Kriptolar ankesörlü telefondan çözüldü

Sözde mahrem abilerle kripto askerler arasındaki ankesörlü telefon irtibatının deşifre edilmesi, FETÖ’nün TSK’daki gizli yapının tasfiyesinde önemli rol oynadı

SON dönemde FETÖ’deki çözülmeler, itiraflar ve titiz şekilde sürdürülen teknik incelemeler sonucu “kripto” diye tabir edilen TSK’daki örgüt mensuplarıyla mahrem imamların ankesörlü telefonla iletişime geçtiği ortaya çıktı. Güvenlik güçleri ve savcıların, örgüt mensuplarının ankesörlü telefonlarla irtibatını deşifre etmesi, kripto askerlerin tespitinde başarıyı getirdi. Sözde mahrem abilerle ankesörlü telefonla iletişim kuran kripto askerlere yönelik İzmir, Tekirdağ, Osmaniye ve Balıkesir’de yürütülen soruşturmalar, FETÖ’nün TSK’daki yapılanmasının tasfiyesinde önemli rol oynuyor.

ByLock ve Bank Asya yok

Bu kapsamda yürütülen soruşturmalarda İzmir’de 73, Osmaniye’de 26, Tekirdağ’da 176 ve Balıkesir’de 11 askeri personel tutuklandı. Ankesörlü telefonlarla ilgili inceleme ve takipler sonucu açığa çıkarılan kripto askerlerin, örgütün belirlediği sıkı kurallara uyarak gizlendikleri tespit edildi. FETÖ’ye ait okullarda eğitim görmemiş kişilerden oluşan, şifreli haberleşme programı ByLock’u kullanmayan ve kapatılan Bank Asya’da hesabı bulunmayan örgüt mensubu askerler, sadece sözde mahrem abilerle irtibat kuruyor. Örgüt elebaşının talimatlarını sorgusuz sualsiz yerine getirmeleri için FETÖ’nün amacı doğrultusunda adeta “robot” gibi eğitilen kripto subay ve astsubayların çoğu, muhafazakar yaşantıya sahip ailelerden seçiliyor. Orduya sızan terör örgütü üyeleri, kendilerini belli etmemek için dini konularda tartışmaya girmiyor, zaman zaman da örgüt elebaşı Gülen’i eleştiriyor. Hücre tipi yapılanan FETÖ’nün TSK’daki mensuplarının ikili, üçlü ya da dörtlü gruplar oluşturularak birbirlerini tanımalarının önüne geçiliyor. Sözde abiler ve kripto askerler, sadece ankesörlü telefonla iletişim kuruyor. 4 saniye ile 2,5 dakika arasında gerçekleşen görüşmelerde şifreli kelimeler seçiliyor.

5 milyon arama incelendi

Balıkesir merkezli soruşturmada 39 astsubay ve bir mahrem imama, 79 ankesörlü telefondan yapılan 5 milyon aramanın incelenmesiyle ulaşıldı. “Ardışık” aramalar üzerinde yoğunlaşan ekipler, tespit edilen bir mahrem imamın, belirli aralıklarla Balıkesir’deki 6. ve 9. Ana Jet Üs Komutanlığı başta olmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birliklerde 39 astsubayı aradığını belirledi. Ayrı tarihlerdeki her aramasında farklı ankesörlü telefonu kullanan mahrem imamın, astsubayların önemli bölümünü ardı ardına arayıp görüştüğü tespit edildi.

79 Maliyeciye gözaltı kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 78’i KHK ile ihraç edilen eski Maliye Bakanlığı personeli, biri aktif çalışan 79 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. 26 ilde yürütülen operasyonda 24 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin tamamına yakınının örgütün şifreli haberleşme programı “ByLock”u kullandıkları, görev yaptıkları dönemde Maliye Bakanlığı’na ait bilgileri örgüte aktardıkları, kapatılan Bank Asya’da hesaplarının bulunduğu ve bazılarının örgüt tarafından evlendirildikleri belirlendi.

15 Ara 2017 - 09:08 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber