Yerli Eyfel geliyor

Expo Kulesi Mimari Proje Yarışması"nda birinci olan 'Antalya Expo Tower' için son kararı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker verecek

EXPO Kulesi Mimari Proje Yarışması"nda birinci olan 'Antalya Expo Tower' için son kararı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker verecek. 100 metre yüksekliğinde, kentin 360 derece açıyla seyredilebileceği 'Antalya Expo Tower', Antalya'nın "Eyfel"i olacak. Antalya'da 2016'da 6 ay süreli düzenlenecek "Çiçek ve Çocuk" temalı 'Expo 2016 Botanik Fuarı'nın simgesi "Expo Tower", bugün Bakan Eker başkanlığında toplanacak yönetim kurulunun gündemini oluşturacak. 52 projenin katıldığı mimari yarışmada birinciliği kazanan 27 yaşındaki Serdar Kızıltaş ve 26 yaşındaki Melike Atay'ın projesi olan 'Antalya Expo Tower', Aksu Çayı ile Tehnelli Deresi arasında 112 hektarlık alanda kurulacak. Maliyetinin 20 ile 40 milyon TL arasında olacağı öngörülen "Antalya Expo Tower"ın daha net maliyet hesabına ilişkin çalışma başlatıldı. Beyaz kule, geceleri ise özel efektlerle farklı renklerde ışıklandırılacak.

'İKON HALİNE GELECEK'

Antalya Expo Tower, Expo'ların yapıldığı ülke ve yerlere kalıcı eserlerin bırakılmasını sağladığı Eyfel Kulesi (1889-Fransa/Paris), Ferris Wheel (1893-ABD/Chicago), Atomium (1958-Belçika/Brüksel) gibi Antalya'nın en önemli simgelerinden biri olacak. Expo'ların kalıcı etkileri göz önünde bulundurularak, tasarımda ana kaygının Antalya'yı temsili ve Expo temasından izler taşıması olduğuna işaret eden mimarlar Serdar Kızıltaş ve Melike Atay, ayrıca kulenin güçlü ve sade çizgilerle ifade edilip ikon haline gelmesinin hedeflendiğini kaydetti.

İLHAM KAYNAĞI PALMİYELER

Kuleyi tasarlarken, Antalya'nın 'Çiçek ve Çocuk' teması ile 'Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya' sloganıyla tüm dünyayı kucaklamasını göz önünde tuttuklarını belirten mimarlar, "Bu noktada, Antalya'nın diğer bir simgesi olan palmiyeler ilham kaynağı oldu. Palmiyelerin gökyüzünü kucaklayan dalları, çocukların sevinçle açılan kollarını andırırken tasarıma yön verdi. Palmiyenin açılan dalları üç kapı teraslarına farklı açılar veriyor" dediler.

ALANYA HATTINDAN FARK EDİLECEK

Seyir kulesinden Antalya'nın 360 derece seyredilebileceğini belirten mimarlar, kulenin, Expo alanının şelaleye en yakın, girişe en uzak noktasına konumlandırıldığını, böylelikle Expo girişinden gelen insanların ölçeğinde kütleyi tam olarak algılamasının sağlandığını söyledi. Kule seyir teraslarına çıkıldığında ise kullanıcılar, Antalya'yı 360 derece gözlemleyebilecek. Kule, şehir merkezinden, Antalya-Alanya hattından hemen fark edilebilecek.

HAVA KOŞULLARINA UYUMLU

Teraslarının kullanımı, farklı mevsim ve hava koşullarına uyumlu olacak şekilde tasarlanan kule, seyir alanları kapalı ve yarı açık mekan olarak birinci kat ve asma katlardan, açık mekan olarak da gezilebilir çatı terasından oluşacak. Çatı penceresi yaz ve kış aylarında kapatılarak klima sistemine olanak sağlayıp, güneş ışığının içeri süzülmesine izin verecek. Bahar aylarında ise bu pencere açılır kapanır olarak kullanılabilecek. Kule doğal havalandırma ve doğal ışık geçişine olanak sağlayacak. Ayrıca yapı cephesine uyumlu yuvarlak kesitli güneş kırıcılar, yapıya kontrollü güneş ışığı girişini sağlayacak.

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Ana betonarme çekirdek üzeri solar enerji panelleriyle kaplanacak. Böylelikle binanın kendi enerjisini üretmesi sağlanacak. Çekirdek, aynı zamanda ana betonarme taşıyıcı olacak. Çekirdek iç içe 3 ayrı daire perdeden oluşuyor. En dış perde içerisinde ikincil yangın merdiveni, ortadaki perde içerisinde birincil yangın merdiveni, en içteki perdede ise yangın asansörü konumlandırıldı. Çekirdek ana taşıyıcı olmasının yanında sirkülasyonu da sağlayacak. Yapının taşıyıcı yükü, dış çekirdeğini oluşturan betonarme perdeyle cepheyi ve üst saçağı taşımaya yardımcı çelik konstrüksiyondan oluşuyor.

16 Tem 2014 - 19:54 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber