İnsaf çağrısı

Alanya ekonomisinin 2015’de zor bir süreçten geçeceğini söyleyen oda başkanları, esnafla kira sözleşmesi imzalayacak dükkan sahiplerine seslendiler: Elinizi vicdanınıza koyun

ESNAFI muallak bir turizm sezonu beklediğini söyleyen Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp, yeni sezonda esnafla anlaşma yapacak dükkan sahiplerine seslenerek "Ellerinizi vicdanınıza koyun" dedi. Mülk sahiplerinin 2015’de kira bedellerini makul seviyede tutmasını isteyen Yenialp, "Bunun öncesinde de esnafın mutlaka ayağını yorganına göre uzatması gerekiyor. Esnaf hesabını iyi yapmalı. Gerek Rusya, gerekse diğer ülkelerdeki daralma nedeniyle 2015'in ciddi anlamda çok iyi geçeceğini zannetmiyoruz. Bu nedenle alımlar yapılırken, dükkan kiraları konuşulurken eskisi gibi afaki rakamlar değil, uygun olan rakamlar konuşulmalı. İlla ki bir turizm olacak. Turizm sona erecek diye bir şey söz konusu değil. Alanya'da bu doğa, güneş, tarih olduğu müddetçe turisti çekeceğiz. Turist Alanya'ya gelecek ama önümüzde nasıl olduğu muallakta olan bir sezon var gibi görünüyor. Turist getiren firmaların iflas etmeleri nedeniyle hesabımızı iyi yapmamız gerekiyor. Tadilat, mal alımı yapılırken ve dükkanların kiralarını konuşurken buna göre hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.  

'ESNAFA SAHİP ÇIKSINLAR'

Esnafa sahip çıkmaları için dükkan sahiplerine çağrıda bulunan Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir, "Dükkan sahipleri de piyasayı görüyor. Ellerini vicdanlarına koyup esnafa yardımcı olsunlar. Çünkü euro, dolar beklenmedik bir şekilde çok yükseldi. Alanya'da TL ile tutulan dükkanlar turizm merkezinde çok az. Bu gibi dükkanlar sahilden uzak bölgedeki mahallelerde bulunuyor. Bu mahallelerdeki esnafın turizm açısından bir gideri yok. Bu nedenle şehir merkezinde bulunan esnafa muhakkak bir indirim uygulanmalı. En azından geçtiğimiz seneki TL değeri ne kadar ise kirayı bu seviyeye düşürebilirler. Esnaf tuttuğu dükkana geçtiğimiz sene 20 bin TL ödüyorsa şu anda 30 bin TL'ye yakın para ödüyor. Bu durumu dükkan sahiplerinin vicdanlarına bırakıyoruz. Dükkan sahiplerine bir şey de diyemiyoruz. Bize "Sen ne karışıyorsun!" bile diyebilirler ancak bu şekilde indirime giderlerse esnafa yardımcı olmuş olurlar. Alanya turizmde sadece Rusya'ya bağlı olmasa da şehre yüzde 70'in üzerinde Rus turist geliyor. Esnafın başında olan bir yönetim olarak bunun farkındayız. Yaşanan krizlerden dolayı gelen turist de tatile gelemeyecek. Bu durumda muhakkak dükkan sahiplerinin indirime gitmesi gerekiyor. 2015'le birlikte dükkan sahiplerinin esnafa yardım elini uzatmaları lazım" şeklinde konuştu.

'ESNAF BİRLİK OLMALI'

Esnafla sürekli görüşmeler yaptığını belirten Demir, "Esnafımız ben dükkandan çıksam, dükkan sahibi 5 bin daha fazla para verebilecek başka bir kiracı bulabiliyor diyor. Bu nedenle biraz da olsa esnafta da kabahat var. Esnaf birlik olsa, kardeşim biz tutmuyoruz deseler, dükkan sahibi ne yapacak? Çarşı merkezi birlik olup, çarşıyı bıraksalar ne olacak ama bu dayanışma esnafta yok. Yani biri dükkandan çıkarsa yandaki o dükkanı ben tutarım diyor. Böyle garantiler olduğu için dükkan sahibi indirim yapmak istemiyor. Çünkü dükkan sahibi başka bir esnafın o dükkanı tutacağını biliyor" dedi.

29 Ara 2014 - 09:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber