Zafere ulaştılar

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, muhalefet lideri Yatsenyuk’a başbakanlık, eski dünya şampiyonu boksör Kliçko’ya ise başbakan yardımcılığı teklif etti. Muhalefet ise Yanukoviç'in teklifini yetersiz budu ve erken devlet başkanlığı seçimi istedi

UKRAYNA’nın başkenti Kiev’de hükümet karşıtı göstericiler, önceki gün yoğunlaşan çatışmaların ardından Maidan Nezalejnosti (Bağımsızlık Meydanı) çevresinde kontrol ettikleri alanı daha da genişletirken, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, beklenmedik bir adım attı. Muhalefet liderleri ile üç saati aşkın bir toplantı yapan Viktor Yanukoviç iki önemli muhalif lidere ile başbakan ve başbakanlık yardımcılıklarını önerdi.

SÜRPRİZ

 ÇIKIŞ

Devlet Başkanlığı makamından yapılan açıklamaya göre, Yanukoviç, muhalefetteki Batkivşçina (Vatan) Partisi lideri Arseny Yatsenyuk’a başbakanlık, UDAR (Darbe) Partisi lideri Vitaliy Kliçko’ya ise “insan haklarından sorumlu başbakan yardımcılığı” görevi önerdi. Ancak açıklamada iki liderin bu teklife tepkileri yer almadı. Yanukoviç ile muhalefet liderleri üç gündür görüşmeler gerçekleştiriyordu. Devlet Başkanlığı açıklamasına göre Yanukoviç’in muhalif liderlere diğer önerileri şöyle: -Yetkiler tırpanlanabilir: Yanukoviç, muhalif liderleri devlet başkanlığı makamının geniş yetkilerini azaltacak anayasal değişikliğini “gözden geçirebileceğini” söyledi.
- Gösteri yasasında geri adım: Yanukoviç, büyük tepkilere yol açan, gösteri ve yürüyüş kanunu değişikliğini gözden geçireceğini de muhalefet liderlerine aktardı. Yanukoviç, “Bu kanunlarda değişiklik yapmaya ve bu kanunlar üzerinde muhalefet ile uzlaşma sağlamaya hazırız” dedi.
-Göstericilere af: Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, görüşmelerde ölümler ve yaralanmalardan duyduğu üzüntü yinelendi. Devlet başkanı, muhalefetin isteği üzerine, gösteriler sırasında tutuklananları af sağlayan bir yasayı meclise göndermeyi kabul etti.
-Önşart meydanı boşaltın: Yanukoviç af çıkarılması için Maidan’ın en kısa sürede boşaltma şartını ileri sürdü.

26 Oca 2014 - 10:43 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber