Rekor sıcaklık! Nem oranı yüzde 50'yi geçerse...

AVRUPA'yı kasıp kavuran Afrika sıcak dalgası bugünden itibaren Çukurova Bölgesi'ni de etkisi altına aldı.

Adana'da sabah saatlerinde dahi 37 derece olan hava sıcaklığı öğle saatlerinde 44 derece olarak hissedilmeye başlarken, korkulan nem oranının yüzde 50'yi geçmesi halinde hissedilen sıcaklığın 60 dereceye yaklaşması kuşkusu yaşanıyor

Avrupa ile birlikte Hindistan, Pakistan, İran ve Irak olmak üzere bölge ülkelerini etkileyen sıcak hava dalgası bugün sabah saatlerinden itibaren Adana'da da hissedilmeye başlandı. Sabah saat 09.00'dan itibaren kent merkezindeki parklarda bulunan termometrelerin 40 derece olarak ölçtüğü hava sıcaklığı saat 10.00'da otomobil termometrelerinde 47 derece ulaştı. Haftanın ilk iş günü olmasına karşın Adana'nın sokaklarında insan ve araç trafiği yoğunluğunda sıcak dalgasıyla birlikte bir düşüş de gözlendi.

44 DERECE HİSSEDİLECEK

Doğu ve Orta Pasifik'te, 'El Nino' olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının 1,5 derece artması nedeniyle ortaya çıkan meteorolojik olayın tüm dünyada sıcaklıkların yükselmesine neden olduğu belirtilirken Adana'nın yanı sıra komşu kentler Mersin ve Osmaniye'de de aşırı sıcaklar yaşamı olumsuz yönde etkiledi.

Meteoroloji 6'ncı Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı ölçümlerde bugün saat 12.00-15.00 arasında havanın tehlikeli sıcak olarak kabul edilen gölgede 38-40 dereceye ulaşması bekleniyor. Yüzde 30 neminde etkisiyle bu sıcaklığın 44 derece olarak hissedilecek. Adana'da nemin düşük kalması hissedilen sıcaklığın ise beklenen 50-60 derecelik seviyeye ulaşmasını engellendi.

Meteoroloji yetkilileri, aşırı sıcak nedeniyle güneş çarpması, ısı krampları ve ısı bitkinliği oluşabileceği konusunda uyarı yaptı. Sıcaklığın yarından itibaren 1 derece düşeceği vurgulanırken etkisinin ise hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

UZUN YILLARIN REKORU

Adana'da bu günlerde uzun yıllar ortalaması sıcaklık 34.3, en yüksek sıcaklık ise 36.6 derece olduğu hatırlatılırken 38-40 derecelik sıcaklık ise son yılların bu tarihteki rekoru olarak da kayıtlara geçecek.

Murat KİBRİTOĞLU - Çağlar ÖZTÜRK / ADANA (DHA)

03 Ağu 2015 - 15:01 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber