Ocak'ta ihracat düştü

İhracat Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 azalışla 10,8 milyar dolar oldu. İhracat yeni yıla düşüşle başladı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ocak ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 azalışla 10 milyar 803 milyon 970 bin dolar oldu. 12 aylık ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artışla 156 milyar 118 milyon 816 bin dolara yükseldi. Orta Vadeli Program'a göre ihracatın yıl sonunda 173 milyar dolar olması bekleniyor.

İMALAT SEKTÖRÜNDE DARALMA VAR

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında üretim ve yeni siparişlerdeki düşüş öncülüğünde daralmaya işaret eden 50'nin altına indi. İstihdam keskin artışını sürdürürken, şirketlerin girdi maliyetleri beş buçuk yıldan uzun bir sürenin en zayıf artışını kaydetti.

BÜYÜMEYE ARA VERİLDİ

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Aralık ayındaki 51.4 düzeyinden 49.8'e gerileyerek sektörde beş aydır devam eden büyümeye ara verildiğini gösterdi. Sektörün bu ay kaydettiği daralma en son geçen sene Haziran ve Temmuz döneminde gözlenen daralmadan daha hafif düzeyde gerçekleşti. Faaliyet koşullarındaki bozulmanın temel sebebi yeni siparişlerdeki daralma oldu. Dört aydır ılımlı artışa işaret eden seviyelerde bulunan yeni siparişler alt endeksi Ocak ayında 47.8'e gerileyerek Temmuz 2013'ten bu yana en sert düşüşü kaydetti.

SİPARİŞLER GERİLEDİ

İhracat siparişleri alt endeksi de Temmuz 2013'ten bu yana en keskin düşüşü kaydederek Aralık ayındaki 50.4 düzeyinden 47.2'ye geriledi. Şirketler düşüşün kısmen Ortadoğu ve Ukrayna'daki istikrarsızlıktan kaynaklandığını belirttiler. Sektör üretiminde altı aydır devam eden büyüme de yerini ılımlı bir daralmaya bıraktı. Aralık ayında 51.9 olan alt endeks Ocak ayında 48.9'a indi. Şirketlerin ankete verdikleri cevaplar imalat sektöründe enflasyon baskılarının hafiflediğine dikkat çekiyor. Girdi maliyetlerindeki 68 aydır kesintisiz devam eden artış süreci devam etmiş de olsa, söz konusu dönemin en zayıf artışı kaydedildi.

İSTİHDAM YARATMA HIZINI KORUDU

Şirketler liranın değer kaybetmesi nedeniyle ithal ürün fiyatlarının baskı altında kaldığını ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün deflasyonist etkilerinin görüldüğünü belirttiler. Buna karşılık fabrika çıkışı ürün fiyatları art arda ikinci ayda da değişim kaydetmedi. Sektör Aralık ayında üç yılın zirvesinde olan istihdam yaratma hızını ise korudu. İstihdamı 2009 ortasından bu yana artıran imalatçılar, çalışan arttırma kararı alırken bu yıl için olumlu görünüm, yeni projeler ve kapasite artırım çalışmalarını göz önüne aldıklarını ifade ettiler.

İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

02 Şub 2015 - 21:36 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber