Hendek politikasına devam

PKK, seçim öncesinde ara verdiği “özerklik ilanı’ çabalarına Yüksekova, Silvan ve Siirt’te devam ediyor. Buralarda çıkan çatışmalarda 3 kişi öldü. Örgüt yöneticileri çatışma ortamının devam edeceği işaretini veriyor

PKK, seçim öncesinde durdurduğu özerklik girişimlerine Yüksekova, Silvan ve Siirt’te devam ediyor. Yüksekova’da 2, Silvan’da 1 kişi buralarda kazılan hendeklerde çıkan çatışmalarda öldü. KCK’nın yazılı açıklamasında  ve PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan’ın verdiği röportajda bu tip eylemlerin ve çatışma ortamının devam edeceğinin  işaretleri  var.

“Önümüzdeki dönemin de çatışmalı geçeceğini ortaya koymuş bulunmaktadır”

PKK’nın çatı örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın ANF’de yer alan yazılı açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı; 

“Seçim öncesi ilan ettiğimiz eylemsizlik ortamında AKP hükümetinin savaşta ısrar etmesi önümüzdeki dönemin de çatışmalı geçeceğini ortaya koymuş bulunmaktadır. Başlattıkları ve yürütmek istedikleri savaş, korku etkeni olan başta Kürt Özgürlük Hareketi olmak üzere Türkiye demokrasi güçlerini ezmeye yöneliktir. Bu durum doğru tespit edilip zamanında tutumlar ortaya konulmazsa tüm demokrasi güçlerini ciddi olumsuzluklar ve büyük tehlikeler beklemektedir.”

Kalkan: Kimse rehavete kapılmasın 

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, 1 Kasım seçimlerinden çıkan sonuçları Med Nuçe kanalına yaptığı açıklamada PKK’nın HDP’nin siyaset yapmasını engellediği yönündeki görüşleri yalanladıktan sonra şunları söyledi;

“Seçimden önce cumhurbaşkanı da başbakan da  savaş da sürecek, ezeceğiz yıkacağız diyerek her şeyi söylediler. 'Şimdi arkamızda siyasi destek var' diyerek bu saldırıyı daha da geliştirebilirler. Bu bir ihtimaldir. Seçim sonuçları ne bir karamsarlık yaratsın ne de rehavete yöneltsin. Gelişmelere bakalım dikkatli olalım her zaman da. Faşist baskı, katliamlar sürdürülecekse barış mücadelesi de daha da örgütlü sürdürülecek. Kimse rehavet içerisinde olmasın. Hangi biçimde olursa olsun önümüzde büyük mücadele süreci var" 

Özerklik HDP’yi engellemedi iddiası

PKK ve HDP’ye yakın yayın yapan yayın organlarında, PKK ve gençlik yapılanması YDG-H’nin seçim öncesi faaliyetlerinin partiye zarar vermediği seçim sonuçları ve sokak röportajları ile desteklenmek istendi.

Dicle Haber Ajansı ve Özgür Gündem Gazeteleri, seçim öncesinde “özerklik” ilan edilen yerlerde 1 Kasım seçimlerinde nasıl sonuçlar alındığını derledi. Bu yayın organlarında,  bu yerlerde HDP’nin oy kaybına uğramadığını savunuldu.

Yüksekova’da 2 kişi öldü 

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde PKK’lıların kazdığı hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için polis operasyon yaptı. Çok sayıda polisin katıldığı operasyonda, öğle saatlerinde ara sokaklarda bulunan göstericiler, polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Ardından güvenlik güçleriyle PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) mensupları arasında çatışma çıktı.

Çatışmada silahla yaralanan Çetin Dara ve Doğan Doğma kaldırıldığı Yüksekova Devlet Hastanesi'nde doktorların çabalarına rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Silvan’da 1 kişi öldü

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi Kaymakamlığı, güvenlik güçlerini girişlerini engellemek için PKK'lıların sokaklarına hendek kazıp, barikat kurduğu Tekel, Konak ve Mescit mahallerinde saat 05.00'den ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasak kararı polis araçları ve camilerden yapılan anonslara halka duyuruldu. Polise el bombası atmak isteyen bir kişi öldü. Valilik tarafından konuyla ilgili şu açıklama yapıldı;

“Güvenlik kuvvetlerine yönelik EYB (el yapımı bomba) ve silahlı saldırıda bulunan BTÖ mensuplarına müdahale esnasında çıkan çatışmada, 1 BTÖ mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Olay yerinde yaralanan BTÖ mensubu M.T.  112 unsurları tarafından il merkezinde bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine intikal ettirilmiş, ancak şahıs yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetmiştir.”

Siirt’te özerklik girişimi

Siirt Demokratik Halk Meclisi olarak adlandırılan yapılanma, yaptığı duyuruda hem savaş ortamından çıkılmasını talep etti hem de şehirde “özerklik” ilan ettiğini ilan etti. Duyuruda şu ifadeler yer aldı;

“Türk devletini ve siyasi güçlerini halkımızın bu iradesine saygılı olmaya, demokratik oluşumları tanıyarak Türkiye’yi siyasi çıkmazdan ve savaş ortamından çıkmaya çağırıyoruz. Halklarımızın demokratik iradesine ve kendi yönetme iradesine saldırmak çatışmaları derinleştirmekten ve Türkiye’yi Ortadoğu kaosunun içine sürüklenmekten başka bir sonuç vermeyecektir. Bundan dolayı Siirt Halk Meclisi olarak demokratik özyönetimimizi ilan ediyoruz.” 

Ayrıca seçim öncesinde özerklik ilan edilen Silopi, Cizre, Nusaybin , Varto, Şırnak dahil birçok yerde de devlet kurumlarının tanınmayacağı ilan edildi.

Askere bombalı tuzak 

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü ve Hani İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından kaçakçılık ile mücadele kapsamında Çağıl mezrasına operasyon düzenlendi. Operasyonla ilgili Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, 544 kilogram esrar maddesinin ele geçirildiği belirtilerek, "İcra edilen operasyonda, arazide ekili vaziyette 12 dönüm 180 bin kök hint keneviri ile 3 bin 600 kilogram kubar esrar maddesine denk gelmektedir. Ayrıca bölgede yapılan kontrollerde 5 ayrı noktada toplamda 544 kilo kubar esrar maddesi, 1 av tüfeği, 1 tabanca ele geçirilmiştir. Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile ele geçirilen uyuşturucu madde ve malzemelere el konulmuş olup, olay ile ilgili şüpheli ve şüphelilerin yakalanması çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Bu operasyondan dönen askerlerin geçişi sırasında, PKK'lılar tarafından yola döşenen patlayıcının uzaktan kumanda ile patlatıldı. Valilik açıklamasında saldırıda can kaybının yaşandığı belirtilerek, "Faaliyet bitimine müteakip birliklerine dönüşe geçen unsurlarımıza yönelik Diyarbakır-Bingöl bağlantı yolunda birliklerin geçişi esnasında EYP (El Yapımı Patlayıcı) bölücü terör örgütü mensuplarınca patlatılmış, patlama sonucunda karayolunda çukur oluşmuş, yol trafiğe kapanmış, emniyetli bir mesafede bulunulduğundan herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmemiştir" ifadelerine yer verildi.

03 Kas 2015 - 15:28 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber