‘İşçi çıkarmaya başladık’

Turizm sektörü için 2015 zor geçiyor. TÜROFED Başkan Yardımcısı Çorabatır "Rus uçaklarına destek verileceği söylendi. Kime destek verildi belli değil. İşçi çıkarmaya başladık. Sektör sorunlarıyla başbaşa bırakıldı" dedi

BU yıl turizmde ard arda gelen olumsuzluklar sektörü bir hayli sıkıntıya soktu. Rusya’da yaşanan ekonomik kriz sonrası azalan Rus turist sayısı, havaların bir türlü ısınmaması, Avrupa’dan gelen turist sayısındaki düşüş, öğrencilerin üniversite ve lise tercih sürecinin devam etmesi, bir de Ramazan ayında Türk turistlerin tatili çok fazla tercih etmemesi özellikle sahil bölgelerindeki otellerin boş kalmasına neden oldu. Yaşanan bu gelişmelerin sektör zorladığına dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, turizmcilerin ve otelcilerin hiçbir destek görmediklerini söyledi.

İŞÇİ ÇIKARIYORLAR

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı azalmasın diye uçaklara destek verileceğini hatırlatan Çorabatır, “Ancak kime ne destek verildi hiçbir şey bilmiyoruz. Destekler ne kadar işe yaradı onu da bilmiyoruz” dedi. Kendi otellerinde geçen yıl 450 kişi çalıştırdığını ancak bu yıl çalışan sayısını 350’ye düşürmek zorunda kaldığını belirten Çorabatır şunları söyledi: “Doluluk oranları böyle giderse 300’e de düşürebiliriz. Otellere mal tedarik edenler de etkileniyor. Geçen yıl 50 ton et alımı yapmıştım bu yıl ise 30 ton et aldım. Çünkü önümüzü göremiyoruz.”

Belirli pazarlarda çok ciddi düşüş yaşandığına işaret eden Çorabatır, “Rusya, Belçika, Hollanda ve İskandinav pazarlarında çift haneli düşüşler yaşanıyor. Rusya’daki açığı kapatacak bir gelişme de yok. Özellikle Antalya bölgesinde durum böyle. Ancak Marmaris, Bodrum ve Fethiye’de de azalma var. Ayrıca gelen turistlerin de geceleme sayıları düştü” dedi.

SIKINTI YAŞANIYOR

Bu yılın ilk 5 ayında gelen turist sayılarının pek iç açıcı olmadığını kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık da “Sadece Antalya’da geçen yılın aynı dönemine göre 300 bin kayıp var” dedi. Otellerin doluluk oranlarının bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Ayık, “Yan yana olan otellerin bile dolulukları farklılık gösteriyor. Doluluk oranları hakkında o yüzden net birşey söyleyemiyoruz. Ancak açık olan birşey var ki bu yıl turizm sektöründe bir ‘sıkıntı’ yaşanıyor” dedi.

‘İSTİHDAM YÜZDE 7 DÜŞER’

Geçen yıl Antalya’da turizm sektöründe 190 bin kişinin istihdam edildiğini ifade eden Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya krizi ile Antalya’daki işletmelerde çalışan sayısının azaldığını bildirdi. Hacısüleyman, turistik otellerde istihdamda da yüzde 7 düşüş olabileceğini kaydetti.

22 Haz 2015 - 00:24 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber