2B’de indirim var

MALİYE Bakanlığı, kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına yönelik esaslarda değişikliğe gitti.

Yaklaşık 750 bin hak sahibini ilgilendiren 2B’de başvuru süresinin dolmasının ardından yeterli talep göremeyen Bakanlık, yeni düzenlemeyle bir indirim daha yaptı. Buna göre, 2B’de 400 metrekarenin altındaki araziler için satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’si olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, tarımsal amaç dışında kullanılan taşınmazların satış bedeli, taşınmazın yüzölçümünün 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50’si, fazlası için rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden hesaplanarak belirlenecek. Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde yüzde 50 satış bedeli hesaplaması, hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınmaz için uygulanacak. Bir taşınmazdaki hak sahipliğinin devredilmesi halinde yüzde 50 satış bedeli hesaplaması, taşınmazın sadece 400 metrekaresi için ve hak sahiplerinin taşınmazdaki hisselerine oranlanacak. Tarımsal amaçlı yapının tanımlandığı düzenlemede, tarımsal amaçla kullanılan taşınmazların satış bedeli ise tamamen veya münhasıran bilfiil tarımsal amaçlı olarak kullanılan taşınmazlar ile bu taşınmazların üzerinde bulunan tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu kısımlarda yüzde 50 olarak belirlendi. Bu taşınmazların üzerindeki konut amaçlı yapıların kısmen işyeri olarak kullanılması halinde bu kapsamda değerlendirme yapılacak.
2B’de tarımsal amaçlı kullanılan arazileri için 4 Şubat 2013’ten önce başvuru yapan hak sahiplerinin başvuru bedelleri, peşin satışlarda satış bedelinden, taksitli satışlarda da peşinat bedelinden ve kalan taksitlerden düşülecek. Ancak hak sahiplerinden son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri varsa satış bedelinden öncelikle düşülecek.
BAŞVURU BEDELİ ÖDENECEK
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru bedeli yatırmadan yapılan başvurular ile bundan sonra yapılacak başvurular bedel alınmaksızın geçerli kabul edilecek. Daha önce tahsil edilen başvuru bedellerinin taşınmazın satış bedelinden fazla olması durumunda aradaki fark, ferağ işleminin gerçekleştirilmesinden itibaren başvuru üzerine 30 gün içinde iade edilecek. Hak sahibi olmadığı belirlenen başvuru sahiplerine kanundan yararlanamayacakları gerekçeleriyle birlikte yazıyla bildirilecek. Başvuru bedeli tahsil edilmiş ise aynen ve faizsiz olarak bildirimden itibaren 30 gün içinde iade edilecek.
Hak sahipliği tespit edilenlere satış işlemlerinin tamamlanma süresi dikkate alınarak, taşınmazın  bedeli, peşin veya taksitle ödenmesi halinde ödeme koşulları istenilen belgeler tebligat yapılacak.
Tebligatta satış bedelinin itiraz veya dava konusu edilmesinin hak sahipliğini ve doğrudan satın alma hakkını düşüreceği de belirtilecek. 400 metrekarenin altındaki 2B alanlarından rayiç bedelin yüzde 50’si alınacak. Peşin ödemede yüzde 20’lik indirimle 400 metrekarenin altında taşınmazı olanlar rayiç bedelin yüzde 40’ını alabilecek.

#

26 Mar 2013 - 00:50 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber