YÖK'ten engelli öğrencilere "YGS" müjdesi

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) engelli öğrencilerin özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara başvuru için gerekli olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanının, sınavın yapıldığı yıl dahil 2 yıl süreyle geçerli olmasına karar verildi

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, 2013'te bazı engelli öğrenci  grupları için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli ile "yaygın  gelişimsel bozukluklar" (otizm spektrum bozuklukları, Asperger sendromu, RETT  sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın  gelişimsel bozukluklar) özel yetenek sınavıyla üniversitelere başvurabilmelerinde  gerekli YGS puanının 100'e düşürüldüğü anımsatıldı.

Özel yetenek sınavına başvurabilecek engelli öğrenci gruplarına 30  Mart 2017'de zihinsel engelli öğrencilerin de eklendiği belirtilen açıklamada,  ayrıca 2017'den itibaren engelli adayların, kendi aralarında yapılacak ayrı bir  yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilmesine başlandığı aktarıldı.

Baraj puanının süresi uzatıldı

YÖK'ün açıklamasında, Yükseköğretim Genel Kurulunda engelli  öğrencilerin YGS puanının geçerlilik süresine ilişkin alınan karar şöyle  aktarıldı:

"YÖK tarafından, özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programlara  öğrenci seçilmesi ve yerleştirme işlemlerinde engelli öğrencilerin YGS puanının,  özel yetenek sınavlarında puan hesaplamasına katılmadığı, sadece sınava  başvurabilmek için YGS 100 puanının bir baraj olduğu dikkate alınarak, 24 Ağustos  2017'de alınan Yükseköğretim Genel Kurul kararı ile engelli öğrencilerin  durumlarını ilgili yılda ÖSYS başvurularında ÖSYM'ye başvuruda engelli sağlık  kurulu raporu ile belgelemeleri ve özel yetenek sınavı başvurularında ilgili yıla  ilişkin engelli sağlık kurulu raporunu  başvuru yapacakları yükseköğretim  kurumuna sunmaları kaydıyla YGS puanının sınavın yapıldığı yıl dahil 2 yıl  süreyle geçerli olması uygun görüldü.

2017 yılında YGS'den 100 puan ve üzeri alan ancak bu sene özel yetenek  sınavı ile herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler, 2018 yılında  YGS sınavına girmeksizin yetenek sınavına başvurabilecek."

Öte yandan, Yükseköğretim Kurulu yetkilileri, yeni YÖK olarak engelli  öğrencilere "engelsiz eğitim"in önünü açmaya çalıştıklarını, mevzuat alt yapısı  olmasına rağmen engelsiz erişim konusunda halen uygulamada büyük sıkıntıların  yaşandığını belirtti.

YÖK yetkilileri, üniversitelerin yapılarını ve programlarını engelli öğrencilerin eğitimini sağlamak üzere şekillendirilmesini özendirmeye çalıştıklarını ifade ederek, kendilerini engelli öğrencilerin velisi olarak kabul ettiklerini, iyileştirme çalışmalarının devam edeceğini aktardı.

11 Eyl 2017 - 13:39 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber