Sendikada 'Yönetim' isyanı

Eğitim Bir Sen Alanya Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, sendikada Şube Başkanı Hacı Mehmet Altuntaş'ın tek adam yönetiminin hakim olmaya başladığını belirterek, istifalarını sunduklarını duyurdular

EĞİTİM

Bir Sen Alanya Şubesi son günlerde çalkantılı bir süreç geçirmişti. Eski üyelerden o süreçle ilgili şok bir açıklama geldi. Sendikanın eski Başkan Vekili Muharrem Uğurlu, eski başkan yardımcıları Saniye Mecek ve Adem Arıkan, sendikada yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptılar. Uğurlu, Mecek ve Arıkan'ın açıklamaları şöyle: 

"Alanya'da olağan dışı bir süreç yaşıyoruz. Biz Eğitim Bir Sen eski yönetim kurulu üyeleri olarak, bu süreç içerisinde sendikamızın zarar görmemesi adına sessiz kalmayı tercih ettik fakat gelinen son nokta bu açıklamayı zorunlu kıldı.

'ŞAHSİ MÜCADELEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'

Son bir iki seneye kadar Alanya'da samimi bir şekilde çalışan, mücadele eden bir ekip vardı. Bu ekip güzel şeyler yaptı, sendikayı bugünlere taşıdı. İmam hatip ortaokullarının birleştirilerek küçültülmesi kararının karşısında, bizimde bilfiil içerisinde olduğumuz bir mücadele verdi ve Allah'a şükür de kazandı. Ardından Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne müdür atanma sürecine girildi. Tabiki bu süreç sancılı bir süreçti. Sendikamız bu noktada bir irade gösterdi ancak başarılı olamadı. Bu noktada acizane bizim hatamızın bir lisan yanlışı ve olayın kurumsal bir yapıdan çıkarılarak şahsi mücadele haline dönüştürülmesi olduğunu düşünüyoruz.

'SENDİKA BİTTİ DENİLİYORDU'

Süreç içerisinde artık Alanya'da sendika deyince sadece birkaç kişi ve bunlar üzerindeki spekülasyonlar akla gelmeye başladı. Amaç her ne kadar meşru olsa da yöntemin doğru olmaması bizi amacın meşruluğundan uzaklaştırmakta, bu anlamda sendika her geçen gün kan kaybetmekteydi. Hatta Alanya'da artık 'sendika bitti' sözleri sarf edilmeye başlanmıştı. Bu süreç içerisinde yönetimde bulunan arkadaşlar sendikayla çeşitli vasıtalarla irtibat halinde olan, bulundukları konumlarda ellerinden geleni yapmaya çalışan arkadaşlardı. Eski yönetim de yenilenme isteğini kendi içerisinde ifade etmekte, bununla ilgili olarak tarafımızdan birkaç arkadaşla görüşülmekteydi. Neticede mevcut başkan Hacı Mehmet Altuntaş bizlere bu sendikayı yeniden ayağa kaldırmak gerektiğini belirterek 'Bunun için halk tarafından sevilen, sizin gibi arkadaşlar görev almalı" şeklindeki düşüncesini ifade etmişti. Bizler de bu görevi kabul ederek Altuntaş ile yola çıktık.

'BAŞKANIMIZA GÜVENİYORDUK'

Başkanımızın en büyük söylemi "Biz eskinin devamı değiliz" şeklindeydi. Bizim isteğimiz de bu yöndeydi. Bu söylem herkes tarafından kavganın, uygun olmayan lisanın ve eski yöntemin geride bırakılacağı şeklinde yorumlandı. İnsanlar ve üyelerimiz arasında teveccüh gördü. Sonuçta bu söylem yeni yüzlerle de tasdiklenince belli bir güven sağladı ve Alanya'nın tarihinde olmayan bir katılım ve farkla seçimi kazandık ancak çok yoğun bir gündem bizi bekliyordu. Önümüzde tekrar sendikayı ayağa kaldırmak, üyelerimize kırılan şevkini tekrar kazandırmak, özlük sorunları, kültürel faaliyetler, Alanya'nın eğitim problemleri gibi birçok başlık vardı. Seçim sonrasında Alanya Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er'i ziyaret ederek iyi niyet beyanımızı sunduk. Hatta başkanımızın Er'i önceden tanıdığı, iyi bir süreç geçireceğimiz, hatta Milli Eğitim Müdürlüğü mücadelesinin içerisinde de çok da isteyerek bulunmadığı şeklinde ifadeleri vardı. Biz bu noktada başkanımıza güveniyorduk ve arkasındaydık.

'NAHOŞ DİYALOGLAR YAŞANDI'

Ancak okul müdürü atamaları sırasında Alanya Milli Eğitim Müdürü Er ve Altuntaş'ın arası açıldı. Nahoş diyaloglar yaşandı ve bu durum sürekli hale gelmeye başladı. Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü ile yönetim kurulunun bu süreçte sürekli kavga odaklı olarak yürüttüğü ilişkiler yönetimde rahatsızlıklara ve görüş ayrılıklarının oluşmasına neden oldu. Yönetim kurulunun çoğunluğunun görüşü sendika olarak üyelerin özlük hakları, eğitim camiasının sahada karşılaştığı sorunlar gibi üyelerimizin talep ettiği faaliyetlere mesaimizi harcamamız, farklı alanlarda kendimizi göstermemiz ve fikrimizin alınmasını talep eden değil, fikri talep edilen büyük bir güç haline gelmek şeklinde idi. "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" düsturu ile hareket edilmesi tarzında genel bir kanaat oluşmuştu. Bu talebe başkanımız tarafından itiraz edilmiyor ancak uygulamaya gelindiğinde yönetim kurulunda gündemi başkan belirliyor, diğer görüş ve düşünceler sadece dile getirilme seviyesinde kalıyordu.

'TEK ADAM YÖNETİMİ HAKİMDİ'

Yönetimce tartıştığımız ve karara bağladığımız bazı konularla ilgili olarak bile bazen Başkan Altuntaş, alınan kararların tamamen dışında, hatta tam tersi söylem ve davranışlarla bizleri kayda almadığını gösteriyor, bizi ve sendikayı bağlayacak fiilleri şahsi olarak uygulamaya koyuyordu. Başkanımız yapılan eleştirileri ise "Siz bilmezsiniz, anlamazsınız" gibi cevaplarla kulak ardı ediyordu. Artık yönetim başkanın peşinde, gel dediğinde gelen, git dediğinde giden, fikri sorulmayan bir yapı haline gelmeye başlamıştı. İstişarenin olmadığı tek adam yönetimi hakimdi. Başkanın tek adam olarak aldığı kararların hem yönetim kurulu üyelerinin şahsına, hem de sendikamızın varoluşuna zarar verdiği kanaatindeydik. Bu anlamda başkana yapılan tüm itidal çağrıları havada kalıyor, yönetim etkisini kaybediyordu. Dava konusunda farklı düşünen yoktu ancak davanın faydası için alınacak kararlar birlikte istişare ile belirlenmeliydi, birlikte hareket edilmeliydi.

'KAYMAKAMI KAYMAKAMA ŞİKAYET ETTİ'

En nihayetinde son süreçte Alanya Kaymakamı'nın mahkeme kararı ile değişim sürecine gelindi. Sürecin başında sendikal bir duruş sergilenmemişken, sürecin sonundaki gelişmeleri Altuntaş bir fırsat bilerek sendikanın geleceğini etkileyecek bu konuda tek başına bir tavır takındı. Bununla ilgili ne yönetimde bir karar alındı, ne de istişare edildi, tartışıldı. Yönetim kurulundaki arkadaşlar böyle bir mücadelenin doğru olmadığını başkanın kendisine izah etti. Bu yöntemi benimsemediklerini söylediler. Bunun üzerine kaymakam yanında yaptığı, eski kaymakamı yeni kaymakama şikayet eden, süreci ve siyaseti eleştiren basın açıklaması ki öncesinde uygulamalara hiçbir açık tepki göstermemişken, hiçbir şeyden haberi olmayan yönetim kurulu üyesi arkadaşları şaşkına çevirdi. Akabinde süreci değerlendirdiğimizde başkanımız Altuntaş bütün çağrılarımıza rağmen bundan dönmeyeceğini, geri adım attığı takdirde "Altuntaş bitmiştir, ben biterim" diyerek olayı şahsi mesele haline getirdiğini gösterdi. Biz hiçbir zaman 'ben' diyerek hareket etmedik. 'Biz' düşüncesi bizim şiarımızdır fakat anlayışı başkanımızda göremedik. Neticede uyarılarımız fayda vermedi, şahsileşen bu mesele her gün Altuntaş'ın sosyal medya üzerinden gündem yaratmak adına verdiği beyanatlarla devam etti ancak süreçte artık sendika Alanya'da üyelerin sadece genel merkeze ve davaya bağlılıkları nedeniyle dahil oldukları bir kurum haline geldi. İtibar kaybetti. Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü'nü, kaymakamlık makamını, siyasi çevreleri, sivil toplum örgütlerini karşısına alan, her makam ve kurumla kavgaya tutuşan bir yapıya döndü. Durum itibariyle bütün yönetim kurulu üyeleri mevcut başkanla sendikal faaliyet yapmama konusunda hemfikir olduğunu beyan etti. Bunun ilanı olarak istifalarımızı temsilciliğimize sunduk ancak sendikaya zarar gelmemesi adına bir açıklama yapmadık. İnfial yaratmamak adına itidalimizi koruduk. Bir üst makam olarak Antalya şubemize durumu ilettik. Genel merkezimizin vereceği kararı bekledik. Gelinen sonuç halkın malumudur. Genel merkezimiz yönetim kurulunun toplu istifası ile düşen yönetimin yerine Altuntaş başkanlığında yeni bir yönetimi görevlendirdi. Bu noktada bizlere teveccüh gösterip hizmet bekleyen tüm üyelerimiz ve dostlarımızdan zorunlu olarak ortaya çıkan bu durumdan ötürü haklarını helal etmelerini istiyoruz. Yoksa yapılacak daha çok işimiz vardı. Bu yeni yönetimin içerisinde bizimle beraber istifa eden üç arkadaşımızın ismi de Altuntaş tarafından listeye eklenerek genel merkeze onaylattırıldı. Bu konudaki takdirlerini arkadaşlarımızın kendisine bırakıyoruz. Eğitim Bir Sen üyelerimize ve kamuoyuna saygılarımızla beyan olunur."

30 Nis 2015 - 11:43 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber