Büyükşehir isyanı

HÜKÜMETİN gündemindeki Büyükşehir Yasası'na ilişkin çalışmalar sürerken, AKP İlçe Başkanı Hüseyin Güney ve ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan da çeşitli zamanlarda Alanya'nın Büyükşehir'e bağlanmasına karşı olduklarını söylediler.

- Kerim TOKSÖZ
HÜKÜMETİN gündemindeki Büyükşehir Yasası'na ilişkin çalışmalar sürerken, AKP İlçe Başkanı Hüseyin Güney ve ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan da çeşitli zamanlarda Alanya'nın Büyükşehir'e bağlanmasına karşı olduklarını söylediler. Güney ve Aydoğan, "Büyükşehir'e bağlanırsak, Antalya'dan hizmet alamayız" derken, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise "Bağlanma kaçınılmaz" şeklinde mesajlar vermiş, bu mesajlar "Sipahioğlu Büyükşehir'e bağlanmaya karşı değil" şeklinde yorumlanmıştı.
İZMİR AYAĞA KALKTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin alt belediyesi olan Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, alt belediye oluşları nedeniyle hizmet yapamaz duruma geldiklerini belirterek isyan ettiler.
Başkanlardan Özgün, "2004 yılında çıkan 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun ardından gelen yönetmelik ve yönergelerle ilçe belediyelerinin bütçeleri ve yetkileri alabildiğine tırpanlandı. Bana göre bu süreç ilçe belediyelerini kapatıp, buraları şube müdürlüklerine dönüştürmeye doğru gidiyor. Kentin tek seçilmiş yetkilisi bulunmasının adımları atılıyor. Büyükşehir'e bağlanmadan önce 5 yılda 250 kilometre kanalizasyon döşemiştim, şimdi 8 senede ancak 20 kilometre döşendi. Yetki bende değil, yapamıyorum. Yasada ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç var. Çok daha verimli olunabilecek koşullar sağlanabilir. Şu anda verimsiz bir modelle yönetiliyoruz" derken, Çalkaya "Büyükşehir Belediye Yasası'na bakınca, büyükşehir bürokratları bile ilçe belediye başkanlarından daha çok yetkiye sahip. Büyükşehir Yasası'na göre imar büyükşehirde, yetki onda, paralar onda. İlçe belediyeleri sadece büyükşehrin işini biraz hafifletiyor, o kadar. İlçe belediyeleri şu hali hazırda yetkisiz ve etkisiz. Oysa ki kentin çorbaya dönmemesi için merkezi planlama ve benzeri kararlar alınabilir ve ilçe belediyeleri de bu karara uyacak şekilde yetkilendirilir. Şu anda hiçbir yetkimiz ve etkimiz yok. Abartılı bir tanımlama olacak ama, tek yetkim, şoförüme talimat verip istediğim yere gidebilmek" dedi.
"ŞUBE MANTIĞIYLA YÖNETİLMEZ"
Sındır, "Yerinden yönetim savunulmasına karşın merkezi yönetime doğru bir gidişat var. Bu durum ciddi bir çelişki yaratıyor. İlçe belediyeleri şube haline getirilirse, halkın sorunları daha da büyür. Alt yapı koordinasyonundan tutun da plan yetkisine kadar her şey ilçe belediyelerinin elinden alınmış durumda. Nüfusu 400 bini bulan bir ilçe şube mantığıyla yönetilemez. Bu konuda bir an evvel çalışmalar yapılmalı" derken, Durak "Büyükşehir Yasası çıktığında biz bir yıl yasası, yetkisi olmayan belediyeler olarak çalıştık. Bu bile başlı başına tuhaf bir durum. Bugünkü uygulamada ise belediye başkanlarının hiçbir yetkileri yok. Vatandaş ayağı taşa takılsa belediye başkanını sorumlu tutuyor ama, imardan alt yapıya kadar hiçbir yetkisi yok. Kendi işçisini, memurunu bile seçemiyor. İlçe belediye başkanlarının elleri kolları bağlanmış durumda. Böyle bir yasadan da verim beklemek doğru değil. Öte yandan ilçe belediyelerini ilgilendiren yasa ile Büyükşehir Yasası arasında ciddi çelişkiler var. Bu konuda bir adım atılmazsa bu belediyeler giderek batak belediyelere dönüşecektir" diye konuştu.
"GELİRİN YÜZDE KIRKI BÜYÜKŞEHİR'E"
Karabağ, "İlçe belediyelerinden özel bir kanunla yüzde 10 pay, büyükşehirlerin su kanal idarelerine aktarılmaya başlandı. Gelirlerimizin yüzde kırkı büyükşehre gidiyor. Bunun karşılığında ilçe belediyesi olarak vatandaş her sorunu ilçe belediyesine mal ediyor. Akmayan suyunu, gelmeyen otobüsünü, yollardaki yağmur taşkınını ilçe belediyesinden biliyor" dedi.
ALT KADEME İLÇELERİN SORUNLARI
- İlçe belediyelerine İller Bankası'ndan gelen ödeneğin yüzde 30'u Büyükşehir payı, yüzde 10'u ise İZSU payı olarak kesiliyor. Toplamda gelen ödeneğin yüzde kırkı peşin olarak Büyükşehir'in hesabına geçiyor ve bu durum ekonomik olarak ilçe belediyelerini zayıflatıyor.
- İlçe belediye meclislerinin aldığı kararların tek başına hiçbir anlamı yok. Kendi bütçesi dahil olmak üzere büyükşehir meclisinden geçmeden ilçe belediyelerinin hiçbir kararı uygulama şansı yok.
- İlçe belediyelerinin imar açısından 1/1000'lik planları yapma yetkisi var ama Büyükşehir isterse resen binlik planları yapıp "Uygulayın" diyerek gönderebiliyor.
- İlçe belediyeleri sadece çöp toplayıp, parkların bakımını üstlenen belediyeler haline geliyor.

#

24 Şub 2012 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber