Son dakika! KPSS soruşturmasında flaş gelişme

KPSS'de usulsüzlük iddialarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Savcı Yücel Erkman, daha önce soruşturmayı yürüten eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulundu

KPSS'de

usulsüzlük iddialarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Savcı Yücel Erkman, daha önce soruşturmayı yürüten eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulundu. Erkman, delil niteliği taşıyan kitapçıkların imha edildiğini ve Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'ndeki aramaya katılan polis memurunun operasyonu bir gün önce haber verdiğini belirtti ve eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın bunlarla bağlantılı olduğunu öne sürdü.

"OPERASYONDAN BİR GÜN ÖNCE TELEFON ETTİ"

Erkman, şikayet dilekçesinde, 2010 KPSS'ye ilişkin "delil niteliği taşıyan sınav kitapçıklarının imha edildiğini", "Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğindeki aramaya katılan şüpheli polis memuru Ömer G'nin, aramadan bir gün önce dernek kurucularından Mehmet Hanefi S'yi aradığını ve aynı gün dernekteki bilgisayarlara format atıldığını" belirtti ve Sakınan'ı bunlarla bağlantılı suçladı.

"ÖRGÜTE BİLEREK İSTEYEREK YARDIM ETME"

Şüpheli Öner G'nin ifadesi ve bilgisayarlara format atıldığını gösteren TÜBİTAK raporunu da ekleyen Erkman, suç duyurusunda, Sakınan'a "örgüt üyeliği" veya "örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçlamalarından hangisinin yöneltileceğinin HSYK'nın takdirine bırakıldığı belirtildi.

KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma, Sakınan tarafından başlatılmış ve dosya yaklaşık 4 yıl kendisinde kalmıştı.

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, imha edilen kitapçıklarla ilgili geçtiğimiz hafta KPSS soruşturmasını yürüten Savcı Yücel Erkman’a ifade vermiş ve kitapçıkların imha edilmesi süreciyle ilgili bilgi vermişti. Demir ifadesinde 'Bu talimatı yazan imhasında sakınca görmeyen dönemin soruşturma savcısı Şadan Sakınan’dır. Bu emrin kanunsuz bir emir olduğunu ben değerlendiremezdim” demişti.

2011'DE İMHA ETMEYİN DEDİ

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, kitapçıkların imha konusunu savcıya sorduklarını, Savcı Şadan Sakınan’ın 24 Şubat 2011'de “imha işlemlerinin ertelenmesi ve tüm evraklarını muhafaza edilmesi” yanıtı verdiğini anlattı.

Demir, daha sonra Savcı Sakınan’a 2010 KPSS’ye ait sınava giriş ve kimlik belgelerinin imhasıyla ilgili talimatını sorduğunu belirterek, “Sakınan’dan 31 Mayıs 2011 tarihli aldığımız yazı üzerine soruşturmaya konu 2010 KPSS’nin sınav giriş ve kimlik belgelerini imha ettik. Sınav kitapçıklarını imha etmedik” dedi.

SAVCI ADLİ EMANETE ALMALIYDI

Demir, daha sonra 2008, 2009 ve 2010 yıllarındaki tüm sınavlarla ilgili soru kitapçıklarını ve cevap kağıtlarının yasal bekleme süresi dolması nedeniyle evrakların imhası konusunda tekrar savcıdan görüş sorduklarını anlatarak, “Savcı Sakınan'ın yasal bekleme süresi tamamlanmış sınav evraklarının imhasında sakınca bulunmadığına dair 1 Mart 2012 tarihli görüş yazısı uyarınca 2010 KPSS soru kitapçıkları dahil, diğer sınavlarla ilgili evrakları imha ettik. Soruşturmayı sürdüren savcının bu kitapçıları adli emanete alması gerekirdi” değerlendirmesi yaptı.

KANUNSUZ EMİR OLDUĞUNU BİLEMEM

Savcının, “suç teşkil eden emri yerine getirmemeniz gerekiyordu” sözü üzerine Demir, “Bu talimatı yazan imhasında sakınca görmeyen dönemin soruşturma savcısı Şadan Sakınan’dır. Bu emrin kanunsuz bir emir olduğunu ben değerlendiremezdim” dedi. “2010 KPSS’de soruların sızdırılması ilgili ne düşünüyorsunuz, başka sınavların soruları sızdırılmış olabilir mi” sorusuna da Demir, “2010 KPSS Eğitim Bilimleri testinde soruların adayların sınavdan önce eline geçtiğini kanaatine bende sahibim. 2012 Hâkimlik sınavında da benzer durum vardı. Sınavı iptal ettik suç duyurusunda bulunduk” yanıtını verdi.

16 Nis 2015 - 10:40 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber