Sahilde köpek yasağına tepki

Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu Başkanı Evrim Çelik, köpeklerin denize ve sahile girme yasağına gerekçe gösterilen mavi bayrak kriterine savaş açtıklarını belirterek, "Hayvanlardan izole edilmiş bir doğa istemiyoruz" dedi

ANTALYA

Barosu Hayvan Hakları Kurulu Başkanı Evrim Çelik, köpeklerin denize ve sahile girme yasağına gerekçe gösterilen mavi bayrak kriterine savaş açtıklarını belirterek, "Hayvanlardan izole edilmiş bir doğa istemiyoruz" dedi.
Konyaaltı Sahili'nde donla denize girmenin yasaklandığı 'Sahil Kullanım Talimatı' kapsamında köpeklerin sahile sokulmasının yasaklanması, tepki çekti. Avukat Evrim Çelik, 1993 yılında mavi bayrak programının uygulanması amacıyla kurulan TÜRÇEV'i, özellikle köpeklerin ve diğer evcil hayvanların plajlara ve denize sokulmaması kriterini içeren 23'üncü maddesini protesto ettikleri açıkladı. Evrim Çelik, şöyle dedi:
"Adı çevre vakfı olan ve sağlıklı, doğal bir çevre sağlanmasını hedef alan ülkemizde TÜRÇEV ve yurt dışında FEE adlı kuruluşlar hayvanlardan izole edilmiş bir çevre sağlamak için kriterler koymakta ve bunu sağlayan plajları mavi bayrakla ödüllendirmektedirler. Biz hayvanlardan izole edilmiş bir doğa istemediğimiz gibi hayvanların yaşam alanlarının gitgide sınırlandırılmasına da karşıyız. İnsanlar ve hayvanlar hepimiz bu doğanın bir parçasıyken sözde 'insan menfaati' düşünülerek bir parçası dışlanmış doğada yaşamayı reddediyoruz. Bu dünya hepimizin. İnsan, hayvan hep beraber yaşamak için herkesi protestoya davet ediyoruz. Mavi bayrağa bayrak açıyoruz. Çevreci öyle olunmaz böyle olunur. Mavi bayrak uygulaması yapan plajlara gitmemekle ilk adımı atabilirsiniz, çünkü unutmayın ki onlar dostlarımızı istemiyor."
YASAĞI GETİREN O KRİTER
Avukat Çelik, "İşte mavi bayrak kriterlerinin hayvanlarımızın yaşam alanlarını parselleyen, hayvanlarımızı hiçe sayan maddesi. Şimdi söyleyin içinizde hala mavi bayraklı plaja gitmek isteyen var mı?" diyerek, o yasağa neden olan kriteri de açıkladı.
"Kriter 23: Köpekler ve diğer evcil hayvanların plaja girişleri katı bir şekilde kontrol edilmelidir. Mavi bayraklı plajlarda köpek ve evcil hayvanların girişine sadece plajın arka kısmında bulunan park, yürüyüş ve gezinti alanlarında ve ancak plaj yetkilileri ile yerel ve ulusal mevzuat izin veriyorsa izin verilir. Bu alanlardaki havyanlar kontrol edilmelidir. Köpekler ve diğer hayvanların ana plaja ve yüzme alanına girmelerini engellemek için bir 'köpeksiz bölge'nin oluşturulması tavsiye edilir, ancak görme engelliler için kılavuz köpekler bunun dışında tutulur. Başıboş hayvanlar içinse plajlardan uzaklaştırmak için sistemler oluşturulmalıdır. Ayrıca, başıboş hayvanların plaja girişini engellemek için önlemler alınmalıdır."

31 Tem 2014 - 10:59 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber