Aleviler Kerbela'yı andı

PİR Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Alanya Şubesi önceki gün Kerbela katliamını ve İmam Hüseyin'i andı. Alanya Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen anma programına Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

- Kübra DUMAN
Programın açılış konuşmasını yapan PSAKD Alanya Şubesi Başkanı Meral Altun, Kerbela'nın tarihin tanık olduğu en büyük trajedilerden biri olduğunu belirterek, İmam Hüseyin’in ve Ehl-i Beyt soyundan gelenlerin bin 329 yıl önce Kerbela'da katledildiğini söyledi. Altun, Alevilerin Hz. Hüseyin’in ve 12 imamın acılarını anmak ve anlamak adına Muharrem matemi tuttuklarını anlattı. Matem süresince kurban kesilmediğini, et tüketilmediğini ve hiç bir canlıya zarar verilmediğini dile getiren Altun, matemin amacının kendine işkence yapmak değil Kerbela’yı anlamak olduğunu kaydetti. Öteki olmak istemediklerini belirten Altun, “İnancımızı, kültürümüzü yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarabilmek için cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını istiyoruz. Belediye Başkanımız Sipahioğlu bize Cem ve Kültür Evlerinin yapımı için söz vermiştir. Yaptığımız görüşmelerde Cem Evi için ayrılan alanın istimlak çalışmalarının başlatıldığını öğrenmiş olduk” dedi. “DİYANET İŞLERİ KAPATILSIN” Altun'un ardından söz alan PSAKD Alanya Şubesi Genel Sekreteri Cafer Torgut, Türkiye'nin giderek gerilediğinin altını çizerek, Alevilerin sorunlarının yok sayıldığını vurguladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına rağmen Türkiye'de milyonlarca öğrencinin zorunlu din dersi aldığını aktaran Torgut, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılmasını istedi. Torgut, “Diyanet İşleri Başkanlığı tek başına 6 veya 7 bakanlığın bütçesine sahip. Başkanlık kendilerine ayrılan bu bütçeyi yanlı olarak kullanıyor. Ülkede Alevi açılımının önünde duran en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı ya yeniden yapılandırılmalı ya da kapatılmalıdır” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Alevi Dedesi Yusuf Ergün'ün duası ile katılımcılara aşure ikram edildi. Anma programı PSAKD Alanya Şubesi Semah Ekibi’nin gösterisi ile devam etti.

#

04 Oca 2010 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber