Gökyüzünde son şölen

Dünyadan bu yıl izlenebilen sekiz göktaşı yağmurunun sonuncusu ve en büyüğü Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru, 13 Aralık gecesi en yoğun dönemine ulaşacak

DÜNYADAN bu yıl izlenebilen sekiz göktaşıyağmurunun sonuncusu ve en büyüğü Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru, 13 Aralık gecesi en yoğun dönemine ulaşacak. Bu son gökyüzüşöleninde dünyaya 1 saatte 120'ye yakın irili- ufaklı göktaşı düşecek.

Yılın en büyük gökyüzü şöleni olan Geminid göktaşı yağmuru, bu yıl en etkin dönemini 13 Aralık'ı 14 Aralık'a bağlayan gece izlenebilecek. Gökyüzü şöleninde, saatte 120'ye kadar göktaşı görülebilecek. Halk arasında 'Yıldız kayması' olarak nitelendirilen göktaşı ağmurlarından en etkini olan Geminid göktaşı yağmurunu, '3200 Phaethon' kuyrukluyıldızı oluşturuyor.

Mars ile Jüpiter'in arasındaki astroit kuşağındaki cisimlerin zaman zaman gezegenlerin çekimlerinden dolayı yörüngelerinden çıkabildiğini belirten Antalya'daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof.Dr. Halil Kırbıyık, burada oluşan göktaşlarının güneş sistemine dağıldığı ve bazılarının da dünya üzerine düştüklerini söyledi. Dünya üzerine düşen göktaşlarının birçoğunun atmosferde yandığını belirten Prof.Dr. Kırbıyık, göktaşı yağmurunun çıplak gözle, gece karanlığında, ışık yoğunluğunun az olduğu ve bulutsuz havada izlenebileceğini kaydetti.

Halk arasındaki yaygın kanaatin aksine aslında yıldız kayması gibi bir durum olmadığını dile getiren Prof. Dr. Halil Kırbıyık, atmosfere giren göktaşı yandığı için ışık saçtığını ve yıldız gibi göründüğünü, ancak bunların yıldızlarla hiçbir ilgisi olmadığını belirtti.

10 Ara 2014 - 12:01 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber