“Yaşam odası yoktu“

Soma'da 284 kişinin yaşamını yitirdiği madenin yetkilileri konuşuyor. Maden yetkilisi, kazada ihmallerinin bulunmadığını söyledi. Ayrıca, "Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu" dendi

SOMA'DA 284 madencinin hayatını kaybettiği maden işletmesinin sahibi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve diğer maden yetkileri basın toplantısı düzenliyor.

İlk sözü, şirket yetkilileriyle birlikte basının karşısına çıkan Alp Gürkan alırken, daha sonra konuşan Genel Müdür Ramazan Doğru, kendi görüşlerinin yangının trafodan kaynaklanmadığı yönünde olduğunu söyledi.

Doğru, "Kazayla ilgili en doğru bilgiyi bilirkişiler verecek. Ancak bizim görüşümüz yangının çıkış yeri trafonun çok uzağında" dedi.

Ramazan Doğru, "Kömür içinde tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Ocağa gelen hava girişinin olduğu bu yerdeki kızışma, ani şekilde korlarlaşmaya neden oldu. Ve havanın hızıyla yangın şidetlendi. Yangının trafoyla alakası yok..." dedi.

ALP GÜRKAN KONUŞTU

Şirket sahibi Alp Gürkan'ın açıklamaları:

"49 senedir sektörün içinde olan, küçük bir işletmeden büyük bir işletmeye geçen biriyim.

Madencilik hayatım boyunca en önem verdiğim şey, elde ettiğim gelirlerin tümünü işletmenin geiştirilmesine, çalışanların hayat standartlarının artırılmasına, kaza ve benzer olayların askeri düzeye indirilmesi için harcadım. Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum...

"HABERE İNANAMADIM"

Türkiye'nin en ileri düzeydeki teknolojisine sahip olan bir madenden bahsediyoruz. Çalıştığım arkadaşlarımın bilgi ve becerisini görerek geçen senenin sonundan itibaren kısmen emeklilik kararı aldım. Arkadaşlarım yatırımları ehil şekilde götürüyorlardı. İşletmeden gelen habere inanamadım. Olması imkansızdı, nasıl olduğunu da anlamadım. 49 senelik maden hayatı olan biri olarak, trafonun patlamasının imkansızlığını düşünüyordum...

"HAFIZAM BULANIKLI İÇERİSİNDE"

Sağlığımı da bir tarafa bırakarak, kurtarma çalışmaları için buraya geldim. Canım yanıyor, içim yanıyor. Sizler nasıl değerlendirirsiniz bilmem ama beni tanıyanlar bilir...

Basın toplantısının 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum. Sağlığım ona elverecekti ancak kamuoyundan gelen taleple üzerine daha fazla geciktiremeyeceğimi anladım. 3 günden bu yana, yaşım ve yorgunluğum nedeniyle hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Şu an hafızam bulanıklık içinde ve maden kazalarında büyük tecrübeye sahip akadaşlarım sorularınıza yanıt verecek..."

'GÖRÜŞ MESAFESİ 1 METREYE DÜŞTÜ'

Soma'daki maden işletmesinin yöneticisi Akın Çelik de, maden ve kazayla ilgili bilgi veriyor. Çelik'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Trafoyla ilgisi yok, yangın trafodan uzakta başladı. Kazada ihmalimiz olduğunu düşünmüyoruz."

"Ocağın her tarafına hava gönderiyoruz. Ölçme cihazlarımız ve sensörler var. Madende her noktada ölçme yapabiliyoruz. Sensörlerden gelen değerlere göre hareket ediyoruz."

"Kazanın nedenini biz de araştırıyoruz. Ancak önceliğimiz insanları madenden çıkarmaktı."

"Olay 3-5 dakika arasında gerçekleşti. 5 dakika madencilikte tartışılabilir. Yoğun duman, görüş mesafesini düşürdü. Görüş mesafesi 1 metreye düştü.

"787 işçimiz yerin altındaydı."

"284 vatandaşımız vefat etti, 18 işçi içeride."

"15 yaşında olduğun söylenen işçi 19 yaşındadır."

"18 yaşın altında ve taşeron işçimiz yoktur."

'KAR MARJLARI YÜZDE 4-5'İ GEÇMEZ'

Yeniden sözü alan Soma'daki maden işletmesinin sahibi Alp Gürkan'ın konuşmasından satır başları:

"Bulunduğumuz bölgede 4 ayrı işletme mevcut. burada tespit edilen fiyatler ihale usulüyle tespit edilmiştir. biz işletmelerimizin hepsini mekanizasyonlar yapmaya çalışıyoruz. Biz işletmelerimizi mekanize hale getirdik."

"Bakın bu işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. Kar marjları yüzde 4-5'i geçmez."

"VARDİYA DEĞİŞİMİ ALTTA OLMADI"

Şirket yöneticisine, "Vardiya değişimi neden altta maden ocağında oluyor?" sorusu yöneltildi.

Yönetici, "Vardiya 15.00'ten vefat eden hiçbir arkadaşımız yok. Vardiya değişimini yerin altında yapsaydık, ölü sayımız çok fazla olurdu..." dedi.

16 May 2014 - 11:18 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

MEGA SEPTİK - http://www.somaolay.com.tr/basbakana-protestoya-gozalti.html

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mayıs 11:18

Çorum Haber