YÖK Yasa Taslağı Başbakanlıkta

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı'nı eleştirileri ve karşı önerileriyle Başbakanlığa gönderdiklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başkent Öğretmenevi'nde bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Avcı, YÖK'ün taslak çalışmasına ilişkin soru üzerine de YÖK'ün hemen hemen bütün üniversitelerle görüşerek bir taslak hazırladığını hatırlattı.

Taslağın Bakanlığa gönderildiğini de anımsatan Avcı, anayasal bir kurum olan YÖK ile ilgili her düzenlemesinin anayasal değişikliği de gerektirdiğine dikkat çekti. İşin Maliye Bakanlığı'nı ilgilendiren bölümlerinin de olduğunu, sürecin sadece kendi Bakanlığı'nın çalışmasıyla tamamlanamayacağını bildiren Avcı, ''Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz, bu taslağı eleştirilerimiz ve karşı önerilerimizle birlikte Başbakanlığa gönderdik. Başbakanlıkta bu konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturuluyor, oluşturulacak. O grup, işe anayasal, mali, hukuki ve eğitim, bürokratik boyutuyla, bütün boyutları ve ilgili bütün paydaşların görüşleri, YÖK zaten bunları toplamıştı, onları da tekrar değerlendirerek muhtemelen eldeki taslakla çok bağlı olmayan yeni bir tasarı orada hazırlanacak'' diye konuştu.  

''4+4+4'ün tek bir mimarı yok''

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran sistemin ''mimarının'' kendisinin olup olmadığının ve uygulamada eksiklikler görüp görmediğinin sorulması üzerine Avcı, ''4+4+4 sürecinin bir tane mimarı yok. Bu süreçte yapılan düzenlemeler geçmiş yıllarda yapılan muhtelif şura kararlarına dayanıyor'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın paydaşlarla bir araya geldiği bir şura geleneğinin olduğuna işaret eden Avcı, yapılan düzenlemenin herhangi bir kişiye atfedilebilecek bir çalışma olmadığını söyledi.
Avcı, eğitimde yapılan düzenlemelerin otoyolda 150-200 kilometre hızla giden bir otobüsün motorunu yenilenmesi işlemine benzetti. Avcı, şunları söyledi:

''Hem bu araçlar yoluna devam edecek, yolcular rahatsız edilmeyecek hem de aracın belli başlı ayarları elden geçirilecek hatta lastik değiştirilecek. Hem sistem işlemeye devam edecek hem de rektifiye işlemleri yapılacak. Bu çok riskli ve zor bir iş. Eğitim de öyle. Milyonlarca öğrenci, öğretmen ve aileyi ilgilendiren sürecin siz rektifiye ediyorsunuz, bir yerlerini değiştiriyorsunuz. Bu zor sürecin en büyük ağırlığını da gerçekten öğretmenlerimiz çektiler. Birçok yerde o okul değil de bu okul, o sınıf değil de bu sınıf, bu öğretmen değil de o öğretmen türünde sıkıntılar yaşandı, yaşanır. Ama bu ölçekte bir düzenleme için bu kadar az sorunun ortaya çıkmış olması bir başarıdır. Dünyanın başka her hangi bir yerinde böylesine büyük ölçekli bir düzenleme bu kadar az sorunla halledilemez.''

''Tam orayı çalışıyorduk, elektrikler kesildi''

Dershanelerin kapatılmasına yönelik bir soru üzerine Avcı'nın yaptığı ''Tam evde orayı çalışıyorduk, elektrikler kesildi' esprisi salondakileri güldürdü. Konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Avcı, ''(Konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor) lafı orta sahada top çevirme lafıdır ama gerçekten çalışmalarımız sürüyor. Bütün boyutlarıyla konuyu inceliyoruz. Dolayısıyla nihai bir çözüm veya karar aşamasına gelmeden, sağından solundan çekiştirilecek sözler söylemek istemiyorum'' dedi.

#

06 Mar 2013 - 14:11 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber