KCK'dan açıklama

KCK yaptığı yazılı açıklamada kendileri açısından 'tahkim edilmiş ateşkes'in şartlarını sıraladı. Açıklamada Hükümet'in, operasyonların durması ve sürece yeniden dönülmesi için ortaya koyduğu şartların yerine getirileceğine dair herhangi bir işaret yok. Kandil, bu açıklamayla kendi şartlarını öne sürüyor

PKK'nın çatı örgütü KCK, HDP'nin çift taraflı ateşkes çağrısının ardından yayınladığı açıklamada, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgür koşullarda siyasi müzakere yapacağı, bu müzakere sonuçlarının Mecliste anayasal ve yasal normlara dönüştürüleceği bir siyasi irade ve çözüm sürecine ihtiyaç olduğunu duyurdu.

KCK açıklamasında 'tahkim edilmiş ateşkes' şartları da sıralandı ve şu ifadelere yer verildi;

"2013 Newroz'undan bu yana tutuklanan tüm siyasi tutuklular serbest bırakılarak tahkim edilmiş ateşkes yapılmalıdır. Bu müzakereyi gözetleyecek üçüncü bir gözle tahkim edilmiş çatışmasızlığı izleyecek, çatışmasızlık kurallarına uymayan eylem ve tutumları ortaya çıkaracak bir izleme komitesine de ihtiyaç vardır. Böyle bir çatışmasızlık yolu ve yöntemi müzakere yolu ve çözüm süreci ortaya konulmazsa çatışmasızlık ve barış istemleri bir sonuç alamaz. Halklarımızı beklenti ve oyalama içinde tutan büyük hayal kırıklıkları öfke patlamaları ortaya çıkararak daha büyük çatışmaların yolunu döşeyecektir." 

Açıklamada örgüt, kendi şartları yerine gelmeden ateşkes yapmayacaklarını ise "Böyle bir tahkim edilmiş ateşkese dayalı müzakere ve bu temelde gelişecek çözüm süreci ortaya çıkarılmadan çatışmaları ve savaşları önlemek mümkün değildir." sözleri ile belirtildi.

Hükümet silahların bırakılmasını istiyor 

Hükümet, PKK'ya yönelik operasyonların durdurulması ve müzakerelere yeniden başlanabilmesi için PKK'nın silahlı unsurlarının ülke dışına çıkmasını ve tam eylemsizliğe geçmesini şart koşuyor.

PKK lideri Abdullah Öcalan, 21 Mart 2013 Nevruz'unda silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan etmiş, bütün PKK unsurlarının ülke dışına çıkmasını istemiş, o yıl Mayıs ayında başlayan çıkışlar Gezi Parkı sürecinde yine Öcalan'ın talimatıyla durdurulmuştu.

Kandil çıkan PKK unsurlarını daha sonra Türkiye'ye geri gönderdiklerini açıklamıştı.

11 Ağu 2015 - 09:26 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber