Marka belediyeler kapatılacak mı

HÜKÜMET, Türkiye genelinde tam 1145 belde belediyesini kapatıyor. Kapatılan belediyeler arasında, turizm bölgelerinde bulunan ve gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında marka haline gelmiş belediyeler de var. 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Geçici 1’inci maddesinde yapılan değişiklikle yüzlerce belde belediyesi kapatılıyor. Konuyla ilgili kanun değişikliği Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüş, ancak mahkeme CHP’nin bu itirazını reddetmişti.

Yeni yasayla birlikte, aralarında Side, Alaçatı, Armutalan, Göltürkbükü, Turgutresi, Yalıkavak, Mahmutlar gibi turizm beldelerinin de olduğu yüzlerce belde belediyesi kapatılacak. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Side TUDER Başkanı Cengiz Haydar Barut, yapılan uygulamanın doğru olduğunu ancak bazı noktalarda hatalar yapıldığını belirterek şunları söyledi: 'BELDE BELEDİYELERİNE ÖZEL STATÜ VERİLMELİ' "Yapılan değişiklik, işleyiş konusunda önemli sıkıntılar doğurmamakla birlikte, Türkiye hatta dünya çapında marka haline gelmiş beldelerin marka değerine zarar verebilir. Dolayısıyla düzenleme yapılırken marka haline gelmiş beldelerin marka değerinin korunarak, bu beldelere özel statü kazandırılması gerekiyor. Side bu konuda güzel bir örnek. Biz burayı uzun zamandır 'Side' olarak pazarlıyoruz ve Side artık bir marka." 'MARKA KENTLERİMİZİ KORUMALIYIZ' "Türkiye'de şu anda o kadar çok belde belediyesi var ki bunların birçoğu bırakın belde halkına hizmet götürmeyi kendi çalışanlarının maaşlarını dahi ödeyemiyorlar. Yetersiz ve güçsüz durumdalar. Bu anlamda bu belediyelerin kaldırılıp birleştirilerek statülerinin güçlendirilmesini olumlu karşılıyorum. Ancak burada gözden kaçmaması gereken bir durum var. Marka olmuş kentlerimizin korunması gerekiyor. Bugün Side arkeolojik bir alana yayılmış, turizmde marka olmuş özellikle Avrupa ve İskandinavya'da çok iyi tanınan bir belde. Belediyesi de halka götürdüğü hizmetler ve restorasyon çalışmalarıyla gayet faal. Genelde bu gibi kararlar nüfus yoğunluğuna göre alınıyor. Side'nin kış nüfusu 11 bin ancak 9 ay boyunca 80 bin kişiye hizmet veren bir belediyesi var. Marka kentlerimizi korumalıyız. Statülerini tutmalı ve bu beldelerde yerinden yönetime devam etmeliyiz. Side gibi bir markayı yaratmak kimi zaman 50 yıl sürebilir." İşte Büyükşehir Belediyesi oluşumuyla kapatılacak olan belde belediyelerinin listesi: Avsallar Belediyesi, Cikcilli Belediyesi, Çıplaklı Belediyesi, Demirtaş Belediyesi, Emişbeleni Belediyesi, Güzelbağ Belediyesi, Mahmutlar Belediyesi, Oba Belediyesi, Okurcalar Belediyesi, Payallar Belediyesi, Tosmur Belediyesi, Türkler Belediyesi ve İncekum Belediyesi.

#

19 Nis 2012 - 01:03 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber