Vali 'Alanya Teleferik' fiyatını düşürdü

Antalya Valisi Münir Karaloğlu 'Alanya Kalesi Değerlendirme Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Alanya'da pek çok soruna çözüm üretti. Karaloğlu, hem teleferik fiyatına ayar çekti, hem de kalenin tanıtımı ve turist sayısının arttırılması adına atılabilecek adımlara öncülük etti

Vali 'Alanya Teleferik' fiyatını düşürdü
Vali 'Alanya Teleferik' fiyatını düşürdü
Haber albümü için resme tıklayın

Vali 'Alanya Teleferik' fiyatını düşürdü

ANTALYAValisi Münir Karaloğlu, dün sabah saatlerinde Alanya’ya geldi. Karaloğlu’na Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de eşlik etti. İlçe protokolü tarafından Alanya Kültür Merkezi (AKM) önünde karşılanan Vali Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Türel Alanya Kültür Merkezi'ndeki (AKM) ‘Alanya Kalesi Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan Vali Karaloğlu, Alanya Kalesi’ni konuşmak üzere burada olduklarını söyledi. Karaloğlu, "Alanya kültürümüz, kimliğimiz için önemli. Alanya, kalesi ile, Bedesten'iyle, mağarasıyla bizim kültürümüz. Tersane bizim coğrafyamızda kurulan ilk tersanelerden biri. Alaaddin Keykubat, Alanya ve Sinop’a tersane yaptırarak iki denizin sultanı oldu. Alanya Kalesi’ne bugüne kadar çok şey yapıldı ama hala temizlik ve altyapı gibi sorunlar var. Biz Alanya Kalesi’ni koruyarak kullanacağız. Alanya Kalesi, UNESCO Geçici Miras Listesi’ne alındı. Birkaç kez geçici listeden çıkmak için hazırlanan dosya yetersiz bulundu. Eğer biz burada el birliği ile çalışırsak, Alanya Kalesi’ni kalıcı listeye aldırırız. Antalya’dan şu anda geçici listede 16 eser var. Bunlardan biri de Alanya Kalesi. Biz gerekli kriterleri sağlamazsak kimse bizi ana listeye almaz. İnşallah Alanya Kalesi’ni herkesin ziyaret ettiği, ayrılırken de herkesin mutlu ayrıldığı bir yere dönüştürebiliriz” dedi.
'1980'DEN BU YANA ÖZENLE KORUNUYOR'
Sonra bir sunum yapan Alanya Arkeoloji Müzesi Seher Türkmen de, Alanya Kalesi ile ilgili bilgiler verdi. Türkmen, “Kızılkule ve Tersane eşsiz yapılardır. Alanya Kalesi ile ilgili koruma kararları 1980’lerde başlamış ve kale içerisindeki alanlar arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Koruma amaçlı imar planının amacı, mevcut yapıyı korumak ve iyileştirmek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı iki ücretli ören yeri var. Tersane ve Tophane arasındaki alan Gemi ve Denizcilik Müzesi olarak düzenlendi. Farklı ve yerlerin onarımı yapılarak ziyarete açıldı. Alanya Kalesi'ndeki birinci sorun trafik ve ulaşım. Kaleye ulaşan 2 araç yolu var. Tophane ve Hisariçi’ne ulaşan araç yolu var. Kaleye çok fazla yaya yolu var. Alternatif araç yolu araştırıldı ve geçen yıl teleferik açıldı” diye konuştu.
'UNESCO İÇİN TRAFİĞE ÇÖZÜM BULUNMALI'
Kale ile ilgili bir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı olmadığını ifade eden Başkan Türel, “Biz bu konuda bugüne kadar bir karar vermedik. Bugünü bekledik. Alanya Kalesi’ne çıkan tur otobüsleri dışındaki araçların kaleye zarar vereceğini düşündük” ifadelerini kullandı. Başkan Yücel de, "Alanya Kalesi ile ilgili ulaşım konusunu 6 aydır gündeme getiriyoruz. Biz toplu taşıma ve taksilerin çıkışında bir sorun görmüyoruz. Kalemiz dünyada içerisinde yaşam olan ender kalelerden birisi konumunda. Bu nedenle insanların ulaşımını engellemek gibi bir amacımız yok. Bunun için alternatif arıyoruz. Büyük servis araçları kaleye kesinlikle çıkmasın istiyoruz. UNESCO’nun her zaman bize gösterdiği mazeretlerden biri ulaşım sorunu ve bunun çözülmesini istiyoruz. Biz çözüm önerilerini verdik. 10 araçlık depolama bölgelerimizi kurduk. Gelen otobüsler yolcularını teleferiğe bırakacak, daha sonra bu depolama alanlarına geçecek” dedi.
'TELEFERİĞE MAHKUM ETMEK İŞLERİ ZORLAŞTIRIR'
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Baş Denetmeni Şevket Mutlu da, kale yolunun trafiğe kapatılması görüşüne ilişkin bölgede hizmet veren acentaların taleplerini Vali Karaloğlu başkanlığındaki heyete iletti. Mutlu, "Alanya Kalesi’ne değer katmak için Alanya Kalesi’ni tanıtıp burayı gezdirmemiz lazım. Bu konuda bir rapor hazırlayıp Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sunduk. Teleferiğin bulunduğu alanda 4 araçlık yer var. Bu alana zaman zaman büyük tur otobüsleri geliyor ve bu gelenler parça parça yukarı taşınıyor. Tek otobüsle 50 civarında misafir geliyor. İç Kale’yi gezmek için turistler 4 minibüsle taşınabilecek. Ehmedek’te büyük otobüs için park alanı yok. Araç trafiğinin kısıtlanması, insanların sadece teleferiğe mahkum edilmesi işleri daha da zorlaştıracak. Teleferik A.Ş., bölgeye ring araçları koymak istiyor ama bu araçlar küçük olacağı için bir otobüsten bile inecek yolcuları en az 4 minibüsle taşıyacaklar. Aynı anda 4-5 otobüs yolcu geldiği zaman Ehmedek bölgesi ile İç Kale arasındaki güzergahta şimdikinden kat kat daha fazla trafik sorunu yaşanacak. Bu nedenle büyük otobüslerin yasaklanması daha büyük sorunları doğuracak. Öte yandan bu turlarla yaşlı insanlar da geliyor, teleferikten indikten sonra Ehmedek bölgesine gitmek büyük bir uğraş ve zahmet gerektiriyor. Yürümesi pek kolay olmayan bir parkur var” dedi.
'BU ZİHNİYETİN DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR'
Karaloğlu'nun, “Biz turistleri kaleyi yürümeleri için çıkarmıyor muyuz?” ifadelerine yönelik ise Mutlu, “Ehmedek bölgesine turist otobüsle gidiyor” diye cevap verdi. Karaloğlu, “Bizim en büyük sıkıntımız turistleri gezdirmiyoruz. Rehber buna katlanamıyor, yürümek istemiyor. Shopping Center’a götürmek daha kolay geliyor. Bu sadece Alanya’nın değil, Antalya’nın da sorunu. Yürümekten erinmeyin. Turizmde bu zihniyetin değişmesi lazım. İnsanlar yürümek, dokunmak istiyor. Yaşlı olmaları falan bahane değil, sizin yaşlı dediğiniz insanlar günde 15-20 kilometre yürüyor. Acenta istiyor ki turisti alışveriş merkezine götüreyim, anlaşmalı mağazalarımda gezdireyim, avantamı alayım. Artık o devrin, o zihniyetin değişmesi gerekiyor. Turizmcinin olması gereken politikaya ayak uydurması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
'KALE TÜM ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILMALI'
Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul ise, özel araçlar dahil kaleye çıkan tüm araçların kısıtlanması gerektiğini söyledi. "Biz teleferiği daha iç kesime götürmek isterdik ama kısıtlama kararları var" diyen Cumbul, "Kalede oturanlar dışında özel araçların kaleye girişleri ücretli olur. Kapılar yapılır, bu bölgede oturan sakinlerin araç plakaları sisteme kaydettirilir ve sorunsuz geçişleri sağlanır, oturmayan vatandaşların da kaleye çıkışları ücretli olur. Öte yandan teleferik çıkışında, kale yolunda bazı yolları biz tekrar düzenledik. Tahta yollar var. Yürüyüş yolları biraz daha düzenlenmeli. Biz kısa sürede 500-600 metre yol yaptık. Bunu büyütebiliriz” dedi.
'ALANYA KALESİ 6 AYDA 300 BİN ZİYARETÇİ ALDI'
Başkan Yücel, “TÜRSAB Temsilcisi Şevket bey sanırım 3 aydır kaleye çıkmadı. Geçmişte yılda 100 küsür bin ziyaretçinin uğradığı Alanya Kalesi'ni teleferik ile birlikte 300 bin kişi ziyaret etti. Amacımız kaleyi bugüne kadar koruduğumuz gibi, bugün ve bugünden sonra gelen nesle teslim etmek. UNESCO Miras Listesi’ne aldırmak en büyük hedefimiz. Eskiden Ehmedek bölgesini kimse bilmezdi. Alanyalılar bile bilmezdi, bilenlerin oranı yüzde 10'u geçmezdi. Şu anda ortaya çıktı. Şu anda sarnıçların ve Kemal Atlı Evi civarındaki eserleri canlandırmanın projeleri hazır. Alanya Kalesi’ni bütün olarak ele alıyoruz. Alanya Kalesi, ben inanıyorum ki bu sene 500 bin ziyaretçi alacak” diye konuştu. Vali Karaloğlu, Yücel'in 500 bin ziyaretçi hedefine esprili yaklaşarak "Yapma Adem Başkan, bu sene 13 milyon turist ağırlayacağız, daha fazla hedef koymanı beklerdim" dedi.
'TURİSTİ KALEYE 1 SAAT TUR İÇİN GETİRMEYİN'
Daha sonra söz alan Alanya eski Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da "Halk otobüsleri bölgeye rahatlıkla gelip geçiyor. Bizim turizmi ve turizm algımızı değiştirmemiz gerekiyor. Acentalar otobüslerle turistleri kaleye getiriyorlar, bir saat gezdiriyorlar, sonra hop geri döndürüyorlar” dedi. Karaloğlu da, "Alanya Kalesi’ne bir saat için turist getiriyorsak, hiç getirmeyelim. Turizmci, acentacı arkadaşlar bunu yapmayın. Bu zihniyetle bir yere varamayız. İnsanların burayı gezmesi, görmesi gerekiyor. Otobüsle gelen turist otobüsle geri gittikten sonra esnaf ne kazanacak veya turist gerçekten 'Ben Alanya'yı gezdim' diyebilecek mi?” diye konuştu. Sipahioğlu, "Akülü golf araçları var. Onları da yakın mesafeye getirmek için. Bu da ihale şartnamesinde var" dedi. Bunun üzerine söz alan Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cumbul, "Biz bu araçları aldık, ancak trafiğin olduğu yerde bunlar kullanılamıyormuş. O yüzden depoda bekliyor. Biz hizmete sunmaya hazırız" dedi. Bunun üzerine Vali Karaloğlu, Antalya BŞB Başkanı Türel ve UKOME yetkililerine durumu çözmeleri konusunda talimat vererek gerekli adımların atılmasını istedi.
CUMBUL REDDETTİ, YÜCEL ONAYLADI
Karaloğlu tartışmaların ardından "Yukarıya kesinlikle büyük otobüsleri çıkarmamamız lazım. Bununla ilgili UKOME’de karar alalım. 9 metrelik otobüsler için izin alınabilir. Alanya Kalesi’ni yayalaştırdığımızda göreceksiniz memnuniyet artacak” dedi. Türel de  “Alanya Belediyesi bunun sistemini kursun, geliri de Alanyaspor’a bırakalım. Bir taşla iki kuş vuralım” diye bir öneri sundu. Bunun üzerine teleferik fiyatlandırmasını soran Vali Karaloğlu, 18 TL olduğunu duyunca fiyatın yüksek olduğunu söyledi. Cumbul, fiyatlandırmanın acentalar için 2 Euro olduğunu söylemesi üzerine "Neden acentalara 2 Euro da vatandaşlara 18 TL? Bu rakam çok, bunu düşürelim” dedi. Cumbul, “Sözleşmemizde bu şekilde belirledik, kaleyi komple trafiğe kapatalım, ben kendim 12 TL’ye düşüreceğim” diye konuştu. Yücel, “Sözleşmemizde toplu ulaşımın 6 katı olarak bu rakamı belirledik. Biz açılış yaptığımızda otobüs fiyatlandırması 2 buçuk TL idi. Açılıştan 2 ay sonra zam geldi. Otobüs ücreti 3 TL olunca teleferiğe de zam geldi” dedi. Karaloğlu, yine de bu fiyatlandırmanın doğru olmadığını ifade ederek Cumbul ile pazarlık yaptı. Karaloğlu, "18 TL teleferik için yüksek bir rakam, bunu 15 TL’ye düşürelim” dedi. Cumbul itiraz etse de, Başkan Yücel, Vali Karaloğlu'nun önerisini kabul etti ve şirket ile gerekli çalışmaları yapacaklarını söyleyerek, "İnanın bizdeki tahsisli alanda çalışan personelin maliyeti 800 bin TL. Bizim amacımız para değil" diye konuştu.
'ALANYASPOR ARADA KAYNAYACAK'
Teleferik fiyatı üzerine tartışmalar sürerken Aytemiz Alanyaspor Kulüp Başkan Yardımcısı Nurettin Uludağ da söz alarak "Teleferik fiyatı 15 TL olursa Alanyaspor’a giden para da azalacak. Bu konuyu karara bağlayalım” ifadelerini kullandı. Karaloğlu, bunun sonra konuşulacağını ancak atılacak adımların hiç bir tarafı mağdur etmeden gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.
KALE SAATLERİNE REVİZYON
Alanya Şoförler Odası Başkanı Recep Çalış ise “Teleferikten bilet alanların kaleyi de gezebileceği şeklinde bir imaj var. Teleferikten çıkıp iç kaleye girmek isteyenler için bir 15 TL karşılığında daha bilet alma zorunluluğu var. 8-9 kişilik aile bilet fiyatını haklı olarak yüksek buluyor ve ne yazık ki kaleyi gezmeden geri dönüyor” dedi. Kalenin saat kaçta kapatıldığını da soran Karaloğlu, kış tarifesinin 17.00 olduğu cevabını aldıktan sonra “Burası bir turizm şehri. Böyle bir şey nasıl olur? Kale saat 17.00’de kapanır mı? Antalya’da biz hala bunları mı konuşuyoruz? Kafamızı kuma gömmeyelim. Kalenin yaz-kış fark etmeksizin saat 23.00’e kadar açık olması gerekiyor. Ben misafir olsam akşam İç Kale’ye kadar çıkar, Alanya manzarasını izler, pek beceremesem de şiir bile yazarım” ifadelerini kullandı. Alanya Kalesi’ne acilen gece bekçiliği sisteminin kurulmasını isteyen Karaloğlu, “Kalede güvenlikle ilgili sorun kalmasın” dedi.
'TARİHİ YAPILAR TALAN EDİLİYOR'
Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz de Alanya Kalesi içerisinde bulunan kiliseler hakkında da Vali Karaloğlu bilgiler vererek, yapıların içinde bulunduğu durum hakkında Karaloğlu'ndan destek istedi. Gündüz, “Kale içinde birçok kilise var. Kilise içinde insanlar ateş yakıp, duvarlara yazı yazıyorlar ve ne yazık ki burayı tuvalet olarak kullanıyorlar. Bunun önüne geçilmesi ve o yapıların restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor" dedi. Karaloğlu, Gündüz'e gerekli tüm adımların atılacağının sözünü verdi.
'İNSANLAR YUKARIDA VAKİT GEÇİREBİLMELİ'
Daha sonra Alanya Kalesi'nin tanıtılması ve bilinirliğinin arttırılması konusunda fikirlerini belirten Vali Karaloğlu, "Kale ile ilgili önce aşağıdaki mağaralar da dahil olmak üzere bir haritalandırma çalışması yapalım. Sonra tanıtım materyallerini en ince ayrıntısına kadar bulalım. Bunu Antalya Büyükşehir Belediyesi yada Alanya Belediyesi yapabilir, hatta ikisi birlikte de yapabilir.  İnsanlara kaleye çıktıkları zaman vakit geçirtmemiz lazım. Kaleyi yayalaştırma konusunda Alanya’da yaşayan herkesin yardımcı olması lazım. Bunun geri dönüşü tüm Alanya'ya olacak” diye konuştu.
'BİNA İSTEDİM 2 MİLYON DOLAR DEDİLER'
İnsanlara kalede vakit geçirtme noktasında bölgedeki işletme sayısının arttırılması gerektiğini söyleyen Karaloğlu, kale sınırları içerisindeki yapıların restore edilerek restoran yapılmasının bunun için önemli bir adım olacağını söyledi. Karaloğlu, “Ben geçen yıl bir binayı valilik ofisi yapmak için istedim, bana 2 milyon dolar dediler” dedi. Tophane’de bir bina bulunduğunu belirten Hasan Sipahioğlu, istenilme durumunda burasının valilikçe kullanılabileceğini söyledi. Karaloğlu, kaledeki alt yapı sorununun da çözülmesini istedi. Karaloğlu, “Kalede aykırı yapılar bir an önce temizlenmeli. Şu anda bir problem var. Gerekirse yıkılsın” dedi.
ALKÜ 'SELÇUKLU MERKEZİ' KURACAK
Arkeolojik çalışmalar hakkında bilgiler veren Türkmen, “Alanya'da bir araştırma merkezi yok, Alanya Anadolu Selçuklu Araştırma Merkezi’ni hak ediyor” diye konuştu. Karaloğlu, ALKÜ Rektörü Prof. Ahmet Pınarbaşı’dan bu alanla ilgili çalışmalara başlanılmasını isteyerek "Alaaddin Keykubat'ın en önemli eserleri Alanya'da, neden Alanya'da bir araştırma merkezi yok?. Bildiğim kadarıyla Konya Selçuk Üniversitesi'nde böyle bir merkez var. Derhal irtibata geçilmeli ve ortak çalışmalar yapılmalı" talimatını verdi. Rektör Pınarbaşı da adımların en kısa sürede atılacağını söyledi.
'1 YILDA 50 GÜNLÜK ÇALIŞMA YAKIŞMAZ'
Alanya Kalesi’nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarının 50 gün ile sınırlı olduğunu öğrenen Karaloğlu, bu durumun Alanya'ya yakışmadığını ifade etti ve bu sayının artırılmasını istedi. Yılın 12 ayına yayılan bir planlama isteyen Karaloğlu, kaleye bir de kazı evi kazandırılması gerektiğini söyledi. Koruma planı hakkında konuşan Seher Türkmen ise kalenin silüetinin korunması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
'ALANYA KALESİ EN ÖNEMLİ VARLIĞIMIZ'
Toplantının sonunda alınan kararların Alanya'ya hayırlı olmasını dileyen Karaloğlu, "Alanya Kalesi bu coğrafyadaki en önemli varlığımız. Bunu koruyarak kullanalım. Alanya Kalesi’ni yayalaştırmaktan korkmayalım. Öncelik arabanın değil, her zaman insanın. İnşallah bu toplantının aynısını 5-6 ay sonra yapar, kararların tabana yayılmasını sağlarız” dedi. Toplantının ardından ilçe protokolü ile yemek yiyen Karaloğlu, daha sonra teleferiğe binerek Alanya Kalesi’ni gezdi. Karaloğlu, gezi programının ardından düzenlenen kokteyle de katılarak Alanya'dan ayrıldı.

21 Mar 2018 - 16:27 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Halime - Bugün misafirlerimizle Alanya Kalesi'ni gezdik.Öncelikle teleferik ücreti gercekten çok fazla. Bir de ic kale icin ücret ödedik. Dönüs icin teleferigin kacta kapandığını sorduk.17.30 dediler.Tabi biz gezerken saatin farkina varmamisiz.Teleferik icin aldigimiz gidis dönüs biletimizin dönüs kismini kullanamadik.Neyse kızıl kule tarafına dogru yürüyelim, belediye otobüsü görürsek bineriz dedik.Ama belediye otobüsü falan gecmedi.Sanirim belediye otobüsleri artik Kale'ye cikmiyor. Bu bizim icin büyük bir sorun.cünkü özel aracımız yok.4 kisi ve 3 cocuk yürüyerek İskele'ye kadar indik.Ordan da Sekerhane mahallesindeki evimize yürüdük. Yaklasik 3 saat yürüdük.Biz yürümeyi çok severiz ancak ben burda kale ve Alanya belediye otobüslerindeki sorunları anlatıyorum.Bi kere teleferik gidis dönüs olacaksa ve arac trafigine kapatilacaksa kale icinde ve asagiya kadar indirecek ücretsiz servis araclarinin olmasi lazim. kızıl kule tarafina da teferik kurulması lazim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mart 16:27

Çorum Haber