Türkiye NATO güçlerinin komutanlığını devralıyor: Zamanlama manidar

Türkiye Kosova'daki NATO Barış Gücü (KFOR) komutanlığını devralıyor. Bu görev devrinin zamanlama itibarı ile manidar bulunduğu kulislerde konuşulmaya başlandı.

KFOR'un İtalyan Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia, görevden ayrılma öncesinde Priştine'de yaptığı basın toplantısında Kosova'daki birliklerin artırılmasının gerekliliğini vurguluyor. Bölgedeki son olaylar, Kosova'nın hala istikrarsız olduğunu ve hızla gerginleşebileceğini gösteriyor.

Türkiye, bugün 10 Ekim'de Kosova'daki NATO güçlerinin komutanlığını İtalya'dan devralıyor. Tümgeneral Özkan Ulutaş, yaklaşık bin Türk askerini içeren barış gücünün komutasını devralmak üzere geçen hafta Kosova'ya gitmişti.

Son 20 yılda Türkiye, Balkanlar genelinde ve özellikle de Kosova'da büyük ekonomik, kültürel ve siyasi etkiler yarattı. Kosovalıların yüzde 80'den fazlası Türkiye'yi Kosova'nın siyasi ve ekonomik ortağı olarak görüyor. Türkiye, Kosova'ya yapılan doğrudan yatırımların yüzde 9,2'sini ve 512,5 milyon avroyu aşan miktarıyla en büyük üçüncü yabancı yatırımcı konumunda. Türkiye'den sonra Almanya ve İsviçre daha fazla doğrudan yatırıma sahip. Türkiye'nin Kosova ile ticaret dengesi üzerinde de önemli bir etkisi var. Ülkenin tüm ithalatının yüzde 13'ü Türkiye'den gelirken, ihracatın sadece yüzde 2,3'ü Türkiye'ye yapılıyor.

Türkiye ayrıca tarihinde ilk kez Kosova'daki KFOR'un komutanlığını üstleniyor. Bu, bölgedeki güvenlik dinamiklerinde yeni bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Avrupa, Soğuk Savaş sonrası karmaşık bir güvenlik durumuyla karşı karşıya. Ukrayna-Rusya savaşı, Rusya'nın etkisi ve saldırganlığı, Avrupa'nın güvenlik endişelerini artırıyor. Türkiye'nin KFOR'daki rolü, bölgeler arası istikrarı destekleme ve güvenlik tehditlerine karşı mücadele etme amacıyla uyumlu bir şekilde geniş dış politika hedefleriyle örtüşüyor.

Türkiye'nin Kosova'daki KFOR operasyonuna katılımı, bölgesel istikrarı desteklemek ve potansiyel güvenlik tehditlerine karşı koymak isteğiyle uyumlu. Türkiye, Kosova-Sırbistan sınırında güvenliği artırma ve yasadışı silah ve militan akışını engelleme konularındaki deneyimiyle katkı sağlayabilir.

Ayrıca, Türkiye'nin Sırbistan ve Kosova ile ilişkileri, diyalog, müzakere ve uzlaşma yolunu teşvik ederek Kosova-Sırbistan ihtilafına siyasi bir çözüm bulma çabalarını destekleyebilir.

Sonuç olarak, Türkiye'nin Kosova'daki NATO misyonunun komutanlığını üstlenmesi, bölgesel güvenliğin artan etkisi ve rolü açısından önemli bir adımı temsil ediyor. Türkiye'nin liderlik rolü, bölgede barış ve güvenliği sağlama yeteneğini ve kararlılığını vurguluyor. Bu, Türkiye'nin diğer uluslararası misyonlar ve ortaklıklar açısından da daha geniş sonuçlar doğurabilir

Kaynak: AA

10 Eki 2023 - 14:52 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber