Şoförler eğitildi

ALANYA Belediyesi ile Şoförler Odası'nın ortaklaşa yürüttüğü "Herkes İçin Alanya" projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitim programı, Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi'nde başladı.

Tolga ŞİLİL Eğitim programının ilk dersinde psikolog Esra Yemez, halk otobüsü şoförlerine engellilerle nasıl diyalog kurulacağını anlattı. Yemez, engellilerle sağlıklı iletişim kurmanın ilk şartının empati yapmak olduğunu, herkesin potansiyel engelli adayı olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. Yemez, eğitime katılan şoförlerin bir grubuna görme engelli rolü oynattı. Görme engelli rolü yapan şoförleri, engeli olmayan şoförler kollarından tutarak yürüttü. Yemez, bir şoförden de sandalyeye oturarak ve yürüme engelliymiş gibi hareket ederek kürsüdeki kalemi almasını istedi. Daha sonra şoförlere engelli olmanın nasıl bir duygu olduğunu soran Yemez, "İşte biraz onlar gibi düşünürseniz, onların nasıl zorluklar çektiğini, sıkıntılarını çok daha iyi anlarsınız. Bu zaten uygulamalarımızda da ortaya çıktı" dedi. Ders sonunda, uygulamalı taşıma eğitimi verildi. Uygulama kapsamında şoför Demir Arslan, kullandığı halk otobüsüyle Atatürk Anıtı önündeki duraktan, tekerli sandalye ile bekleyen bedensel engelli Hıdır Selam, koltuk değneği ile yürüyen Münir Altıoğlu ve işitme engelli Savaş Buhan'ı aldı. Araç şoförü Arslan, durakta araçtan inip araçta bulunan rampayı indirerek bedensel engellilerin otobüse kolay binmesini sağladı. İşitme engelli genç de şoförle beden diliyle konuşup anlaştıktan sonra otobüsün engelliler için ayrılan koltuğuna oturdu. Vatandaşların ilgiyle izlediği uygulama sırasında psikolog ve uzmanlar da hazır bulundu. Bedensel engelli Selam, gazetecilere yaptığı açıklamada, uygulama için belediye yetkililerine teşekkür etti. Uygulama sayesinde engellilerin daha rahat yolculuk yapacağını, bunun da daha fazla engellinin sokağa çıkmasını sağlayacağını söyledi. Selam, engelliler için ayrı araç tahsis edilmesi yerine her otobüste engelli kontenjanı bulunmasının, engelli-engelsiz ayrımını önleyeceğini vurguladı. Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Proje Koordinatörü olan bedensel engelli Münir Altıoğlu da yaptığı açıklamada, Alanya Belediyesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile "Herkes İçin Alanya" projesini hayata geçirmek için protokol imzaladığını hatırlattı. Altıoğlu, "Bu da o proje içindeki uygulamalardan biri. Kaldırım düzenlemesiyle iş yerlerinin donanımıyla ve toplu taşıma araçlarının engellilere uygun hale getirilmesiyle Alanya, gerçekten de engelliler için daha rahat bir yaşam merkezi haline gelmiştir" dedi. Altıoğlu, uygulama sayesinde Alanya'nın, engelli turistler tarafından da tercih edilen bir yer olabileceğinin altını çizdi.

#

02 Mar 2012 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber