Finike'ye Türel jesti

Büyükşehir ASAT Genel Müdürlüğü, Finike’de yapımına başladığı kapalı kanal sulama tesisi inşaatıyla bölge halkının yüzünü güldürüyor. Yaklaşık 5 milyon TL değerindeki tesis ile 6 bin dönüm alanın sulama sorunu çözüme kavuşurken, kayıp kaçaklar da son bulacak

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 7 Haziran Genel Seçimleri öncesi Finike’yi ziyareti sırasında bölge halkının sulama tesisi talebini geri çevirmemiş ve yapma sözünü vermişti. Başkan Türel’in talimatı üzerine ASAT Genel Müdürlüğü, Arif, Yalnız, Gökbük ve Gökçeyaka Mahallesi'nin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak kapalı kanal sulama tesisi ile ilgili çalışmalara başladı. ASAT, 1981 yılında yapılmış olan ve kullanılamaz hale gelen eski açık kanal sulama tesisinin yerine 5 milyon değerinde modern kapalı kanal sulama tesisi yapıyor. 7 Eylül 2015 tarihinde ihalesi yapılan projeye 2 Ekim 2015 tarihinde ilk kazma vuruldu. Finike’de tarımsal üretimde büyük öneme sahip Arif, Yalnız, Gökbük ve Gökçeyaka Mahallesi'nin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak tesis inşaatının yüzde 50’si tamamlandı.

60 NOKTAYA VANA BAĞLANACAK

12 kilometre uzunluğunda olacak sulama hattı için her biri yaklaşık 1 ton ağırlığında olan 600’lük ve 450’lik çelik borular döşeniyor. Bu çalışmanın ardından ana hat üzerinde 60 noktaya su alım vanası bağlanacak. ASAT eski açık kanala ait su alım noktasından yaklaşık 400 metre yukarıya bent yaptı. Bu sayede yeni tesise 20 metreye yakın kot kazandırılarak tesisin çok daha hızlı çalışması ve suyun kendi akış cazibesiyle akışı sağlanacak. Kapalı kanal sulama tesisi ile saniyede 320 litre su alınacak. Eski sistemle kayıp kaçaklardan dolayı 3 bin 200 dönüm arazi sulanabilirken, inşaatı devam eden Kapalı Kanal Sulama Tesisi ile kayıp kaçak tamamen ortadan kalkacak. Bu sayede yaklaşık 6 bin dönüm tarım arazisi sulanabilecek.

SULAMA BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ

Başkoz kaynağından alınacak suyu tarım arazilerine ulaştıracak tesisin Nisan ayında sulama sezonuna yetiştirilmesi planlanıyor. Gelir kaynakları seracılık, açık sebzecilik ve bahçecilikten olan bölge halkı için kapalı kanal sulama tesisi büyük önem taşıyor. Tarla başlarına koyulacak su alım vanaları ile çiftçiler, ister damlama sulama, ister yağmurlama sulama yapılabilecek. Yaklaşık 600 çiftçi tarım arazilerini sulayabilecek. Tesis tamamlandığında tarımsal üretimde ve bölge halkının gelirinde ciddi artış sağlanacak. Çiftçiler sabırsızlıkla sulama tesisinin bitmesini bekliyor.

BÖGLE HALKI TÜREL'E MİNNETTAR

Çiftçi Yakup Sarıkaya, “Kapalı Kanal Sulama Tesisi ile birlikte sulamamız boru içinde geldiği zaman su zayiatlarımız önlenecek. Seralarımızı, bağımızı, bahçemizi en iyi şekilde sulayacağız. Hem verimimiz artacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e teşekkür ediyoruz” dedi. Fatma Sarıkaya da, suyun artık kapalı kanal ile borunun içinden geleceği için kesintilerin ve kaçakların olmayacağını belirterek, “Bu tesis çok güzel oldu. Artık suyumuz daha çok gelecek. Ürünümüz daha çok olacak. Kazancımız artacak” dedi.

25 Şub 2016 - 00:33 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber