gözler de Toprak Mahsulleri Ofisi TMO'ya çevrildi.
Pamuk alımları ile piyasayı regüle eden TMO, fiyat belirlenmesi, dünya piyasalarındaki pamuk fiyatları, üretim maliyetleri ve destekleme ödemelerine dikkate almaktadır. Son yıllarda TMO tarafından pamuk alım fiyatlarını geç açıklanması ise üreticilerin mağdur olmasına neden oluyor.
ÜRETİM MALİYETLERİNE NELER KAPSIYOR?
Pamuk sektöründe üretim maliyetleri yüksek girdi maliyetlerini gerektiren faaliyetler olarak görülmektedir. Bu kapsamda üreticiler tohum, gübre, ilaç, mazot, işçilik ve sulama gibi pek çok harcama üzerinde yoğunlaşıyor. Destek ödemelerinin yeterli olmaması durumunda üreticinin mağdur olduğu belirtilirken üretim maliyetlerindeki en önemli nokta olarak da enerji fiyatları işaret ediliyor.
Mazot ve elektrik fiyatlarındaki artışlar sulama ve hasat maliyetlerini de yükseltmektedir. 2023 yılı içerisinde mazot fiyatları 40 TL'ye ulaşırken 2 kilo pamuğun 1 kilo mazota denk gelmesi de sektörü sıkıntıya sokuyor.
PAMUK ÜRETİCİLERİ NE İSTİYOR?
Üreticiler pamuk alım fiyatlarının en kısa sürede açıklanmasını beklerken alım tutarlarının da yüksek olmasını istiyor. Destek ödemelerinin arttırılması ve zamanında yapılması durumunda üreticiler pamuğun değerinin artması için de devlet teşviklerinin verilmesi gerektiğini söylüyor.
Üretimin yalnızca kendileri için değil ülke içinde önemli olduğuna değinen üreticiler, sanayi sektörüne katkı sağlamaktadır. İhracat gelirini getiren ve cari açığı azaltan bir ürün olarak görülen pamuğun değerinin bilinmesi de istenen talepler arasında yer alıyor.
Kaynak: Karar
Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.