O projede şaşırtıcı rakam!

ABD, Suriyeli ‘ılımlı muhaliflere’ yönelik eğit-donat programı kapsamında, yürüttüğü ‘titiz güvenlik araştırmalarından’ dolayı IŞİD'e karşı mücadele etmek için sadece 60 kişiye eğitim verildiğini açıkladı

ABD

Savunma Bakanı Ash Carter, ABD Senatosu’nda yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı savaşması için şu an sadece 60 kişiye eğitim verdiklerini belirtti, “Daha fazla militanı programa dahil etmek için titizlikle yürüttüğümüz güvenlik araştırma sürecimizi basitleştirmeye çalışıyoruz” dedi. Eğit-donat programı kapsamındaki savaşçı sayısını artırmaya çalıştıklarını söyleyen Carter, “Eğitim müfredatımızı iyileştirmeye, ılımlı muhalefete erişimimizi artırmaya ve ilk eğittiklerimizden aldığımız dersleri eklemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Beyaz Saray, bu sayının 'açık bir şekilde yeterli olmadığını' belirtti.

Mayıs ayında Ürdün’de ve daha sonra Türkiye’de başlayan eğit-donat programı, her yıl ‘ılımlı muhalefetten’ 5 bin 400 silahlı kişiye eğitim vermeyi amaçlıyor.

"1500 savaşçı tamam"

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, Haziran ayında 1500 savaşçının eğitimi tamamladığını açıklamıştı. Bakanlık sözcüsü Warren, projenin "beklenmedik gecikmeler" nedeniyle yavaş ilerlediğini söylemişti.

Mayıs ayında ABD Savunma Bakanı Ash Carter, programa katılan Suriyeli muhaliflere maaş ödenmesinin gündemde olduğunu söylemiş ancak miktarı belirtmemişti.

ABD’nin eğit-donat programına 6 bin Suriyeli muhalif başvurdu.

Ürdün'de başladı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 8 Mayıs’ta, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının ilk bölümünün Ürdün'de başladığını duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, 26 Mayıs'ta programın Türkiye’de başladığını açıklamıştı.

ABD ile Türkiye arasındaki 'eğit-donat' anlaşması geçen Şubat ayında arasında imzalanmış, ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı. Kırşehir'deki Şehit Bahtiyar Aydın Kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı.

Üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında Suriyelinin eğitilmesi planlanıyor. Bunlardan 1500-2000 kadarının Türkiye'de eğitim göreceği, geri kalanlarının ise Ürdün ve Suudi Arabistan'da eğitileceği açıklanmıştı.

Washington yönetimi programda eğitim görenlerin sadece IŞİD'le mücadelede değerlendirileceğini vurguluyor. Türkiye ve Suriyeli muhalifler ise Şam rejimine karşı savaşmaları konusunda ısrarcı olmuştu. Ancak anlaşma metninde eğitilen milislerin kime karşı savaşacağı açıkça belirtilmiyor. (Reuters)

08 Tem 2015 - 09:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber