Orman'dan ceviz ormanı

16 değişik köy ile mevkide, badem ve ceviz ormanı kurulması için çalışmalara başlandı

ALANYA

OrmanİşletmeMüdürü Cihat Yıkıcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "Bozuk ormanlarımıza meyveli-gelir getirici türler dikerek hem ormanlarımız verimli hale getirilecek hem de köylülerimizin gelir elde etmesi sağlanarak kırsal kalkınmaya hizmet etmiş olacağız. Öncelikle sahaların tespiti yapıldı. 16 değişik köyde toplam 110 hektar alan belirlendi. Bu sahalarda etüt ve toprak hazırlığı çalışmalarına başladık. Önümüzdeki günlerde fidan dikimlerine başlayacağız. Bu yıl ilkbaharda Köleçalı Yaylası'nda 320 dönüm alanda 3 bin 600 adet aşılı ve aşısız ceviz fidanı diktik. Aşısız olan ağaçlara yöreye uygun türlerle aşılama yapılacak. Bunun yanında bin 100 dönüm alanda 7 bin adet ceviz ve 21 bin adet badem fidanı dikilecek. Özellikle kırsal kesimde yaşayan insanların aile bütçesine katkı sağlanacak. Gelir getirici türlerle yaptığımız ağaçlandırma çalışmaları sonucunda kurulan badem ve ceviz ormanlarının bakımları üç yıl işletme müdürlüğünce yapıldıktan sonra köydeki hane sayısı baz alınarak kura yöntemi ile hanelere bu fidanların dağıtımı yapılacak. Ceviz için cazibeli sulama sistemleri de kuracağız. Koruma ihtiyacı olan sahalara dikenli tel ihatası yapılacak. Bu çalışmaların yapıldığı sahalar daha sonra sertifika ile her hane başına 30-50 fidan düşecek şekilde köy halkına teslim edilerek bu ağaçlardan gelir elde edilmesi sağlanacak. Köylülerimiz bundan sonra bu fidanların bakımını yapacak ve meyvesinden tarife bedeli ile yararlanacak. 2014 yılı mayıs ayı sonuna kadar bu çalışmalar tamamlanmış olacak. Yapılan çalışmalarla köy halkının bu ağaçlardan gelir elde etmesi hedefleniyor."

07 Ara 2013 - 00:06 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber