AYM'den CHP'nin itirazına ret

Anayasa Mahkemesi, yüksek yargıda yeni düzenlemeler içeren "Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un iptali istemiyle CHP'nin açtığı davayı, söz konusu kanun henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadığından reddetti

ANAYASA Mahkemesi, yüksek yargıda yeni düzenlemeler  içeren "Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un  iptali istemiyle CHP'nin açtığı davayı, söz konusu kanun henüz Resmi Gazete'de  yayımlanmadığından reddetti.  
Yüksek Mahkeme, CHP'nin 6723 sayılı Kanun'un tümünün yok hükmünde  olduğunun saptanması veya tümünün Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle iptali  istemiyle yaptığı başvuruyu ele aldı. Başvuru, oy çokluğuyla reddedildi. 
Ret gerekçesinde, Anayasa'nın 151'inci maddesinde Anayasa Mahkemesinde  doğrudan iptal davası açma hakkının, iptali istenen kanunun Resmi Gazete'de  yayımlanmasından başlayarak 60 gün sonra düşeceği kuralına yer verildiği  hatırlatıldı. "Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında  Kanun"un ilgili maddesinde de benzer düzenlemelerin yer aldığı ifade edilen  gerekçede, şunlar kaydedildi:
 
  "Dava dosyasının incelenmesinden, 6723 sayılı Kanun'un tümünün yok  hükmünde olduğunun tespiti veya şekil ya da esas bakımından iptalleri talebiyle 1  Temmuz 2016'da iptal davası açıldığı ve bu tarih itibarıyla kanunun Resmi  Gazete'de yayımlanmadığı anlaşılmıştır. İptal davasının açıldığı tarihte,  Anayasa'da ve 'Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında  Kanun'da öngörülen iptal davası açma sürelerinin henüz işlemeye başlamadığı açık  olduğundan süresinden önce açılan iptal davasının incelenebilmesi ve dava konusu  kuralların Anayasa'ya uygunluk denetiminin yapılabilmesi mümkün değildir.  Açıklanan nedenlerle bu aşamada incelenmesi mümkün olmayan iptal davasının reddi  gerekir."
Anayasa Mahkemesi üyeleri Alparslan Altan ve Erdal Tercan, çoğunluğun  görüşüne katılmadı.

04 Tem 2016 - 13:21 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber