CHP Malatya Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 ilde işsizlik ödeneği alamayan vatandaşların durumuna dikkat çekti ve depremzedeler için yeni bir düzenleme talep etti. Ağbaba, işini kaybeden depremzedelere 1 yıl boyunca işsizlik maaşı bağlanmasını önererek, "Deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın yalnızca 56,652’si işsizlik ödemesi alabildi" ifadesini kullandı.
Ağbaba, depremin etkilediği illerdeki işsizlik ödeneği başvurularını şu şekilde değerlendirdi:
“Depremde 50 binden fazla yurttaşımızı kaybettik. Depremin yarattığı acılar yetmiyormuş gibi depremzede vatandaşlarımız şimdi de ekonomik zorluklar ve işsizlikle mücadele etmek zorunda kalıyor. Depremin etkilediği 11 ilde Ocak-Temmuz döneminde toplam 162,809 depremzede yurttaşımız işsizlik ödeneğine başvurdu. Bu yurttaşlarımızın yalnızca 56,652’si işsizlik ödemesi alabildi. Başvuru yapan her üç depremzededen ikisinin işsizlik ödeneği başvurusu reddedildi.
'DEPREMZEDE İŞSİZLİKLE BOĞUŞUYOR'
TOBB verilerine göre depremin istihdama en olumsuz etki yaptığı iller Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illeri oldu. Hatay ilinde geçen sene 165,000 olan kayıtlı istihdam bu sene 107,000'e, Kahramanmaraş’ta çalışan sayısı 147,000'den 104,000'e, Malatya’da 95,000'den 71,000'e ve Adıyaman’da istihdam 55,000'den 48,000'e geriledi.
'4 İLDE HER 3 KİŞİDEN 1’İ İŞİNİ KAYBETTİ'
Depremin etkilediği 4 ilde ortalama her 3 kişiden 1’i işini kaybetti. AKP iktidarı en zor dönemlerinde yurttaşı yalnız bırakıyor. On binlerce kişi işsiz kalmış, iş bulma konusunda yeterince destek sağlayan bir istihdam politikası eksikliği görüyoruz. Pandemi sırasında vatandaşlar maske ve aşı bulmakta zorlanırken, deprem sırasında devletin yardım kurumları ortadan kayboluyor gibi görünüyor. Devletin varlığı sadece vergi toplamak mıdır?
Türkiye’de işsizlik ödemesi alma koşulları oldukça sıkı. Bu koşulların mutlaka hafifletilmesi gerekmektedir. Genel bir düzenleme yapılması önemli olmakla birlikte, bu yapılamıyorsa bile deprem öncelikli olarak özel bir düzenleme yapılabilir. Deprem öncesi bir işte çalışan ve deprem nedeniyle işini kaybeden yurttaşlarımıza 1 yıl boyunca başka hiçbir koşul aranmadan işsizlik ödemesi yapılabilir. Bu, fona hiçbir ek yük getirmeyecektir ve işsizler dışında diğer amaçlar için kullanılan fonun amacına daha iyi hizmet edilmiş olur.”
Kaynak: Haber Merkezi
Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.