Kornişonlar elde kaldı

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi, Rusya'ya dikenli salatalık (kornişon) ihracatı yapan Gazipaşa’da da büyük krize yol açtı

RUSYA'YA

günlük 35-40 TIR olmak üzere yıllık 120 bin ton kornişon ihracatı yapılan Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali'nde paketlenen kornişonlar ihracatçının elinde kaldı.

'ÜRÜNLER DEPOLARDA KALDI'

İhracatçı Halil Çelik, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının vurulmasının ardından kornişon yüklü TIR'ların Rusya'ya giriş yapamadığını belirterek, 1.40 TL olan kornişon fiyatının ise bir günde 40 kuruşa düştüğünü söyledi. Çelik, "Firma olarak bizim mal yüklü 3 TIR'ımız yolda bekliyor. Şu anda paketlenmiş 100 ton ürünümüz var. Bu ürün dalından koparıldıktan sonra en geç 2 gün içinde paketlenip ihraç edilmezse çöpe atılır. Şu an bunları ne yapacağımızı bilmiyoruz. Turşu imalatçılarına satmak için uğraşıyoruz, onlar da 20 kuruştan fazla vermiyor, 2 günde depolarımızda paketlenmiş bekleyen mallarımızı gönderemezsek çöpe atacağız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

'SESİMİZİ DUYAN YOK'

Yetkililere seslenen Çelik, "Bizi dikkate alan veya sesimizi duyuracak bir yetkili görmedik. Turizmci, tekstilci her zaman gündeme getiriliyor. Gazipaşa'ya yardımcı olmalarını bekliyoruz, ihracatçılar çok büyük sıkıntı içersinde özellikle siyasiler Gazipaşa'ya gelsin, en azından bize yol göstersin" dedi.

'ZARAR ÇOK BÜYÜK OLACAK'

Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Ali Sönmez, ihracatçıların sorunu ile ilgili bir toplantı düzenlediklerini ve acil çözüm beklediğini söyledi. Sönmez, "Antalya İhracatçılar Birliği, Türk Haller Birliği Federasyonu'na ulaştık. İhracatçılarımızın sıkıntısını dile getirdik. Gıda Tarım Bakanlığı'nda bir toplantı yapılacağını, sonucunun iletileceğini söylediler. Rusya'ya yapılan ihracatın yüzde 37'si Akdeniz Bölgesi'nden, çoğunluğu da Gazipaşa'dan yapılıyor. Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişip ihracat sorununun bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Gazipaşa'dan geçen yıl 57 milyon lira civarında Rusya'ya ihracat yapıldı. Bu yıl sezon yeni açıldı. Böyle devam ederse zarar çok büyük olacak" diye konuştu.

27 Kas 2015 - 10:47 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber