Araba almadan önce bunları mutlaka yapın

Sahibinden araç satışları 2013 yılında otomobil satışları 664 bin 655 adetle yeni bir rekora imza attı. Sahibinden en çok satan araba markaları ve Sahibinden araba almadan önce yapılması gerekenler bu haberde

İŞTEsahibinden satılık araç ilanları arasında başı çeken sahibinden.com adresinin en önemli markaları en çok satılan otomobil markaları Artan kur ve gelen ÖTV artışı ile otomotiv sektörü sıkıntılı bir yıla girerken 2013 yılını ise rekorla kapattı. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) raporuna göre 2013 yılında otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 9.72 yükselerek 853 bin 378 adet oldu. 664 bin 655 adetle rekor kıran otomobil satışlarının yanı sıra 188 bin 723 adet hafif ticari araç satıldı. Sahibinden en çok araç satan marka sıralamasında ise bu yıl ilk defa bu unvanı alan bir marka zirvede yer aldı.

 2013 YILINDA SAHİBİNDEN EN ÇOK SATAN ARABALAR

1- Volkswagen 112.056 2- Renault 108.311 3- Ford 108.155 4- Fiat 97.593 5- Opel 55.993 6- Hyundai 49.602 7- Toyota 38.443 8- Dacia 36.395 9- Peugeot 34.034 10- Mercedes-Benz 30.444 11- Citroen 30.003 12- BMW 20.705 13- Nissan 19.295 14- Honda 15.415 15- Audi 14.987 16- Kia 13.648 17- Skoda 12.833 18- Chevrolet 12.506 19- Seat 11.065 20- Mitsubishi 5.240

 SAHİBİNDEN BU OTOMOBİLLER YOK SATIYOR

Sahibinden bu otomobiller kapış kapış, Sahibinden en çok satılan araba markası belli oldu, Türkiye'nin en büyük ilan sitesi sahibinden.com'a verilen ilanlarla ilgili çok ilginç veriler ortaya çıktı. Peki sahibinden en fazla satılan markalar bakın neler? Sahibinden.com'da peynir ekmek gibi satılan markalar belli oldu. Türkiye'nin en büyük ilan sitesi sahibinden.com'a verilen ilanlarla ilgili çok ilginç veriler ortaya çıktı. Sahibinden.com'da ilk üç ayda 300 bin'in üzerinde vasıta satıldı ya da kiralandı. Türkiye'nin en büyük pazar yeri sahibinden.com, 2013'ün ilk üç aylık sahibinden "vasıta" verilerini açıkladı. Verilere göre yılın 1. çeyreğinde her 23 saniyede sahibinden 1, saatte sahibinden 160 ve günde sahibinden 3 bin 859 adet vasıta satıldı veya kiralandı. Sahibinden en çok tercih edilen marka ise Renault oldu. Ayda 3 milyarı aşkın sayfa görüntülemesi ile Türkiye'nin en çok ziyaret edilen e-ticaret sitelerinden sahibinden.com'da, 2013'ün ilk üç ayında satılan veya kiralanan vasıta sayısı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 17 artış gösterdi. Bu dönem içinde sahibinden.com aracılığıyla 347 bin 373 adet vasıta yeni kullanıcılarıyla buluştu. İlan sayısında da 2013 yılı Ocak-Şubat ve Mart aylarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 26 büyümeyle toplam 1 milyon 887 bin 642 adet vasıta ilanının girildiği sahibinden.com'da, her 23 saniyede 1, saatte 160 ve günde 3 bin 859 adet vasıta satıldı veya kiralandı. En çok Renault, en hızlı Hyundai satılıyor Sahibindex 2013 ilk üç ayını kapsayan "vasıta" verilerine göre, ilan giriş tarihinden bağımsız olarak en çok satılan marka 34 bin 300 adet ile Renault oldu. Renault'u sırasıyla Fiat, Opel ve Volkswagen takip etti. Hyundai ise ortalama 7 gün ile en hızlı satışı gerçekleşen otomobil markası oldu. En çok satılan model Ford Focus sahibinden.com aracılığıyla 2013'ün ilk çeyreğinde en çok satılan model ortalama 28 bin 500 TL ile Ford Focus oldu. Ford Focus'u, ortalama 23 bin 500 TL ile Renault Megane, ortalama 24 bin 500 TL ile Opel Astra ve 23 bin 100 TL ile Toyota Corolla izledi. 2013'ün 1. çeyreğinde de beyaz renkli manuel araçları tercih ettik Sahibindex verilerine göre 2013 Ocak-Şubat-Mart aylarında, 2011, 2010 ve 2004 model, beyaz renkli, yakıt tipi benzin ve Lpg araçlar tercih edildi. Yüzde 78 oranla manuel vites, yüzde 57 oranla da Sedan kasa araçlar en çok aranan özelliklerde ilk sırada yer aldı.

 SAHİBİNDEN SATILIK ARAÇLAR

Sahibinden otomobil alanlara çok önemli uyarı geldi. ( Sahibinden ) Kilometresi düşürülmüş araçlarla karşılaşma riskinin arttığına dikkati çeken yetkililer sahibinden araç alacakları uyardı. Tüm ayrıntılar Mynet'te Otomobil almaya karar verdiniz. Ancak sıfır kilometre bir araç almayı düşünmüyorsunuz. Peki ikinci el araç alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? * Otomobilin motorundan şanzımanına, kaportadan döşemesine kadar dikkatle inceleyin. Mümkünse satın almaya bir otomobil tamircisi ile gidin. * Otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırın. Çalıntı otomobil aldıysanız ödediğiniz paradan olacağınız gibi, çalmadığınızı ispatlayana kadar uğraşmanız gerekecektir. * Otomobili mutlaka deneyin. Tanıdığınız bir tamirci veya kaportacıya götürüp kontrol ettirin. Kaza geçirip sonradan toplanmış olabilir. * Vergi numarası uygulaması sayesinde artık ruhsatı üzerinize almamak gibi bir durum söz konusu değildir. Yine de aykırı uygulamalar olabilmekte. Bunun için mutlaka Ruhsat sahibi ile anlaşmaya çalışın. * Otomobil sahibi ile anlaştığınızda, otoyu ücretini ortaklaşa ödeyeceğiniz bir otoparka teslim edin. Trafik Şube Müdürlüğü’nden otomobilin hilesiz olup olmadığını öğrendikten sonra, otomobilin sahibi ile birlikte otomobili çözün. * Son zamanlarda rent a car şirketlerinden kiralananlar oto pazarında satılmakta. Bu otomobilleri alan kişiler ise mağdur durumda kalabiliyorlar.Bu nedenle otomobilin sicilini araştırmadan asla kaparo vermeyin.

 ALMAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ OTOMOBİLE BAKMAYA GİTMEDEN ÖNCE:

Eski elbiselerinizi giyin: Yeni elbiselerinizi kirletmekten çekindiğiniz için onlardan çok daha pahalıya malolacak arızaları göremeyebilirsiniz. yanınızda ellerinizi silecek bez ya da kağıt havlu alın Diğer gerekli malzemeler: * Cep feneri * Bulabilirseniz küçük bir mıknatıs * Küçük bir not defteri * Kalem Ekteki çeklist’in (kontrol listesi) fotokopileri * Bulabilirseniz bir “Buji Anahtarı” 

 PÜF NOKTALARI

* Her zaman otomobile bakmaya gündüz gidin! * Yağmursuz bir hava işinizi daha da kolaylaştıracaktır. * Eğer mümkünse otomobilin geceyi geçirdiği yere gitmeyi tercicih edin, bu size ilk çalışmadaki sorunları gösterecektir. * Satıcıya otomobil hakkında hiçbir şey sormaktan kaçınmayın. * Kontrol için yeterli zaman ayırın, aceleci davranmayın * Deneme sürüşünü mümkünse 20-50 kilometre hızla bir duvar boyunca yapın, Duvardan yankkılanan ses alışılmamış gürültüleri duymanıza yardımcıı olacaktır. Eğer bir aracınız varsa bu kontrolü daha önceden kendi arabanızla test edip kulağınızı eğitebilirsiniz. * Satıcıyla randevulaşmışsanız 15 dakika önce gidin, otomobil için yapılan hazırlığı görmüş olursunuz. Mümkünse size yardımcı olacak bir arkadaşınızı yanınıza alın

 DIŞ GÖRÜNÜŞ - KAPORTA

* Otomobilin etrafında gezerek pas çürük ve boya hatalarını görmeye çalışın, ağır hasar görmüş bir arabayı dahi onarmak mümkündür. Ancak mükemmel onarım her zaman mümkün değildir. * Otomobile her iki tarafından boylu boyunca bakın otomobilin üstündeki yansımalar bozuk olmayan kesintisiz bir hat izlemelidir. Onarım görmemiş bir otomobil, çıtaları düz bir hat izliyor ve boya üzerindeki yansımalar düzgün değildir. Onarım görmüş bir otomobil; kaporta üzerindeki yansımalar düzgün değil. * Otomobilin kapı ile çamurluk aralarında üst ve alt aralıklarına dikkat edin üst ve alt aralıklar arasında fark olmamalıdır. * Cam kenarını ve kapı açma kollarını/kilitlerini gözden geçirin; buralardaki boya hatalarını ya da kauçuk/metal aksam üzerindeki boya kalıntılarını bulmaya çalışın, bu tür izler otomobilin tekrar boyandığını gösterir. * Kapıları açıp kapı iç kenarlarında kilit aksamı, elektrik kablo tesisatı kapı fitili gibi yerlerde boya izleri arayın. Kaputu açıp kaput bağlantı menteşelerindeki cıvata kenarında boya sıyrılma veya yer değiştirme izlerine bakın. Çamurluk ağızlarına, marşpiye altına paslar için bakın. * Mıknatısınızı otomobilin değişik yerlerine (özellikle köşelerine ve tavanına) yapıştırın; mıknatısın değişik çekim gücü gösteriyorsa, bu boyanın altında macun tabakası olduğunu ve aracın anarıma girdiğini gösterir. * Otomobilin dört köşesine gidip yukarıdan aşağıya sallamaya çalışın ve bırakın sağlıklı bir süspansiyon (amortisörler) 1-2 kez yukarı aşağıya hareket ettikten sonra duracaktır. * Aynı akstaki lastiklerin hepsi (ön arka çiftler) aynı marka ve model olmalıdır. * Otomobile dışardan bakın düz bir zeminde öne-arkaya veya sağa sola yatık duruyorsa yine süspansiyon sisteminde sorun vardır.

 MOTOR (ÇALIŞMAZKEN)

* Kaputu, motor çalıştırmadan açıp motora ve kablo demetlerine dikkatlice bakın yağ sızıntılarını ve sonradan bantlanmış kabloları tespit etmeye çalışın, sonradan bantlanmış kablolar gelişi güzel yapılmış onarımları işaret eder. * Yağ kapağını açın ve fenerinizle içeriyi görmeye çalışın içerideki parçalar yağlı fakat kurumsuz, temiz olmalıdır. * Yağ çubuğunu çekip ucundaki yağın rengini kontrol edin yağ eğer yeni ise koyu sarı olması çok önemli değildir. Çubuğun ucundaki yağı parmaklarınızın arasında ezip içinde çok küçük metal parçalar olup olmadığını hissetmeye çalışın; eğer metal parçalar hissederseniz motorun durumu sağlıklı değildir. * Motor kayışlarını ve su seviyesini kontrol edin. Bunu yapmak için radyatör kapağını açmanız gerekecektir. Bu koşullarda motorun soğuk olduğundan emin olun; sıcak su yanıklara yol açabilir.

MOTOR (ÇALIŞIRKEN)

* Motoru çalıştırın; kolay çalışıp çalışmadığını kontrol edin, 3-5 dakika gaza basmadan çalıştırın bu sırada olağandışı sesleri dinleyin. Daha sonra 1 dakika yarım gaz verip egzozdan çıkan gazın rengine bakın; * Mavi renkli gaz motorun yağ yaktığını ve onarıma girmesi gerektiğini gösterir (bu durum satıcı tarafından daha yoğun bir motor yağı 30 numara-konarak veya bir motor katkısı konarak berteraf edilebilir ancak bu durumda da buji kontrolü size gerçeği söyleyecektir.) * Siyah renkli duman motorun gereğinden fazla yakıt tükettiğini gösterir; motor ve yakıt sistemi bakımsızdır. * Yoğun beyaz duman silindirlere su karıştığını gösterir, motorun açılması gerekmektedir. * Motor eğer soğuksa az miktarda beyaz duman ve bir miktar su damlaması normaldir. Çünkü zaten benzinin yanmasıyla bir miktar su oluşur. * Motor ısındığında rolantide motorun normalin üstünde sarsılıp sarsılmadığını kontrol edin Eğer sarsılıyorsa düzensiz ateşleme veya yakıt kesintisi olmaktadır. Ateşleme sistemi veya yakıt sistemi bakımı gerektirir. * Motora gaz verdiğinizde egzozdan gelen sesi dinletin patlat susturucu veya egzoz sızıntılarını belirlemeye çalışın.

 SÜRÜŞ TESTİ

* 1.vitesi takın ve el frenini bırakmadan otomobili yavaşça hareket ettirmeye çalışın otomobil hareket ederse el freni çalışmıyordur buna dikkat edin. Hareket etmezse el frenini indirip hareket edin. Olağan dışı bir sarsılma olursa debriyajınızda bir sorun var demektir. * Otomobili hareket ettirdikten sonra hızlanmadan önce henüz 1. vitesteyken yavaşça frene basıp frenlerin çalışıp çalışmadığına bakın. Çalışmıyorsa el freni ile durmaya çalışın. * Otomobili sürün ve sesini başta belirtildiği gibi dinlemeye çalışın, olağan dışı vuruntu, gıcırtı, tıkırtı gibi sesleri tespit etmeye çalışın. * Tek seferde 180 derecede dönüş yapabileceğiniz bir yer bulun ve dönerken akslardan gelen sesi dinleyin aks uçları aşınmışsa dönerken tıkırtılar gelecek, otomobil düzeldiğinde bu tıkırtılar kesilecektir. * Düz bir hatta giderken kontrollü bir şekilde direksiyonu bırakın otomobil sağa sola çekerse rot ayarında bir sorun vardır. Düz bir hatta seyrederken direksiyon düz değilse rot ayarı gerekmektedir. Düzgün bir yolda hızlandığınızda otomobil ve direksiyon titriyorsa lastiklerin balansı bozulmuştur, balans ayarı gerekmektedir. Aynı şekilde hızlandığınızda otomobil sağa sola sapıyor ve direksiyonu kontrol etmekte güçlük çekiyorsanız arka lastiklerden biri inik olabilir ya da ön takımda (rot ve rotiller, akslar, salıncak burçları) sorun vardır. Rot ve balans ayarları bozuk bir otomobili bu ayarları yaptırmadan almayın birçok durumda ayar bozukluklarına bozuk bir parça neden olmaktadır. Sahibinden Dizel araç alacaklara uyarı Yeni yıla sayılı günler kala kimi aracının modelini yükseltmek, kimi ise yılsonu avantajlarından faydalanmak için kampanya takibinde. Birçok firma yıl sonu indirimine giderken, vatandaş araç alırken nelere dikkat edecek? En iyi tarih ne zaman? Dizel mi Benzinli mi? İşte tüm bu soruların yanıtına akademik bir bakış geldi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Otomotiv Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, araç alımında en iyi zamanlamanın 20 Aralık sonrası olduğuna dikkat çekti. Otomotiv sektörünü değerlendiren Prof. Dr. Kadir Aydın, sıfır araç almak isteyenlere önerilerde bulundu. Genellikle yılsonlarında araç fiyatlarının düştüğünü belirten Prof. Dr. Aydın, her firmanın bayilere verdiği kotaları doldurmak adına yıl bitimlerinde cazip indirimlere gittiğini hatırlatarak; "Genellikle yılsonlarında fiyatlar düşer. Her firmanın bayilere verdiği kota vardır. O kotayı dolduramayan bazı firmalar, kota primlerini alabilmek için kendilerine geliş fiyatının da altında araç satıyor ki bu kotayı doldurup pirimden yararlanabilsinler. En önemlisi de sıfır araç alacaklar 20 Aralık'tan sonraki 10 günlük avantajlı dönemi iyi değerlendirsin. Aralık'ta alınacak aracın tek dezavantajı 2013 model olarak görünecek. 1 Ocak'ta alırsanız da 2014 model olmuş olacak. Bence bunun bir önemi yok. Araç alınırken bakılması gereken şey kilometresi, yıpranıp yıpranmadığı. Herkes tabii ki kendi hesabını yapacak ama en iyi sure Aralık sonu.'' şeklinde konuştu.

 ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT! DİZEL Mİ BENZİN Mİ?

Türkiye'de dizel araçlara karşı bir yönelim olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kadir Aydın, benzinli mi yoksa dizel mi alınmalı sorusunu şöyle yanıtladı; "Dizel araçlar yüzde 5 daha az yakıt harcadığı için şuanda çok rağbet görüyor. Fakat Türkiye'de dizel araçların egzoz emisyonu daha fazla diye vergilerinin arttırılması söz konusu. Bundan 3-5 yıl önce benzinle motorinli araçlar arasındaki fiyat farkı 2-3 bin TL civarındayken, 6-8 bin TL ve daha üzerine çıktı. Bunun için vatandaşlar araç alırken çok daha dikkatli olsun! Bugün benzinli araçlarda da çok az tüketen dizel ve benzinli araçların bir karmaşığı olan TSI - GDI dediğimiz direk benzin püskürtmeli motorlar var. Bu araçların da yakıt tüketimleri dizel araçlara çok yakın. Artık insanlarımız seçim yaparken maliyet, kullanım sürelerini dikkate alınmalı. "

 DİZEL ARAÇ ALIRKEN İKİ KERE DÜŞÜNÜN

Türkiye'de de ticari firmalar haricinde kimsenin yılda 25-30 bin kilometre yol yapmasının olağan olmadığını aktaran Aydın, "Onun için eskiden 'yılda 15 bin kilometrenin üzerinde yol yapıyorsanız dizel alın' derdik. Şimdi tam aksini diyoruz. Dizel alırken çok dikkatli olun! Bunun nedenini şöyle açıklayabiliriz; Türkiye de yıllık 16-17 milyon ton motorin, 3.5 milyon ton da benzin kullanılıyor. Şimdi 17 milyon ton motorine göre ham petrol rafine edildiğinde 17 milyon ton benzin üretmiş oluyorsunuz. Çünkü ham petrol rafine edildiği zaman, eşit miktarda benzin ve motorin üretilir. Bu veriler dikkate alındığında 13,5 milyon ton benzin fazlalık olduğu gibi bunu da maliyetinin altında yurt dışına ihraç ediyoruz. Sonuç olarak, Türkiye'de enerji güvenirliliği için motorin ile benzin kullanımına denge getirilmeli. Hükümette bu konuda bazı adımlar atıyor. Ben eminim ki önümüzdeki yıllarda açığı kapatmak amacıyla benzin lehine bazı düzenlemeler yapılacak. Bunun için araç alırken iki kez düşünülmesi gerekiyor."

21 Oca 2014 - 17:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber