PKK bunu hiç beklemiyordu! Ağır darbe

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri  Bakanı Didier Reynders, PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinde  olduğunu hatırlattı, PKK yanlısı yayın yapan televizyon kanallarının suç  işlediğinin ispatlanması durumunda gerekli adli kovuşturmaları  başlatacaklarını söyledi

TÜRKİYE-Belçika Üçlü Bakanlar  Toplantısı için Türkiye'ye gelen  Reynders,  sığınmacı krizi, İslamofobi, Belçika'daki Türk toplumu ile terör  örgütü  mensuplarının ülkesindeki faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine   değerlendirmelerde bulundu. 
Belçika'dan yayın yapan PKK'ya ait iki  televizyon kanalına yönelik  Türkiye'nin eleştirilerini cevaplayan  Reynders, AB'nin terörist listesinde yar  alan terör örgütleri arasında  bir ayrım yapmak istemediklerini, terör örgütü  PKK'nın da buna dahil  olduğunu belirtti.
"Eğer bir kişi veya kurumun suç işlediğini ve  kriminal faaliyetler  yaptığını ispatlarsak, bunları takip edeceğiz ve  gerekli adli kovuşturmaları  başlatacağız. Suç unsuruna rastladığımız  zaman daha fazla adım atmaya da açığız"  diyen Reynders, ifade ve basın  özgürlüğü ile terör suçlarını birbirinden  ayırdıklarını söyledi.
Terör  örgütleri arasında ayrım yapmaksızın soruşturma ve kovuşturma   yürüttüklerini kaydeden Reynders, "PKK, AB'nin listesinde olan terörist  bir  organizasyondur. Biz, Belçika'da PKK ve DHKP/C mensuplarının  işlediği suçlar ve  bu unsurlara yönelik birçok adli kovuşturma açtık.  Eğer bu kişilerin suç  işlediğine dair unsurları mahkemelerde ispatlayabilirsek daha fazlasını da  yapacağız. Belçika'daki adalet  sistemi buna karar verecek" diye konuştu.
"Sığınmacılar için daha fazla destek vermemiz gerekli"
Bakan  Reynders, sığınmacı kriziyle ilgili de Türkiye'nin kapsamlı ve  kalıcı  bir siyasi çözüm bulunması gerektiği yönündeki politikasını   benimsediklerini söyledi. Halihazırda Suriye'de bir anlaşmaya  varılmasının  mümkün olmadığının görüldüğünü kaydeden Reynders,  sığınmacıları kabul eden bölge  ülkelerine yardım edilmesi gerektiğini de vurguladı.
Sığınmacı kriziyle ilgili olarak gerçekçi ve kesin çözümün  Suriye,  Irak ve Libya gibi çatışma bölgelerinde siyasi çözüme  varılmasıyla mümkün  olduğunu savunan Reynders, "Türkiye, Lübnan ve  Ürdün'e destek olmamızın  gerektiğinin tam olarak farkındayız" dedi.
Reynders,  Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için AB'nin gönderme  kararı aldığı 3  milyar avroya ek olarak bir 3 milyar avro desteği de tartışmaya  devam  ettiklerini dile getirdi,
"Başta Türkiye olmak üzere bölgedeki  ülkelere sığınmacıları en iyi  şartlarda ağırlamaları için daha fazla  destek vermek de elbette mümkündür" diyen  Reynders, bunun sığınmacıların  daha istikrarlı bir hayat yaşamalarını mümkün  kılacağına işaret etti.  Reynders, nihai hedefin ise Suriyeli ve Iraklı  sığınmacıların savaşın  sona ermesinin ardından evlerine gönderilmeleri olduğunu  hatırlattı.
AB  olarak sığınmacılar için ellerinden geleni yaptıklarını da  kaydeden Reynders, "Şunu bilmenizi istiyorum ki, biz de AB içinde sığınmacılar   için çok fazla para harcıyoruz. Belçika olarak, tıpkı Almanya, İsveç ve  diğer  AB ülkeleri gibi birçok sığınmacıyı kabul ettik. Ama  dediğim gibi Türkiye,  Lübnan ve Ürdün gibi ülkeleri de desteklemek  zorundayız" ifadelerini kullandı.
"Küçük bir azınlığın radikalleşmesini bütün Müslümanlara mal  edemeyiz"
Son  aylarda eleştiri konusu haline gelen Belçika polisinin  Müslümanlara  karşı tutumu hakkında da konuşan Reynders, polisin sert tutumunu   ülkesinde ve Fransa'daki antisemitik saldırılara bağladı.
Belçika'da Müslümanların sorunsuz bir şekilde yaşadığını ileri süren  Reynders, şunları söyledi:
"Eminim  ki bu insanları ihmal etmemeliyiz. Ülkedeki İslam toplumu  daha sıkı  işbirliği yaparak Müslümanların negatif yönlere yönelmelerini   engellememiz gerekiyor. Elbette çok küçük bir azınlığın fanatikleşmesi  ve  radikalleşmesini, bütün Müslümanlara mal edemeyiz. Ülkemizdeki  Müslümanların  ezici çoğunluğunun barış içinde yaşadıklarını ve resmi  otoriteyle işbirliği  içinde yaşadığını söyleyebilirim."
Reynders,  Belçika'da yaşayan Türklerin sorunlarına ilişkin de Türk   mevkidaşlarıyla işbirliğine açık oldukları mesajını verdi. Reynders,  Belçika'daki Türk toplumundan Suriye'ye giden yabancı savaşçılar bulunmadığını da  sözlerine ekledi.
Petrol işlemleri yapmayı öğrenerek yatırımlarınızı büyütebilirsiniz… Petrol artar mı azalır mı?

11 Mar 2016 - 11:41 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber